Truusentruus.nl recensie van het spel: Crazy Derby
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Reiner Knizia Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Ravensburger Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2004 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 20 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
De grote race gaat beginnen De dieren staan te trappelen in de startblokken. Welk dier is in vorm? Wie zal als eerste de finish bereiken? De kameel met zijn lange adem, de trotse haan of de kortbenige schildpad?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 55 dierkaarten(kameel, hond, olifant, haan en schildpad
• 5 star – kaarten
• 5 loser – kaarten
• 1 spelregelboekje met regels in het Duits, Frans, Italiaans, Engels en Nederlands

De loserkaart "Hond"
Dierkaart in dit geval "Schildpad"
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Crazy Derby zit in een handig en stevig doosje. Het karton van het doosje en de kaarten zijn van een prima materiaal. De afbeeldingen van de verschillende dieren zijn leuk en geestig. Het spel ziet er vrolijk uit.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn erg simpel. De regels zijn zo simpel dat als je naar het spel zou kijken als buitenstaander je de regels meteen zou begrijpen.

De regels zijn gemakkelijk omschreven en goed te lezen. Er staan voorbeelden in de regels waarbij de regels nog beter uitgelegd worden.

Voorbereiding:

De 65 kaarten worden goed geschud. Iedere speler krijgt 6 kaarten die hij op handen neemt. De rest van de kaarten wordt verdekt in het midden van de tafel gelegd.
5) Spelverloop:
Om beurten spelen de spelers telkens 1 kaart uit en leggen deze voor hen neer. Telkens als een speler een kaart uitgespeeld heeft pakt hij een nieuwe kaart van de trekstapel. Op elke dierkaart staat een cijfer afgebeeld. Zo heeft een kameel een 3, een hond een 4 en een olifant een 5 als cijfer. Wie van een bepaalde soort dezelfde hoeveelheid kaarten open legt als dat het cijfer aangeeft laat dit dier finishen. Spelers die kaarten open hebben liggen van het dier dat gefinisht is winnen de kaarten van dit dier. Ze mogen deze kaarten op een stapel leggen. Hadden ze in die ronde ook kaarten van andere dieren liggen, dan komen deze op de aflegstapel.

Star-kaart: telt voor 2 kaarten van dit dier.
Loser-kaart: Alle reeds uitgespeelde kaarten van dit dier worden op de aflegstapel gelegd.

De rondes gaan door totdat de trekstapel op is. Iedere speler telt de waarde van zijn gewonnen kaarten bij elkaar op. De star-kaarten tellen “enkel”. Het spel is afgelopen als een speler 100 punten heeft.
6) Pluspunten:
• Simpele regels
• Vrolijk spel
• Leuke afbeeldingen
• Korte speelduur
• Leuk met 2 maar ook met meerdere spelers
7) Minpunten:
• Geen echte diepgang
• Saai
• Onberekenbaar
• Geluksfactor
8) Samenvattend:
Crazy Derby is geen avondvullend spel en ook geen spel wat je 5 keer achter elkaar speelt, maar een luchtig en snel spelletje als voorafje voor een groter spel. Ook als nagerecht is dit spel goed te doen. Dit komt door de simpele regels, die gemakkelijk te onthouden zijn en uit te leggen zijn. Het grappige van dit spel is het sparen en verliezen. Er komt enkele doses geluk bij als het gaat om het winnen, maar je kunt het de andere spelers flink moeilijk maken, dus van geluk kan je niet echt spreken. De kaarten; loser en star geven het spel een extra dimensie en maken van een simpel spaarspelletje een race tegen de klok, een crazy race.

Ik speel dit soort spellen heel graag omdat het leuk is, de regels zijn sterk, iedereen begrijpt het spel en het doel en de kansen zijn wat dat betreft gelijk voor alle spelers.

9) Tips:

• Tel het aantal kaarten van een soort dier dat jij wilt scoren
• Elk dier kan twee rondes mee gewonnen worden!

Terug naar beginpagina