Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne Jagers en Verzamelaars
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Klaus-Jόrgen Wrede Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2002 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
Zuid-Frankrijk, enige duizenden jaren geleden. Primitieve stammen leven in een vruchtbaar gebied dat uit bossen, rivieren en meren bestaat. De spelers zijn stamoudsten, die hun volgelingen inzetten als vissers, verzamelaars of jagers. De vissers leven langs de rivieren en bouwen hutten aan de oevers van meren. Verzamelaars trekken door bossen op zoek naar goud, bessen en paddestoelen. Jagers maken op de steppen jacht op mammoeten en elanden. Maar pas op voor jagende sabeltandtijgers! Welke stam beweegt zich het makkelijkst door dit oeroude gebied, waar eeuwen later de stad Carcassonne gebouwd zal worden?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 79 landtegels
• 12 bonustegels
• 1 scorebord
• 5 extra-puntentegels
• 30 houten speelfiguren in 5 kleuren
• 10 houten hutten in 5 kleuren
• 10 groene houten fiches
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne Jagers en Verzamelaars is een prachtig vormgegeven spel. Het gebruikte materiaal is van een hoge kwaliteit. Over de afbeeldingen in het spel zijn er verschillende meningen. De een vind de afbeeldingen prachtig, de ander vind ze weer onduidelijk. Ik zelf vind de afbeeldingen iets somber, maar het vormt maar een kleine invloed op het spel. Dit komt door de ietwat onduidelijke kleurstelling, waardoor het spel onoverzichtelijk wordt.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn over het algemeen redelijk simpel. De spelregels zijn goed te lezen en te begrijpen. Een proefspelletje om alles te verduidelijken is aan te bevelen!
5) Spelverloop:
De spelers vormen een landschap door het pakken van tegels van een stapel. De tegels hebben verschillende landschappen, waaronder weiden, rivieren en bossen. Elke rivier kan een start en een eindpunt hebben. Bossen en weiden kunnen afgesloten worden.

De spelers kunnen op de weiden, bossen en rivieren hun speelfiguren plaatsen waardoor ze een bepaald stuk landschap claimen. Is dit landschap afgesloten dat krijgt de speler hiervoor een aantal punten.

Zo zijn er op de tegels nog extra dingen te zien, zoals vissen, wild, tijgers, mammoeten en goudklompen. Deze geven de spelers extra punten, minder punten of de spelers mogen een bonustegel inzetten. De punten die de spelers verdienen worden bijgehouden op een scorebordje. Na de laatste tegel worden de laatste punten vergeven en is de winnaar degene die de meeste punten heeft verzameld.
6) Pluspunten:
• Makkelijke regels, om uit te leggen en te lezen.
• Hoge herspeelbaarheid
• Prima spelmateriaal
• Met verschillende spelersaantallen goed speelbaar.
• Betere scoretabel als in originele versie
• Spel is altijd anders.
7) Minpunten:
• Grafisch niet helemaal perfect (onoverzichtelijk)
• Tempel is zwaar onzin, deze tegel moet uit het spel.
8) Samenvattend:
Carcasonne is elke keer weer anders, vanwege het spelbord dat opgebouwd wordt uit losse tegels. Wat bij deze versie van Carcasonne erg leuk is, is de manier van scoren. De kaartjes zijn af en toe onoverzichtelijk waardoor zaken als paddenstoelen over het hoofd worden gezien. Je moet absoluut de kaart met de tempel uit het spel halen, of gewoon de tempel doorkrassen, want dit kaartje en zijn bijbehorende regel haalt het topspel helemaal uit zijn verband.

Deze versie van Carcasonne is een echte aanrader! Het spel is leuk, spannend en uitdagend. Zowel jonge als oudere spelers vinden het spel een genot om te spelen. Het spel is erg uitdagend met 2 spelers en met meer spelers moet je steeds beter zoeken waar je de meeste punten mee kan scoren.

Carcasonne Jagers en Verzamelaars is een spel dat ik altijd zal blijven houden en dat ik met genot weer uit de kast haal!

9) Tips:

• Kijk goed waar je jouw tegel legt.
• Probeer zo veel mogelijk punten te scoren per zet.
• Kijk vooruit bij het pakken van een tegel, zo leg je dieren bij je jagers om extra punten te krijgen aan het eind van het spel.

Commentaar van anderen :

Naam:
Joyce
Commentaar:
Dit spel is al tijden onze favoriet. We spelen het vrijwel altijd met twee personen, en gaat op elke vakantie mee. Hoewel makkelijk te leren, is elk spel weer anders, waarschijnlijk omdat er verschillende manieren zijn om punten te scoren, waarvan een deel pas achteraf berekend wordt. Dit maakt dat het spel tot het einde spannend blijft. Hoewel er enige geluksfactor in het spel zit, speelt tactiek de boventoon. Na al die tijd blijft het een uitdaging om van mijn partner te winnen!
9
Naam:
Webweider
Commentaar:
Mooi spel, kan goed meedoen in rijtje Kolonisten van Catan, Bron van Alhambra en Dominion. Het beheer van de velden wordt slecht beloond in het spel, daar moet men in de tactiek rekening houden. Kaarten met velden krijgt men toch en de poppetjes onbenut laten levert ook geen punten op. Voor verdere tips is het goed verder op internet rond te kijken. Ik heb het een keer met zijn drieλn gepeeld. Het duurde wel drie uur, maar die tijd vloog om. Mogelijk tijdverlies door mooie maar minder duidelijke layout?
8
Naam:
Lucia
Commentaar:
Ik ben op zoek naar dit spel, het wordt simpel gespeeld door zwager met NAH. 't Spel wat ze hebben is niet compleet. Mijn zus en hij zouden er heel blij mee zijn.
mijn e-mail is bekend bij degene hier
8
Naam:
Lucia
Commentaar:
Ik ben op zoek naar dit spel, het wordt simpel gespeeld door zwager met NAH. 't Spel wat ze hebben is niet compleet. Mijn zus en hij zouden er heel blij mee zijn.
mijn e-mail is bekend bij degene hier
8

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279