Truusentruus.nl recensie van het spel: Beestenveiling
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Reiner Knizia Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : University Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 8 Euro
 
1) Introductie:
Op de beestenveiling worden de smakelijk geïllustreerde dieren flink verhandeld: het is een kunst om Haantje de voorste, de Leeuwenkoning eb de Trotse pauw zo goedkoop mogelijk binnen te halen en er tegelijk voor te zorgen dat de portemonnee aan het eind van het spel nog voldoende gevuld is, want alleen dan kun je winnen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 55 biedkaarten (11 in 5 kleuren met verschillende waardes van 1 t/m 25)
• 16 dierkaarten (waarde 1 t/m 10, 3 stuks “x2”, 1 stuks “x” 1 kaart “-5” en 1 stuks “x ½”)
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Beestenveiling is prachtig weergegeven met mooie, leuke en duidelijke afbeeldingen van dieren. Het spel is qua materiaal prima verzorgd, alleen hadden de speelkaarten van een iets betere kwaliteit gemaakt kunnen worden. Ik zelf vind het plezieriger om met geplastificeerde kaarten te spelen in plaats van kaarten die gemaakt zijn van karton. Ik denk ook dat de kartonnen kaarten minder lang meegaan, vooral met dit spel, omdat dit vaak wordt gespeeld.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels van beestenveiling zijn simpel, het vergt weinig moeite om het spel aan anderen uit te leggen. Ook het doorlezen van de regels is niet moeilijk, de taal is duidelijk en goed te begrijpen.

Voorbereiding:
• De spelers nemen 11 biedkaarten van 1 kleur.
• De 16 dierkaarten worden geschud en in het midden van de tafel gelegd.
• De jongste speler begint.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om aan het einde van het spel de hoogste waarde aan dierkaarten te hebben verzameld. Feit is dat de speler met het minste geld aan het eind van het spel sowieso verliest.

Wie aan de beurt is draait een kaart om en bied met 1 van zijn biedkaarten. Bij een dierkaart met een positief getal of “x2” wint de speler met het hoogste bod. (als iedereen heeft gepast). Hij betaald daarna zijn bod en de andere spelers krijgen hun biedkaarten terug. Bij een dierkaart met een negatief getal of “x½ ” is de dierkaart voor de speler die als eerste “past”. Hij mag echter zijn biedkaarten terug op handen nemen en de andere spelers moeten hun geboden biedkaarten op de aflegstapel leggen.

Als er 4 kaarten met een blauwe achtergrond zijn gespeeld is het spel ten einde. De waarde is: alle positieve getallen minus alle negatieve getallen maal 2 of maal 1/2. De speler met de hoogste waarde wint het spel.
6) Pluspunten:
• Leuk met alle spelersaantallen
• Spannend
• Korte speelduur
• Eenvoudige regels
• Geestig
• Bevorderd het denk- en inschattingsvermogen
• Schitterende vormgeving
7) Minpunten:
• Kwaliteit van de kaarten.
• Vreemd einde van het spel (na 4 “x2” kaarten)
8) Samenvattend:
Beestenveiling is een spannend en kort biedspelletje met eenvoudige regels. Je moet telkens goed berekenen wat je voor een kaart bied, en of je de kaart voor jezelf wilt houden of hem toch liever naar 1 van de andere spelers ziet gaan. Er zijn 2 voorwaarden waaraan een winnaar van dit spel moet voldoen en dat is uniek bij een kaartspel. Als eerste moet de winnaar niet de laagste biedkaart(en) over hebben en dan moet hij ook nog het hoogste getal aan gespaarde dierkaarten hebben gekocht. Wat bij dit spel natuurlijk ook erg interessant is, is de veiling van de negatieve dierkaarten, die een extra dimensie aan dit spel geeft.

Ik ben redelijk lang op zoek geweest naar 1 van de Duitse versies van dit spel “Einfach Tierisch” of “High Society”, totdat het in het Nederlands verscheen. Ik vond de Duitse versie al erg leuk, en nu het spel in het Nederlands is verschenen vind ik het spel eigenlijk nog leuker.

9) Tips:

• Probeer geen biedkaart met het getal “1” als laatste te bewaren, zo weet je zeker dat je de verliezer bent.

Terug naar beginpagina