Afrikanen tijdens een spelletje Dammen.

 

Dammen
Het dammen komt oorspronkelijk uit Egypte. De Farao's in die tijd ca. 4000 jaar geleden speelden het spel graag. Het dammen zoals wij dat nu kennen, stamt af van uit de 12e eeuw. Een in Frankrijk wonende Poolse officier bedacht een spel, waarbij de stenen van backgammon, het bord van een schaakbord en de loop der stenen van alquerque afkomstig waren.

Backgammon is een spel voor 2 spelers. Iedere speler zet zijn stenen in de richting van zijn thuis-bak. De voortgang van de stenen wordt bepaald door het werpen met de dobbelstenen. Heeft een speler al zijn stenen in zijn thuis-bak staan, dan probeert hij deze eruit te halen. De speler die als eerste zijn 15 stenen uit zijn thuis-bak heeft gehaald wint het spel.

Je kunt dammen op verschillende borden, maar de meest gespeelde manier is een bord met 50 witte en 50 zwarte vlakken. De spelers spelen ieder met 20 stenen (wit of zwart). Ze mogen elke beurt  1 steen 1 vlak vooruit verplaatsen. Dit mag alleen verticaal. Wanneer er zo is dat 1 steen over 1 steen van de tegenstander geplaatst kan worden, en dan ook nog op een vrij veld geplaatst kan worden, mag men de steen van de ander slaan. Slaan is verplicht !. Wanneer een speler aan de rand van de andere speelhelft komt, krijgt hij een dam. Dit zijn 2 stenen op elkaar. De dam mag echter ook achteruit en meerdere vakken tegelijk verplaatst worden. Wanneer een speler alle stenen van een andere speler heeft geslagen wint deze.