Truusentruus.nl recensie van het spel: Biggen-Bende
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.0)  
   
Auteur : Richard Borg Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : University Games Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
Probeer de kaarten uit je hand en die voor je op tafel liggen, zo snel mogelijk kwijt te raken en krijg daarvoor varkentjes als beloning! Hoe meer varkentjes hoe vetter je score! Lijkt dit gemakkelijk? Dat valt tegen! Ook je tegenstanders gooien alles in de strijd om de varkentjes te bemachtigen en spelen op het juiste moment de juiste actiekaarten, die in hun voordeel en jouw nadeel zijn!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 80 kaarten met biggen in de waarde 1 t/m 11 en jokers.
• 40 fiches met biggen
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Biggen-bende heeft een beetje een saaie vormgeving. Wat wel grappig en leuk is zijn de afbeeldingen. De verschillende kleuren maken het lezen van de tekst erg moeilijk. Op de achterzijde van de doos staat een ietwat stoere tekst, die denk ik jongeren moet aantrekken. Dit is vreemd want het spel is niet alleen geschikt voor jongeren. De fiches zijn leuk en geestig. Er staan leuke afbeeldingen op. Dit geldt ook voor de kaarten.

Het gebruikte materiaal is degelijk en bestand tegen een flink aantal potjes Biggen-bende!
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels van dit spel zijn redelijk simpel, ze zijn vrij gemakkelijk door te lezen en te begrijpen. Het spel is goed uit te leggen aan anderen. Dit kun je doen door op tafel het spel voor te spelen. De spelers begrijpen het meteen!

Voorbereiding:
Geef elke speler 3 verdekte kaarten, hij legt deze naast elkaar neer. Nu krijgt elke speler nog 7 kaarten. Hij mag de kaarten bekijken en legt dan 3 kaarten open boven de gesloten kaarten. De rest van de kaarten vormt een trekstapel.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om al je kaarten als eerste kwijt te raken. Dit geldt voor je handkaarten, je open kaarten en je gesloten kaarten.

Fase 1: Kaarten uit de hand kwijt raken.

• Je moet 1 of meerdere kaarten spelen op de aflegstapel
• De kaart moet gelijk of hoger zijn aan de kaart op de aflegstapel.
• Kaarten met dezelfde waarde mogen als setje worden gespeeld.
• Als er geen kaarten op de aflegstapel liggen mag je zelf een kaart kiezen.
• Zolang er nog kaarten getrokken kunnen worden moet je na je beurt 1 kaart trekken.
• Als je niet kan uitkomen, moet je al de kaarten van de aflegstapel nemen! Je pakt dan geen kaart!

Fase 2: Open kaarten kwijt raken.

• Als je geen kaarten meer in de hand heeft en je kunt er geen pakken van de stapel dan mag je 1 van je open kaarten spelen.
• Als je niet kan uitkomen, moet je al de kaarten van de aflegstapel nemen en je open kaart!

Fase 3: Gesloten kaarten spelen.

• Als je geen kaarten meer in de hand heeft en je hebt geen open kaarten meer liggen dan mag je 1 van je gesloten kaarten bekijken, als hij kan mag je hem spelen.
• Als je niet kan uitkomen met de gesloten kaart moet je al de kaarten van de aflegstapel nemen inclusief de gesloten kaart!

De volgende kaarten hebben een speciale betekenis:

4 = beurt overslaan, 2 x een 4 gespeeld = de volgende 2 spelers slaan een beurt over!
8 = aflegstapel opruimen, je krijgt ook een extra beurt om een andere kaart uit te spelen.
11 = speelrichting wisselen.
Joker = mag op elke kaart gespeeld worden en geldt als waarde 0.

De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is krijgt 3 biggenfiches. Het spel gaat door totdat de 2e speler al zijn kaarten kwijt is. Deze speler krijgt 2 biggenfiches. Alle andere spelers krijgen 1 biggenfiche, op de speler met de meeste kaarten na, deze krijgt geen fiches. Een nieuwe ronde wordt gespeeld. De speler die na 5 rondes de meeste fiches heeft wint het spel.
6) Pluspunten:
• Grappige afbeeldingen
• Simpele regels
• Vlot spel.
• Leuk spelmechanisme
• Goed speelbaar met jonge kinderen
7) Minpunten:
• Saaie vormgeving
• Geluksfactor
• Niet echt origineel concept
8) Samenvattend:
Biggen-bende stamt af van het “pesten” maar wordt op een iets andere manier gespeeld. Het is daarom niet echt een origineel concept. Wat wel origineel is, is de keuze van de 3 kaarten die open neergelegd mogen worden. Dit geeft de speler de kans om goede kaarten te bewaren tot het einde, maar geeft ook zijn tegenspelers aan welke kaarten de speler bezit als hij geen handkaarten meer heeft. Bij de gesloten kaarten gaat het puur om geluk! Het spel speelt redelijk vlot en net zoals bij “pesten” zitten er een aantal goede pestkaarten in. Wat Biggen-bende onderscheidt van afstammelingen van “pesten” is dat je dit spel ook kan winnen als je een aantal keer 2e bent geworden. Dit komt door het verdelen van de biggenfiches aan het einde van elke ronde. Het opruimen van de aflegstapel nadat er een 8 gespeeld is, of als er 3 dezelfde kaarten na elkaar gespeeld zijn, is best leuk. Het leuke is dat je de stapel opruimt en zo bij je volgende beurt niet zo veel kaarten hoeft te pakken als je niet kan!

Het spelconcept is niet echt origineel, zodat het spel snel verveelt. Wat ik heb gemerkt is dat je het spel heel goed met jonge kinderen kan spelen. Het spel is vrij saai en verdwijnt helaas snel in de kast waar het volgens mij niet zo snel meer uit zal komen, omdat het niet spannend genoeg is!

9) Tips:

• Bedenk goed welke kaart of kaarten je gaat spelen.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279