Truusentruus.nl recensie van het spel: De Chinese Muur
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.0)  
   
Auteur : Reiner Knizia Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
Keizer Qin Shi Huang van China gaf in de 3e eeuw voor Christus opdracht tot het bouwen van de grote Chinese Muur, die China moest beschermen tegen de volken uit het Noorden.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

100 speelkaarten in 5 kleuren
36 roemfiches met waarden 1 t/m 8
1 spelregelboekje

Roemfiches en muurkaart met draak
Muurkaart waarde 3
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Persoonlijk vind ik de vormgeving van het spel niet zo geweldig. De voorzijde van de doos laat de Chinese muur zien met saaie kleuren en het lijkt alsof het een detail van een schilderij is. De kaarten zijn van een prima kwaliteit en de daarop gebruikte afbeeldingen zijn bijzonder. De achterzijde van de doos laat een detail van het spel zien. Je krijgt best een goede indruk van het spel als je naar de gebruikte afbeelding kijkt.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn vrij simpel. Je bent ongeveer een kwartier bezig om de regels te lezen. Ze zijn goed te begrijpen en staan niet door elkaar. Het spel is goed aan anderen uit te leggen.

Het aantal muurdelen dat wordt gebruikt is:

2 spelers: 2 muurdelen
3 spelers: 3 muurdelen
4 of 5 spelers: 4 muurdelen

Bij elk te bouwen muurdeel worden 2 roemfiches gelegd. Iedere speler krijgt een set met 20 kaarten. Voor elke speler zijn deze kaarten gelijk. Vervolgens trekt elke speler 5 kaarten en legt zijn resterende kaarten als trekstapel voor zich neer.
5) Spelverloop:
De spelers bouwen aan verschillende muurdelen. Naast elk muurdeel liggen 2 roemfiches, elk met een verschillende waarde. De speler die het meest aan de bouw van de muur bijdraagt ontvangt een beloning.

Speelbeurt:

1e actie) Je kijkt of je bij een muurdeel meer punten hebt dan een andere speler.
2e actie) 1 of meerdere identieke kaarten bij 1 muurdeel leggen of 1 kaart pakken.
3e actie) herhaling van actie 2.

Je plaatst dus kaarten bij een muurdeel. Hoe meer punten hoe meer kans je hebt om een fiche te winnen. Merk je dat je de meeste punten hebt aan het begin van je beurt, dan leg je eerst 1 fiche op 1 van je kaarten. Deze tellen nu als minpunten. Als ook het 2e fiche is verdeeld mag je het 1e fiche gewoon pakken.

Als het laatste roemfiche door een speler is gewonnen eindigt het spel. Ook kan het zijn dat een speler zijn laatste kaart heeft gespeeld. Er wordt dan doorgespeeld tot alle roemfiches op zijn.

Er zijn nog speciale kaarten:

Edelman: alle kaarten in de rij waar de edelman ligt zijn 1 punt waard.
Ridders: Hoe meer ridders er in een rij liggen hoe meer ze waard zijn.
Ruiters: Gelden niet als actie, maar mogen door de beurt heen worden neergelegd.
Draak: Een draak mag apart, maar ook op een andere al liggende kaart gespeeld worden.
6) Pluspunten:
Korte speelduur
Simpele regels
Tactisch
Prima spelmateriaal
Prima speelbaar met 3 t/m 5 spelers
Goed en doordacht spelmechanisme
Leuke actiekaarten
7) Minpunten:
Abstract spel
Saaie vormgeving
Niet zo leuk met 2 spelers
Vrij hoge geluksfactor (soms storend)
8) Samenvattend:
De Chinese muur is een snel te leren en snel te spelen kaartspelletje. Het leuke aan het spel is dat je telkens strijd voert om de roemfiches. Als er in een muurdeel 2 fiches liggen met een lage waarde is de strijd vaak minder dan dat er 2 fiches met een hoge waarde liggen. De strijd is het hevigst als er een 8 en een 7 liggen bijvoorbeeld. Bij dit spel komt een dosis geluk kijken met het trekken van de kaarten en de beginkaarten die je krijgt. Als je goed oplet, weet je van de anderen welke kaarten ze gespeeld hebben en welke je nog kan verwachten. De geluksfactor is soms irritant als een speler bijvoorbeeld 3 dezelfde kaarten achter elkaar neerlegt. Wat wel een prima optie is, is dat je keuzes hebt om kaarten te leggen of te pakken van je trekstapel. Wat je elke beurt moet doen is afwegen. Zal je een kaart pakken of juist de kaart spelen die je nog bezit? In dit spel heerst er een flink irritatiegehalte doordat je anderen kan dwarsliggen, dit is voor sommigen leuk, voor anderen een ergernis. Over het algemeen is het spel redelijk spannend en boeiend, maar niet boeiend genoeg helaas.

Door de geluksfactor heeft niet elke speler kans om te winnen (2/5). Het spel is niet echt origineel (2/5). Het thema is prima (3/3) en ook het spelmateriaal voldoet (2/3). Het spelmechanisme werkt perfect zoals bij veel spellen van Reiner Knizia (6/7). De spelregels zijn goed te begrijpen, kort en leesbaar (5/5). De prijs is prima (2/2). Er si weinig interactie tussen spelers (1/5). Ik vond het spel redelijk spannend en het was plezierig maar geen topper (30/50). Ook zit ik niet te popelen om het spel nogmaals te spelen (5/15)

Totaal 58 punten = 6

9) Tips:

Weeg goed af wat je doet in een beurt.

Commentaar van anderen :

Naam:
tessa
Commentaar:
dit is een hele goede uitleg
8
Naam:
igor
Commentaar:
ik snap er niet veel van. ik vind dit een lastig spel
5
Naam:
jan
Commentaar:
slecht spel dat ik niet zou spelen
1
Naam:
piet
Commentaar:
stom spel ik begrijp er niets van maarja iedereen heeft zijn eigen mening en daarom geef ik een 4
4
Naam:
jesse
Commentaar:
best intressant maar het geeft mij geen overtuiging om het te kopen dus daarom een 6
6
Naam:
david
Commentaar:
gaaf spel ik koop het meteen
10
Naam:
johan
Commentaar:
alleen van de roemfiches snap ik weinig maar voor de rest leuk spel en nou ja ik lees het wel nog een keer door mischien helpt dat en als ik dit zou spelen zou ik het zonder roem fiches doen als je dat niet snap ik denk dat jullie me wel begrijpen dus daarom geef ik een zeven
7
Naam:
frank
Commentaar:
alleen van de roemfiches snap ik weinig maar voor de rest leuk spel en nou ja ik lees het wel nog een keer door mischien helpt dat en als ik dit zou spelen zou ik het zonder roem fiches doen als je dat niet snap het is leuk dat dit spel over een wereldwonder gaan waar ik mijn werkstuk heb over gehouden ik was eigelijk op zoek naar plaatjes en toen kwam ik dit tegen ik las dit meteen en wou het wel een keertje spelen daarom een 9
9

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279