Hier ziet u Alfonso de wijze samen met 3 monniken het boek Libro de Jeugos opstellen.

Door deze mening, waar hij stellig in geloofde, liet hij door deskundigen een boek samenstellen. Dit boek maakte vanaf dat moment deel uit van een van de belangrijkste thema's van die tijd. Het boek van Alfonso de wijze, was ook het eerste boek dat geschreven werd over het onderwerp spellen. Dit bijzondere boek heet 'Libro de Jeugos'. Het boek is een verzamelband van verschillende spelen uit de hele wereld.

Zo staan er in het boek een aantal van de volgende spellen beschreven:

 

Spelnaam Afkomst
Alquerque Egyptenaren en Arabieren
Dammen uit Backgammon en Alquerque
Dodoï Afrikanen (komt uit de Mancala-groep)
Geishei Afrikanen (komt uit de Mancala-groep)
Go Chinesen

Hus

Zuid Afrikanen (komt uir de Mancala-Groep
Koningsspel van Ur Aranbieren
Molensspel Egyptenaren
Nard Arabieren
Pachisi Indiase Bevolking
Schaken Indiase Bevolking
Senet Egyptenaren
Tabula Romeinen
Triktrak (Backgammon) Romeinen / Arabieren
Wari Afrikanan (komt uit de Mancala-groep)
 
klik op een spel om hier meer over te lezen.

 

Geschiedenis der Bordspellen

Toen de mensheid zich verenigde, ontstond het begrip 'gezelligheid'. Mensen waren tezamen en vonden hun gezelligheid door te drinken, te eten, te praten en ook door het spelen van spellen. Het spelen van spellen deed men om tijd te verdrijven en omdat men altijd op zoek is geweest naar een krachtmeting van eigen kunnen. 

Er bestaan al honderden jaren spellen in verschillende uitvoeringen en onder velerlei beschavingen. Deze werden veelal bij de beschaving zelf gespeeld en weinig andere beschavingen kenden hun bestaan. Dit veranderde toen Alfonso X, de koning van Castilie een boek liet opstellen dat geheel gewijd was aan spellen.

Hij begon hiermee in 1271. Alfonso X later bekent als Alfonso de wijze, zei dan ook : "Het is de beschikking Gods dat de mens zich zal ontspannen met velerlei spellen. Dit vermaak zal troost brengen en verveling verdrijven."