Truusentruus.nl recensie van het spel: Das Riff
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Wolfgang Lehmann
/ Christine Lehmann
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Kosmos Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2000 Talen : Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
In het koraalrif krioelt het van de gekleurde vissen. Neptunus heeft gezegd dat het rif alleen door specifieke vissen bewoond mag worden. Hij heeft dan ook opdrachten gegeven om alleen dubbel gekleurde vissen toe te laten in het rif. De spelers moeten een stuk koraal zoeken waar 2 gekleurde vissen met elkaar kunnen paren. Is dit eenmaal gevonden, dan moet er gezocht worden naar 2 vissen die de opgegeven opdracht kunnen uitvoeren. Als je 5 opdrachten hebt uitgevoerd ben je de winnaar.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

60 rifkaarten
21 kweekkaarten
15 bootkaarten
48 wormen in 6 kleuren
2 dobbelstenen
1 spelregelboekje in het Duits
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Das Riff is 1 van de spellen die is uitgegeven in de 2-persoons serie Kosmos spellen. Zoals we van de andere spellen van de serie kennen is ook dit spel prachtig uitgevoerd met mooie en leuke afbeeldingen. Het doosje is aan de voorzijde voorzien van een leuke afbeelding van een stel vissen in het rif. De achterzijde laat goed zien wat voor spel het is en hoe het er uiteindelijk op tafel uit ziet. Het gebruikte materiaal is degelijk.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn vrij simpel. Er zijn op zicht redelijk wat regels bij dit spel, maar na een keer spelen zul je ze zeker kennen. Het spel is niet moeilijk om uit te leggen aan anderen.
5) Spelverloop:
Het doel van das Riff is het samenstellen van 5 babyvissen. Er liggen in het begin een 4 tal kroostkaartjes, deze bestaan uit baby vissen die 1 of 2 kleuren hebben. Heeft de babyvis 1 kleur dan betekend dat, dat de vis is ontstaan uit een vader en een moedervis met dezelfde kleur. Heeft de babyvis 2 kleuren dan zijn de vader en moeder verschillend van kleur.

De spelers verzamelen stukken koraal. Op dit koraal kunnen ze vissen plaatsen. Het doel is om een vrouwtje en een mannetjesvis op het koraal te plaatsen die samen de kleuren hebben van 1 van de kroostkaarten. Als de kroostkaart bijvoorbeeld een roze met gele babyvis laat zien, dan moet je een geel / roze paar vissen zoeken. Het maakt dan niet uit of het mannetje roze is of het vrouwtje, als het paar maar de gevraagde kleuren heeft. Als jou dit 5 keer lukt win je het spel.

Een speelbeurt:

1) Werpen met de dobbelsteen en wurmen nemen. Je neemt wurmen die overeenkomen met de kleuren van worp die je met de dobbelsteen hebt gegooid. Je tegenstander mag 1 wurm van de uitkomst nemen.
2) Kaarten kopen en inzetten. De spelers mogen kaarten kopen uit kaarten die volgens een schema op het bord liggen. Dit kunnen koraal, vis, parel of haaikaarten zijn.
3) Het water laten lopen. Het schema wordt aangepast doordat er water afvloeit.
4) Aflegstapel schudden en open plekken opvullen.
6) Pluspunten:
Leuke en fraaie vormgeving
Prachtig materiaal
Spannend
7) Minpunten:
Geen diepgaand spel
Je komt wel eens vast te zitten
Geluksfactor
8) Samenvattend:
Das Riff is 1 van de spellen uit de 2-persoons spellenserie van de Duitse firma Kosmos. Zoals gebruikelijk is ook dit spel van een goede en degelijke kwaliteit. Het spel is redelijk snel opgezet. De speelduur is ook redelijk, het spel is in iets meer dan een half uurtje gespeeld.

Das Riff is een ontdekspelletje. Je probeert eerst koralen te bemachtigen, waarop je later vissen gaat laten paren. Bij het paren kijk je naar de kweekkaartjes of je de juiste combinatie kan maken. Het hele gebeuren van kaartjes omdraaien, sparen, ontdekken en dobbelen is erg leuk. Je bent leuk bezig en het spel blijft ook erg spannend. Wat echter erg stoort is dat het geluk voorop staat en dat het kan zijn dat kaartjes waar jij op zit te wachten alleen maar bij je tegenstander terecht komen. Dit is erg vervelend.

Verwacht bij das Riff geen hoogstaand denkwerk of speciale tactische mogelijkheden, maar een spel dat zichzelf een beetje laat spelen. Gewoon leuk en aardig om te spelen. De keren dat ik het gespeeld heb, heb ik er veel plezier aan beleefd. Mijn tegenspelers hebben er ook veel plezier aan beleefd!

9) Tips:

Kijk goed naar de kweekkaartjes en hun combinatie
Spaar wat extra koralen.
Pak soms vissen die jouw tegenstander nodig heeft. Je kunt deze later toch wegjagen.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279