Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Klaus-Jόrgen Wrede Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2000 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 18 Euro
 
1) Introductie:
De Zuidfranse stad Carcassonne is beroemd om haar prachtige vesting, die dateert uit de tijd van de Romeinen en de ridders. De spelers bereiden zich voor om met hun gevolg op de wegen, in de steden, in de kloosters en op het boerenland fortuin te maken. De ontginning van het land ligt in hun handen, en de juiste en tijdige inzet van hun horigen als struikrover, ridders, boeren of monniken zal de weg naar het succes plaveien.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 72 landtegels
• 40 houten speelfiguren in 5 kleuren (horigen)
• 1 waardetabel
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne is prachtig vormgegeven. Het gebruikte materiaal is degelijk en stevig, het kan best een aantal jaar mee wanneer het intensief gebruikt wordt. Het spel is voorzien van mooie afbeeldingen. Achter op de doos is een goede voorstelling gegeven van hoe het spel er in werkelijkheid uit ziet.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn simpel en vrij makkelijk uit te leggen aan anderen. Wanneer je het spel eenmaal gespeeld hebt, vergeet je de regels niet meer.

Het spel begint door de starttegel in het midden van de tafel te leggen. Alles wordt klaargelegd en elke speler neemt 8 speelfiguren. Hij zet er 1 als telsteen op de waardetabel. De jongste speler begint.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verzamelen, door het leggen van tegels en het plaatsen van speelfiguren.

Er zijn 72 verschillende tegels (sommige gelijk), die de volgende afbeeldingen kunnen hebben:

- klooster
- stadsdeel
- weg
- splitsing

Speelbeurt:

1) De speler moet een nieuwe tegel trekken en deze aan een bestaande tegel volgend de regels aanbouwen.
2) De speler mag 1 van zijn speelfiguren op de zojuist gelegde tegel plaatsen.
3) Als er oor het plaatsen van een tegel wegen, steden of kloosters afgebouwd worden vind er gelijk een waardering plaats.

Je pakt dus een tegel en plaats die aan een andere tegel, hierna mag je 1 van je speelfiguren pakken en op de zojuist gelegde tegel neerzetten. Op een stad als boer, op een weg als struikrover, op een weiland als boer of las monnik in een klooster. Op elke weg, klooster, stad of weiland mag maar 1 speelfiguur geplaatst worden, tenzij tegels later aan elkaar gebouwd worden.

Als er oor het plaatsen van een tegel wegen, steden of kloosters afgebouwd worden vind er gelijk een waardering plaats. Aan de hand van de grootte van een stad of de lengte van een weg worden er punten aan de speler gegeven.

Als de laatste tegel is geplaatst eindigt het spel. Nu volgt er nog een telling waarbij onafgebouwde steden en wegen worden geteld. Ook worden de boeren nog geteld. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
• Voor elke spelersgroep
• Stevig materiaal
• Je hoeft niet lang te wachten voordat je aan de beurt bent
• Goed speelbaar met alle spelersaantallen
• Simpele spelregels
• Hoge herspeelbaarheidsfactor
7) Minpunten:
• Geluksfactor bij het trekken van de tegels
• Telling van de boeren
• Niet alle poppetjes passen op de waardetabel
8) Samenvattend:
Carcassonne is een lekker luchtig en simpel spelletje. Er wordt van je verlangd dat je tijdens dit spel laat zien dat je beschikt over een dosis tactiek en strategisch inzicht om zo veel mogelijk punten te scoren. Bij elke tegel moet je namelijk denken waar je hem neer zal leggen. Breid je jouw stad uit of sticht je een nieuwe. Het is natuurlijk zinvol om te kijken waar je jouw speelfiguur kan gaan inzetten op de zojuist gelegde tegel. Elke keer is het weer een nieuwe opgave en nieuwe keuze die je moet doen. Hierdoor blijft het spel spannend tot de laatste tegel. Het spelmechanisme zit perfect in elkaar, je hebt genoeg keuzes en het spel verveelt niet. Je kunt het spel met z’n 2en goed spelen, maar ook met z’n 5en is het goed speelbaar. Het spel duurt niet lang en is niet langdradig. Je hoeft ook niet lang te wachten tot je aan de beurt bent. Dit zijn allemaal goede eigenschappen van een goed spel en dat is Carcassonne!

9) Tips:

• Let op je voorraad speelfiguren en bouw af en toe expres wegen of steden af om speelfiguren terug te krijgen.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279