Truusentruus.nl recensie van het spel: Atlantic Star
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Dirk Henn Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Queen Games Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 2001 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 60 minuten Prijs : ca. 18 Euro
 
1) Introductie:
Tegen het einde van de 19e eeuw waren zeereizen zeer geliefd onder mensen. De concurrentie onder de verschillende scheepvaartmaatschappijen en rederijen was hoog. Allen wilden zij de beste en grootste schepen zich toe-eigenen. De spelers charteren luxe stoomschepen om reizen te plannen langs alle wereldzeeŽn. Degene die de meest luxueuze schepen op de zeeŽn laat varen wint het spel.
2) Spelmateriaal:
 • 132 Speelkaarten met passagierschepen

 • 24 Reiskaartjes voor de verschillende maatschappijen

 • 1 Spelbord

 • 1 Charteragentschapskaart

 • 6 Overzichtskaartjes van de 4 zeeroutes

 • 1 Wascostift

 • Papieren speelgeld

 • 3 Spelregelboekjes (Duits, Engels en Frans)


 • Een speelkaart met passagiersschip
  1 van de overzichtkaarten
  3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Atlantic Star is verpakt in een fraai vormgegeven, maar zeer onhandige grote doos. De doos had zeker iets lager gemaakt kunnen worden, en ook de opbergvakjes hadden passend moeten zijn. Op de achterzijde van de doos staan in 5 talen (inclusief spelfouten) een korte opsomming van het spel. Zo ook staat er in het Nederland en Italiaans uitgelegd waar het spel over gaat. Je zou haast denken dat de buitenlandse uitgever ook van deze talen de spelregels ingesloten zou hebben, maar dan heb je het mis. Queen Games heeft voor 3 talen het spel vertaald, maar na het vertalen van de korte opsomming waren de Nederlandse en Italiaanse vertaler waarschijnlijk verdwenen. Niet zoín slimme set van Queen Games! Okť, genoeg negativiteit ! Het spelmateriaal is van een subliem goede kwaliteit. Ook de vormgeving is niets op aan te merken. De spelregels in 3 talen zijn duidelijk geschreven en bijna elke regel is voorzien van een goed voorbeeld. Ook de Nederlandse vertaling die wij van het Net downloaden was prima vertaald. Een perfecte vertaling, die in een keer te lezen en te begrijpen is. Er kan na het lezen direct met het spel begonnen worden.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  Het spel staat binnen een paar minuten op tafel. Ook de uitleg aan anderen is een fluitje van een cent.
  5) Spelverloop:
  Speldoel ďDegenen die in de hoogste sterklasse de meest luxueuze passagierschepen over de zeeroutes laat varen krijgt de meeste punten en wint hierdoor het spel.Ē Elke speler heeft de keuzes uit 3 acties, waarvan de laatste elke ronde verplicht is;

  1) Krediet van een eerder georganiseerde reis opnemen;

  2) 2000 Mark betalen om het aanbod passagiersschepen bij het charteragentschap te vervagen;

  3) Een schip kopen of krijgen, of een rondreis organiseren (verplicht !)

  Het is altijd verplicht om een schip te kopen of te krijgen, of een rondreis te organiseren. Van de stapel van 132 passagiersscheepskaarten worden de bovenste 4 op het charteragentschap gelegd. Het 1e schip kost 3000 mark, het 2e 2000, het 3e 1000, en het 4e schip is gratis. Op elke kaart staat een schip met zijn specifieke eigenschappen. De eigenschappen zijn : de verschillende trajecten waarop dit schip kan varen en de punten die de speler hiervoor krijgt. De 4 verschillende routes bestaan uit 3, 4, 5 of 6 trajecten. Voor elk traject is een geschikt schip nodig. Dit hoeft echter niet, het kan voorkomen dat je voor een specifiek traject geen schip kan vinden. In dit geval kun je een joker inzetten (indien in het bezit) of een kaart met een schip die niet voor deze route geschikt is. Indien je voor een route voor elk traject een geschikt schip hebt (mag inclusief joker) dan krijg je extra punten. Indien je de route niet kompleet hebt, dwz dat je een schip ingezet hebt dat niet op een bepaald traject kan varen, dan vervallen de extra punten. Indien je genoeg kaarten hebt voor dit traject mag je deze in een beurt uitspelen. Je telt de punten van de verschillende schepen bij elkaar op en schrijft deze op het bijbehorende overzichtskaartje. Nu komt het moeilijkste gedeelte van het spel. Je moet je overzichtkaartje in een van de 5 sterrenklassementen plaatsen. Het is namelijk zo dat in het hoogste sterrenklassement de meeste punten te verkrijgen zijn. Je beslist op het moment dat je een overzichtskaartje plaatst namelijk ook dat iedere andere speler in deze sterklasse eenzelfde overzichtkaartje moet plaatsen. Er zijn 4 verschillende overzichtskaartjes, zo blijft na het spel namelijk 1 sterklasse over. Degene met het hoogst aantal punten per route legt zijn overzichtskaartje op de hoogste plek en krijgt hiermee de meeste punten. Het kan voorkomen dat een andere speler een overzichtskaartje inlevert dat een hoger aantal punten heeft dan het hoogste kaartje in een sterklasse. Is dit het geval, dan wordt het op dat moment hoogste overzichtskaartje bovenaan gelegd en krijgt hiermee de meeste punten.

  Het kan zijn dat je geld op is. Aan het begin van je beurt beslis je of je krediet wilt opnemen. Dit doe je door van het aantal punten dat op een van je overzichtskaartjes staat een aantal punten af te trekken. Je krijgt per afgetrokken punt 1000 mark.

  Ook kan het zijn dat geen enkele kaart aantrekkelijk is. Dan lever je 2000 mark in en vervangt de 4 kaarten.

  Als alle overzichtskaartjes ingeleverd zijn eindigt het spel. De punten worden per speler opgeteld. Degene met de meeste punten wint het spel.
  6) Pluspunten:
 • Goed materiaal


 • Leuk thema;


 • Goed spelmechanisme;


 • Het spel draait niet om geld, het is echter wel makkelijk om er veel van te hebben.
 • 7) Minpunten:
 • Je moet de overzichtskaartjes schoon likken. (afwassen kan ook!)


 • De doos is te groot


 • Slechte opbergvakjes


 • Bij het spel komt een grote geluksfactor voor
 • 8) Samenvattend:
  De ene keer is het wel een leuk spel, de andere keer niet, dit komt door de hoge geluksfactor. We zullen het spel echter wel vaker spelen !

  9) Tips:

 • Als je toch laag staat, leen dan veel !


 • Lever meerdere malen 2000 mark in om de juiste kaart te krijgen


 • Spaar niet alleen voor 1 route


 • Bereken de punten voor de handkaarten per route


 • Weeg bij elke beurt alles af
 • Commentaar van anderen :

  Terug naar beginpagina

  Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279