Arthur Tebbe

Interviews met Nederlandse spelontwerpers.

In een kleine reeks interviews willen we je kennis laten maken met Nederlandse spelontwerpers, deze om ze iets meer in het daglicht te zetten en hun interesse op spellengebied met je te delen.

Arthur Tebbe

Als eerste in de reeks “interviews met Nederlandse spelontwerper” willen je graag kennis laten maken met Arthur Tebbe. Arthur is een van de weinige Nederlandse spelontwerpers, die dit ook echt voor zijn werk doet. Als aanspreekpunt voor Identity Games leerde ik Arthur kennen. Een vrolijk en altijd behulpzaam persoonlijkheid.

Via een emailbericht vroeg ik Arthur als ontwerper om mee te doen aan een reeks korte interviews die ik met een aantal Nederlandse spelontwerpers zou gaan doen en Arthur zei gelijk “ja natuurlijk, leuk idee”.

"Tomb Raider ", het succesnummer van Arthur..

Arthur werd in 1967 geboren in Amsterdam. Zijn interesse voor spellen begon al vroeg, omdat Arthur thuis veel spellen speelde. Toen waren het nog spellen als Mens erger je niet, Stratego en Monopoly. Ook werden er veel kaartspellen gespeeld. Ondanks alle gezelligheid liepen de emoties vaak hoog op en dit viel Arthur eigenlijk meteen op. Hij vond het een fascinerend aspect dat mensen met wat kleine stukjes karton en plastic zo veel plezier konden hebben en zich daarbij zo op een andere manier gingen gedragen. Dit zou later de reden zijn om zelf spellen te ontwerpen.

Naast zijn grote passie om spellen te ontwerpen en spellen te spelen kijkt Arthur graag naar oorlogsdocumentaires en leest veel boeken over geschiedenis. Ook een leuke of spannende roman slaat Arthur niet af. Verder breidt Arthur graag zijn vocabulaire uit door het leren van vreemde talen. Arthur is een sportief type, hij houdt van voetballen, basketballen, squashen en zwemmen. Thuis besteed hij veel aandacht aan klussen en tuinieren.

Arthur werkt bij Identity Games, een bedrijf dat in 1992 werd opgericht. Eerst maakte Identity Games alleen spellen voor bedrijven. Hier werden ze dan ook marktleider in. Sinds 2000 of 2001 is Identity Games zich ook gaan richten op de consument. Waarbij ze zelf spellen ontwerpen, visualiseren en produceren. Daarnaast is Identity Games parten en distributeur voor Winning Moves, een grote buitenlandse speluitgever. Mede dankzij dit dankt Identity Games het succes dat zij heeft. In 2002 kreeg Identity Games de Nederlandse spellenprijs voor hun Nederlandstalige uitgave van Cartagena. Ook kregen zij enkele nominaties voor speelgoed van het jaar.

Er is een hele waslijst met functies die Arthur bij Identity Games doet. Zo is hij naast spelontwerper ook tekstschrijver, doet de eindredactie, beoordeelt en stuurt de gehele vormgeving aan, bedenkt alle reclame-uitingen, ontwerpt beursstands, en doet alle publiciteit. Voor de publiciteit onderhoudt hij de website verstuurd persberichten en houdt de pers op de hoogte. Een echte duizendpoot dus.

Als spelontwerper ontwierp Arthur de volgende spellen:

Tricky
Blik op de eeuw
Meistertrainer
Aqueropoly
Grolsch mastergame
Hertog-Jan Stratego
Tomb-Raider
FOTO-safari
Het spel van Willem Wever
Pietje Bell-op pad met de zwarte hand
De schippers van de Kameleon
Zeepkistenrace
Etiquettespel
Wereldreisspel
Film & muziekspel
Spel-Culinair
Liefdesspel
Bear and Bull
Hoechst-Normabrain-Spiel
Euromasters
Euromiljonairs
Kluwer-Publisher
Diamant met handen en voeten
Rijksmuseums Kunst en Kennis

De meest belangrijke spellen in deze reeks is Tricky, omdat dat zijn eerste spel was en Tomb Raider vanwege het enorme succes. Verder is hij erg trots op zijn vrolijke kinderspellen als Zeepkistenrace, Pietje Bell en de Schippers van de Kameleon. Een deel van de opbrengst van het spel Foto-safari gaat naar het Wereld Natuur Fonds, en dit doet Arthur erg goed, ook omdat het gewoon een erg leuk spel is. Verder vindt Arthur de spellen Hertog-Jan Stratego en Blik op de eeuw nog een van zijn sterkere spellen, omdat deze qua spelmechanisme en uiterlijk gewoon erg goed in elkaar zitten.

Naast ontwerper, speelt Arthur natuurlijk nog steeds graag een spelletje. Zo graag zelfs dat hij een hele verzameling spellen heeft. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, maar de spellen die toch veel indruk op hem maken en die hij zelfs uit een brand zal redden zijn toch wel:

Meister der Geister
Automania
Riffifi
Civilisation
Missisipi Queen
El Grande
4 op 1 rij
Kleur bekennen
Kolonisten van Catan
Samurai Swords

Wij danken Arthur voor dit korte interview en wensen hem heel veel geluk. En zoals hij zelf al zegt, hopen we dat hij nog heel lang leuke en goede spellen zal maken.

Bezoek ook eens de website van Tebbe Games .