Truusentruus.nl recensie van het spel: Cartagena
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Leo Colovini Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Winning Moves Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2000 Talen : Nederlands en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 16 Euro
 
1) Introductie:
Het is het jaar 1672. Een groep van ongeveer 30 gevangen genomen piraten slaagt erin te ontsnappen uit het zwaarbewaakte fort van Cartagena. Volgens oude bronnen duikt er niet lang daarna onder de piraten van het Caraοbische gebied een spel op, dat deze legendarische gebeurtenis als thema heeft. Het spel is direct zeer geliefd. Een kortere versie van het spel met een grotere geluksfactor, is - volgens de berichten - op Jamaica zeer wijdverbreid, terwijl men op Tortuga de voorkeur geeft aan een versie, waarbij het vooral aankomt op tactische vaardigheid.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 6 tweezijdige bordsegmenten, met een tunnel en 6 verschillende tekens: een doodskop, een hoed, een dolk, een fles, een sleutel en een pistool.
• 1 sloep
• 102 kaarten. 17 kaarten per teken.
• 1 kaart met een pijl.
• 30 pionnen (piraten) elk 6 stuks in 5 kleuren
• 1 spelregelblaadje in het Nederlands
• 1 spelregelblaadje in het Engels
• 1 Voorbeeldblad met een spelsituatie

2 speelkaarten
Bordsegment
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Het spelmateriaal van Cartagena is goed verzorgd. De afbeelding op de voorzijde is nogal saai en donker en komt niet tot zijn recht. Op de achterzijde is op een goede manier afgebeeld hoe het spel er uit ziet en hoe het ongeveer gespeeld wordt. Het gebruikte materiaal past prima bij het thema. Het gebruikte materiaal is goed sterk uitgevoerd en vooral degelijk.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn vrij simpel. Je kam aan de hand van het voorbeeld al goed een inzicht krijgen. Je kunt ze gemakkelijk doorlezen in een half uurtje. Daarna begrijp je het spel en kun je het vrij gemakkelijk aan anderen uitleggen.

Voorbereiding:
Je legt de 6 tunnelstukken aan elkaar en vormt zo een tunnelgang. Aan de ene zijde worden de pionnen van de spelers neergezet, aan de ander kant de sloep.

Jamaica versie: Elke speler krijgt 6 kaarten en houdt deze verdekt voor de anderen. De overige kaarten vormen een trekstapel.

Tortuga versie: De spelers leggen de 6 kaarten die ze krijgen open voor zich neer. Dan wordt er een rij gemaakt met 12 open kaarten. De pijl wordt boven de eerste kaart gelegd.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is als eerste al je 6 pionnen in de sloep te hebben verplaatst.

Als je aan de beurt bent moet je minstens 1 van de volgende axties doen. Je mag zelfs 3 van de volgende axties doen, en in willekeurige volgorde:

1) Een kaart met een teken uitspelen en een pion naar het volgend voorkomend teken in de tunnel verplaatsen.
2) Loop met 1 pion achteruit naar de dichtstbijzijnde pion(nen) en pak 1 of 2 kaarten. Er mogen maximaal 3 pionnen op 1 teken staan. Zo kun je dus een pion alleen verplaatsen naar een plaats waar 1 of 2 pionnen staan.

De speler die als eerste 6 pionnen in de sloep heeft staan wint het spel.
6) Pluspunten:
• Goed spelmateriaal.
• Spannend
• Simpele regels
• Lekker pestspelletje
7) Minpunten:
• Saaie uitstraling van de doos.
• Geluksfactor bij kaarten trekken (minder bij Tortuga versie)
• Als je een zwakkere speler voor je hebt heb je voordeel
• Soms wat saai (ligt ook aan de tegenspelers)
• Vrij abstract
8) Samenvattend:
Dit spel is echt heel gemakkelijk te begrijpen door de simpele regels. Maar het spel heeft een ongelofelijke inhoud. Het spel is moeilijker dan je denkt. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk met al je pionnen naar de sloep te komen. Maar doordat jouw pionnen in de tunnel staan geef je jouw tegenstanders meer kans om het teken waar jouw pionnen op staan over te slaan tijdens het vooruit gaan in de tunnel. Daarom moet je goed overwegen welke zet je doet en wat de kansen voor de andere spelers zijn. Jammer is het wel dat als je een relatief zwakke speler voor jouw beurt hebt je meer kans maakt een goede zet te doen.

Ik vind beide versies van het spel goed speelbaar. Bij de Jamaica versie is het nogal onverwachts wat de spelers doen en speelt geluk een grote rol. Bij de Tortuga versie is het geluk enigszins verdwenen en kijken spelers veel meer naar de vrij plaatsen op het bord en de openliggende kaarten van de tegelspelers. Ook wordt goed in de gaten gehouden welke kaarten je kan trekken en welke kaarten de volgende spelers kunnen bemachtigen. Ik ben niet zo’n fan van spellen van Leo Colovini, maar Cartagena valt daarbuiten, omdat het spel af is en goed in elkaar zit. Cartagena is een superspannend en leuk spel dat iedereen een keer moet spelen!

Elke speler heeft de kans om te winnen, ook als al jouw pionnen op het bord staan (5/5). Het thema is redelijk origineel (2/3) en het ontwerp is niet echt nieuw (2/5). Het spelmateriaal is prima (2/3) en het spel is zeer goed te spelen door het simpele spelmechanisme (5/7). De spelregels zijn kort en simpel (4/5). De prijs is goed (2/2). Ik heb er best van genoten (37/50), maar zal het niet al te vaak spelen (5/15), omdat het spel nogal abstract is.

Totaal aantal punten 64 = cijfer 6.5

9) Tips:

• Probeer altijd 1 kaart voor je te houden.
• Kijk goed naar je volgende zet.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279