Truusentruus.nl recensie van het spel: Bedriegers Bedrogen
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Lutz Stepponat Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 15 Euro
 
1) Introductie:
Dit spel is een makkelijk en snel te leren spel over macht en aanzien, dat tot steeds nieuwe verwikkelingen leidt. Er zijn verschillende karakters die de spelers moeten inzetten om aanzien te krijgen op uiteenlopende zaken. Laat zien dat je niet onder de indruk bent van tegenslagen, die anderen over je afroepen. Je pakt ze later wel terug!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 150 invloedskaarten met 25 verschillende karakters en waarden in 6 kleuren.
• 36 doelkaarten in 6 categorieën
• 2 spelregelblaadjes (tenminste in mijn versie)
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Prachtig materiaal, echt niets op aan te merken.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn vrij simpel. Het vergt wel enige moeite om ze even onder de knie te krijgen. Echt heel verstandig is het om alle karakterkaarten aan de spelers uit te leggen, of een kopie te maken van de kaarten en hun betekenissen, zodat alle spelers hun betekenis kunnen nalezen.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk doelkaarten te veroveren. Het liefst in 6 verschillende categorieën, want dan tellen je punten dubbel!

Elke speler neemt een set met 25 invloedskaarten. De invloedkaarten hebben karakters met verschillende waarden. Ook hebben zij soms een speciale eigenschap die tijdens het spel van kracht wordt.

Er worden 6 keer het aantal spelers aan doelkaarten apart gelegd. Hierna wordt er een rij gemaakt met open doelkaarten. Het aantal doelkaarten is het aantal spelers. Op elke doelkaart staat een symbool en een cijfer. Het cijfer geeft aan hoeveel kaarten er minimaal in deze kolom gespeeld mogen worden om de kolom af te sluiten. Je mag in een kolom kaarten aanleggen totdat alle kolommen zijn afgesloten. Dan is een ronde voorbij.

Als je aan de beurt bent moet je 1 invloedskaart gesloten in een kolom leggen. Ligt er boven deze kaart reeds een gesloten kaart van een tegenstander, dan wordt deze omgedraaid en wordt zijn eventuele speciale eigenschap meteen uitgevoerd. Als de ronde voorbij is, wordt er gekeken wie de meeste punten in een kolom heeft liggen, deze speler wint de bovenliggende doelkaart. Dit wordt met alle kolommen gedaan totdat de doelkaarten verdeelt zijn. Het spel duurt 6 rondes. Winnaar is de speler met de meest verzamelde punten.
6) Pluspunten:
• Prachtig materiaal
• Lekker mekaar pesten
• Prachtig spelmateriaal
• Simpele regels
• Spannend
• Goed thema en bijpassende karakters.
7) Minpunten:
• Soms heb je kaarten waar je echt niets mee kan.
• Met 5 of 6 spelers wordt het onsamenhangend en chaotisch. Je kunt ook minder invloed uitoefenen.
8) Samenvattend:
Ik denk dat als je het spelverloop leest, je denkt dat dit een heel droog spel is, maar integendeel! Het leuke van dit spel is dat iedere speler met dezelfde 25 karakterkaarten speelt en je dus weet wat je van de ander kan verwachten. Het verassende is de uitwerking van de diverse kaarten. Ze hebben bijna allen een andere uitwerking, maar zijn toch vrij simpel te onthouden.

Spannend aan dit spel is of de uitwerking van de door jou gelegde kaart wel tot zijn recht komt. Verassend is het als een andere speler een kaart van jou omdraait die hij helemaal niet verwacht. Waar je goed op moet letten is de waarden van alle spelers in de kolommen. Scherp hierbij is dat je nooit weet wat de onderste kaart van een kolom voor eigenschap of waarde heeft.

Bedriegers Bedrogen is een spannend spel, wat leuk is voor alle spelersaantallen. Met minder spelers is het iets makkelijker dan met meerdere spelers, maar het blijft even spannend. Bij meerdere spelers is het spel chaotischer en kun je minder invloed uitoefenen. De uitwerking van de kaarten is goed over nagedacht en het spelmechanisme werkt perfect.

Dit spel is een absolute topper. De liefhebbers van het spel Machiavelli zal dit spel zeer aanspreken.

9) Tips:

• Bedenk goed welke kaart je speelt. Het komt heel vaak voor dat spelers zeggen…. Ach had ik die kaart maar niet gespeeld ik had het van tevoren kunnen zien dat ik die kaart niet had moeten spelen!

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279