Truusentruus.nl recensie van het spel: Caribic
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Michail Antonow
/ Jens-Peter Schliemann
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Winning Moves Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2004 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 18 Euro
 
1) Introductie:
Elke kapitein berooft met zijn piratenschip de landen in de Caribische zee. Jij kunt deze kapiteinen omkopen met vaten rum. Schat goed in wat je tegenstanders van plan zijn. Alleen dan is het goud van jou Elke kapitein beroofd met zijn piratenschip de landen in de Caribische zee. Jij kunt deze kapiteinen omkopen met vaten rum. Schat goed in wat je tegenstanders van plan zijn. Alleen dan is het goud van jou.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

35 munten (goud, zilver en brons. Resp. 10000, 5000 en 1000 dubloenen)
28 rumkaarten, 4 sets van 7 kaarten in 4 kleuren (5,4,3,2,1,0 en -1)
16 schatkisten (waarde tussen 4000 en 8000 dubloenen)
4 kaartenhouders in 4 kleuren
6 piratenschepen (Arriba, Bravo, Caribic, Diabolo, Evita en Fuego)
1 spelbord
1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Caribic heeft een prachtige vormgeving. De voorkant van de doos laat goed zien wat het thema is. Op de achterzijde krijg je een goede indruk van het spel, doordat er een foto is afgebeeld.

Al het gebruikte materiaal in het gehele spel is oerdegelijk en prachtig vormgegeven. In de doos zijn geen vakken gemaakt voor het materiaal, waardoor alles door elkaar ligt en je telkens het materiaal moet uitzoeken.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn vrij simpel en goed door te lezen. Je moet wel even het spel opzetten om een goede indruk te krijgen. Je kunt het spel redelijk goed aan anderen uitleggen doordat er relatief weinig regels zijn.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk geld te maken tot je een bepaald geldbedrag hebt gehaald. Dit bedrag is verschillend bij verschillende spelersaantallen.

Wat moet je doen? Je probeert schepen in het Caribische gebied schatkisten te laten ophalen in de kuststeden, daarna probeer je ze naar gebieden te sturen die jouw kleur hebben. Elke schat heeft een waarde en je krijgt de waarde als het schip in jouw gebied is beland.

Hoe doe je dat? Je hebt 7 rumkaarten, en deze kaarten hebben verschillende waardes (-1 t/m 5). Dit is het aantal gebieden dat een schip mag verplaatsen als je er een rumkaart op in hebt gezet. Er zijn 6 schepen die op je kaartenhouder staan afgebeeld. Je kunt dus per schip een cijfer inzetten. Je houdt dus 1 rumkaart over! Als alle spelers hebben ingezet wordt er begonnen met het eerste schip. Alle spelers leggen hun rumkaart open die ze op het schip hebben ingezet. Wie het hoogste cijfer heeft geboden mag het schip zoveel plaatsen verzetten als hij geboden heeft. Zijn er -1 kaarten op het schip geboden door andere spelers dan wordt voor elke -1 kaart een gebied minder aangedaan.

Wat nog meer?
Als je een schat uit een stad steelt krijg je 2000 geld
Je kunt uit een schip een schat stelen door met een ander schip in een aanleggend gebied te staan.
Je kunt tussen 2 schepen ook schatten ruilen
Je kunt de schat ook in een ander schip dumpen.
6) Pluspunten:
Prachtige vormgeving
Oerdegelijk materiaal
Simpele regels
Weinig regels
Tactisch
7) Minpunten:
Bij 4 spelers kun je de rumkaarten van de andere spelers goed zien.
Onhandig op te ruimen in de doos, waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan
Bootjes vallen uit elkaar.
Het kan voorkomen dat je bij 4 spelers niet aan zet komt.
8) Samenvattend:
Caribic is een spannend spel met mooi materiaal en veel tactische mogelijkheden. De simpele regels maken het spel uitermate geschikt om even tussendoor ergens te spelen.

Het leuke van het spel zit hem in het plannen van de schepen. Je zet tegelijkertijd de rumkaarten in de kaartenhouder en legt tegelijkertijd de kaarten voor het betreffende schip open. Als je in het begin hoog inzet kun je snel schatten stelen of halen en naar je gebied brengen. Maar als je aan het eind niets over hebt, dan nemen de andere spelers de overgebleven waardevolle schatten. Hierbij moe je natuurlijk vreselijk goed nadenken. Haal je een bepaald gebied niet, waar zet je jouw schip dan neer?

Dit spel gaat over goed plannen en goed uitvoeren. Je moet bij beiden goed nadenken. De ronde verloopt toch telkens anders als dat jij gedacht had.

De simpele regels, de spanning en de prachtige uitvoering maken Caribic een goed te spelen spel voor alle spelersaantallen. Ik heb het met genot gespeeld!

9) Tips:

Plan goed je rumkaarten
Vergeet niet het doel van het spel, en dat is geld binnenbrengen!

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279