Michael Schacht
Michael Schacht is 40 jaar en ontwerpt al een aantal jaren zeer succesvol spellen. Hij werkt niet als fulltime spellenontwerper, maar steekt erg veel tijd samen met zijn vrouw in het spelen en ontwerpen van spellen. Naast spellen te ontwerpen voor uitgevers maakt Michael ook spellen die door een ieder zelf gemaakt kunnen worden, doordat ze op het internet als download beschikbaar zijn. Michael doet tevens mee met een vereniging van spellenauteurs, die beginnende auteurs helpen bij het ontwerpen en tips geven.
"Kardinaal en Koning", een meesterwerk van Michael Schacht.

Michael's spellen zijn vaak abstract, maar hebben een enorme diepgang. Zijn spellen zijn door ons erg geliefd. Het laatste jaar zijn veel van zijn spellen uitgegeven, veel met succes. Wij vinden Michael dan ook een van de betere spelauteurs.

Michael werkt in een van de grotere reclamebureaus van Frankfurt. Zijn grootste passie zijn het zelf spelen van, en het maken van bordspellen. Zijn andere hobby's zijn films kijken, muziek luisteren en fietsen. Michael houdt ook erg van lezen, maar momenteel is hij erg druk en vind daarom weinig tijd om een goed boek uit te lezen.

Michael's vrouw speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van spellen, omdat zij eigenlijk zijn drijfveer is en hem het enthousiasme laat vasthouden. Ook zij geeft af en toe goede ideeën bij het ontwikkelen van spelen. In 2002 ontwikkelden ze samen het spel Potzblitz.

Michael deed in het begin van zijn spellencarrière mee aan de Hippodice-wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd krijgen amateurs en professionals de kans om hun nieuwe spellen in te zetten voor een wedstrijd. Als jury doen circa 10 uitgevers mee en een aantal speljournalisten. In het eerste jaar van zijn deelname kwam 1 van zijn spellen terecht in het blad spielerei, het had echter niet de aandacht van de speljury. Het jaar daarop was hij te laat met het inleveren van zijn spel. Hier baalde Michael zo van dat hij het jaar daarop extra zijn best deed om een spel in te leveren. Hij haalde met zijn spel “Charts” de vierde plaats. Het spel werd later door de Oostenrijkse spellenfirma Piatnik uitgebracht.

Michael werkt tegenwoordig vaker samen met andere auteurs, dit kwam eigenlijk per toeval, doordat Bruno Faidutti hem een e-mail stuurde waarin hij meerdere ideeën had over spellen die Michael als prototype op zijn website had staan. Michael vond de ideeën van Bruno geweldig en vroeg hem als coauteur voor zijn volgende spel. Het was in het begin wel erg wennen, omdat Bruno in Frankrijk woont en Michael in Duitsland. Er werd gekozen om e-mail als communicatiemiddel te gebruiken. De gebruikte tekst was engels, waarmee het eveneens moeilijk werd, omdat hun speltesters ook Duitse en Franse teksten nodig hadden om hun spel te testen.

Bij het maken van zijn spellen, wordt meestal gebruik gemaakt van een externe illustrator, maar bij sommige spellen als Paris Paris en zijn Spellen uit Timboektoe zijn de spellen door hem zelf geïllustreerd. Dit kwam echter door pure geldgebrek. Het blijft natuurlijk spannender als een ander je spel illustreert zegt Michael.

Michael speelt het liefst verschillende spellen, zijn interesse is breed, vandaar dat hij zelf ook allerlei verschillende spellen maakt, van kinderspellen tot zeer strategische spellen. Doordat hij bij zijn beroep steeds zaken onder ogen krijgt war hij niet veel interesse in heeft , heeft hij dit ook wel eens bij een spel. Het kan zo voorkomen dat een idee voor een bordspel ineens een idee voor een kaartspel wordt. Ook is het voorgekomen dat na enige tijd een spel te bedenken Michael er achter komt dat hij eigenlijk een kinderspel ontwerpt.

Michael ontwerpt spellen met eenvoudige spelmechanismen, waarbij veelal punten gescoord kunnen worden, zijn spellen zijn momenteel erg in trek. Michael ziet zich echter niet als fulltime spelontwerper, omdat je als fulltime spelauteur ten eerste veel spellen moet ontwerpen en uitgeven. En tenslotte worden alleen de spellen die als spel van het jaar uit de bus komen in grote oplagen verkocht en dus veel geld aan verdient.

Michael ontwerpt ook spellen die mensen niet hoeven te kopen, maar gewoon zelf kunnen uitprinten vanaf het internet. Dit doet hij puur voor de lol en niets anders. De tijd die hij hierin steekt is de tijd die hij over heeft.

De link naar zijn site : spiele-aus-timbuktu