2 culturen strijden tegen elkaar tijdens een spelletje schaken.

 

Schaken

Men denkt dat de oorsprong van het schaken in India ligt. Daar werd een soortgelijk spel gespeeld met 4 personen. Daarna vond het zijn weg naar het westen en het oosten. Door Tibet naar China en door Perzië naar het westen. Het spel veranderde van zijn oorspronkelijke lange speeltijd, naar een kortstondig spel. 

Alfonso X, was vol lof over dit spel. Hij wijdde er een groot gedeelte aan in zijn boek. Dit kwam voornamelijk doordat hij vond dat Schaken een zeer gecompliceerd spel was. Hij was verbaasd over de tactische en strategische mogelijkheden. Vooral het vooruitkijken voor het spelen van een stuk vond hij geweldig.

Momenteel wordt het spel over de hele wereld gespeeld.

Het is een spel voor 2 spelers. Het bord bestaat uit 64 vlakken, waarvan 32 witte en 32 zwarte velden. De spelers spelen ieder met 16 witte of 16 zwarte spelfiguren. Ieder spelfiguur heeft een specifieke speelrichting en aantal vlakken dat hij verplaatst mag worden. De spelers kunnen andermans stukken slaan. Wie als eerste de koning van de tegenstander geslagen heeft wint het spel.

 

 

Een afbeelding van schaken uit het boek van Alfonos X.