Truusentruus.nl recensie van het spel: Can-t stop
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Sid Sackson Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Parker Brothers Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 1980 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Het is met Can’t stop niet altijd even gemakkelijk. Je bent altijd geneigd om door te spelen, zelfs wanneer alle kansen tegen je gericht zijn. Maar wanneer alles goed gaat…. Dan is het het moeilijkst om de verleiding te weerstaan.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 3 opzetters
• 4 dobbelstenen
• 44 gekleurde blokjes, 11 stuks elk in 4 kleuren
• 1 spelregelblad
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Can't stop zit in een lompe grote doos, die oubollig en onaantrekkelijk is. Het gebruikte materiaal is lelijk en de opzetters en blokjes zijn ouderwets en hebben antieke kleuren. Maar dat geeft helemaal niets, al het materiaal past precies bij dit gave spel!
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn simpel en iedereen begrijpt ze. Je hoeft maar even mee te kijken en je begrijpt het spel.

Het spel begint met het kiezen van een kleur en het nemen van de bijbehorende 11 blokjes.
5) Spelverloop:
Het speelbord bestaat ui 11 kolommen met de cijfers 2 t/m 12. De lengte van de kolommen komt overeen met de kans dat je dit getal gooit met 2 dobbelstenen. Het getal 2 gooi je minder vaak dan 7 en meer dan 12. Dus de lengte van kolom 2 en 12 zijn korter dan kolom 7.

Het doel van het spel is om met 3 blokjes van je kleur bovenaan 3 kolommen te staan, dan ben je de winnaar.

Als je aan de beurt bent gooi je met 4 dobbelstenen. Je maakt van de uitkomst 2 sets van 2 dobbelstenen. Bijvoorbeeld 2+6=8 en 3+4=7. Maar dit had ook 9 (6+3) en 6 (2+4) kunnen zijn.

De uitkomst die je kiest is de kolom waar je de opzetter neer zet. Wanneer je het zelfde getal nog een keer gooit, mag je de opzetter een vakje hoger zetten. Net zolang tot je stopt en dan verwissel je de opzetters met jouw kleur blokjes.

Dit klinkt gemakkelijk….Maar….Er zijn maar drie opzetters, dus je mag maar 3 kolommen tegelijkertijd gebruiken. Komt het voor dat je geen van de getallen uit de kolom gooit, dan ben je af en mag je jouw gekleurder blokjes niet plaatsen!!!

Wie als eerste 3 kolommen heeft gewonnen is de winnaar van het spel.
6) Pluspunten:
• Verslavend
• Simpele regels
• Hilarisch
• Leuk als tussendoortje, maar ook leuk om 10 keer achter elkaar te spelen!
7) Minpunten:
• Irriterend voor de verliezer, haha
• Chaotisch
• Saai
• Geluksfactor
8) Samenvattend:
Can’t stop is een chaotisch, hilarisch en ontzettend moeilijk spel. Bij elke worp moet je overwegen om te stoppen of door te gaan. Stop je dan ben je veilig, maar heb je kans dat een ander het beter dan jou doet. Ga je door, dan heb je de kans dat je beurt voorbij is.

Het komt voor dat je opzetters hebt staan in de makkelijkste kolommen, zeg maar kolom 6,7 en 8. Als je dan 3 dobbelstenen met het getal 5 gooit ben je alsnog af!! De anderen komen dan niet meer bij…maar wacht maar op hun afgang….

Can’t stop is een erg leuk spel en wordt door mij vaak gespeeld of meegenomen als tussendoortje om de sfeer enigszins op te vrolijken, vandaar mijn score van een dikke 8, omdat iedereen het spel leuk vind.

9) Tips:

• De kortste kolommen zijn niet het makkelijkst te winnen.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279