Truusentruus.nl recensie van het spel: Bayon
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.5)  
   
Auteur : Wolfgang Werner Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Adlung Spiele Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2002 Talen : Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Er zijn over de hele wereld prachtige plekken te ontdekken. Op elk continent is wel zo’n plek. Neem als voorbeeld de prachtige tempel van Bayon in Cambodja. Vele ontdekkingsreizigers en avonturiers trekken naar dit soort plekken om als eerste waardevolle schatten te vinden, beroemd te worden of rijk te worden.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 17 ontdekkingsreizigerkaarten
• 1 grenskaart
• 30 archeologische plaatskaarten verdeelt over 5 continenten
• 18 goudkaarten
• 1 spelregelboekje in Duits, Engels, Frans en Italiaans.

Goudkaart en Continentkaart "Afrika"
Ontdekkingreiziger en plaatskaart
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Voorwoord:

De firma Adlung Spiele geeft kaartspellen uit. De kaartspellen zijn allen verpakt in kleine doosjes. De doosjes zijn niet groter dan een spelletje kaarten. Wat opvalt bij deze spellen is de veelzijdigheid ervan. Met veelzijdigheid bedoel ik het soort spel, de vormgeving, hoe het wordt gespeeld en hoe de kaarten gebruikt worden. Bij ieder spel van Adlung Spiele is dit weer anders. Ze blinken soms uit in supergoede spellen en soms is het echt niets.

Bayon is dus zo’n spelletje dat in zo’n klein doosje zit. Met een prachtige tekening op de voorzijde en enkele speelkaarten op de achterzijde vormt dit spel een overzichtelijk geheel. Het laat zien dat het een spel is waarbij je op ontdekkingsreis moet gaan.

De gebruikte kaarten zijn prima van kwaliteit. Het doosje gaat echter snel stuk, maar dat komt door zijn formaat. Het spel is makkelijk mee te nemen door zijn kleine formaat.

De kaarten zijn echt prachtig, ze zijn enorm kleurrijk vormgegeven en tonen allerlei plaatsen over de hele wereld (Great Barrier Reef, Pyramiden enz.) De kaarten zijn in 5 continenten onderverdeeld, waarbij elk continent een andere waarde heeft. De continenten zijn:
• Europa (kosten = 5 goud)
• Afrika (kosten = 10 goud)
• Azië (kosten = 15 goud)
• Amerika (kosten = 20 goud)
• Australië (kosten = 25 goud)
De kaarten hebben op hun achterzijde het betreffende continent staan met de kosten om er een expeditie door te maken. Op de voorzijde staat de afbeelding van een plek op dit continent. Tevens staan in de bovenhoeken het bedrag aangegeven wat de speler bezit als hij deze plek heeft bezocht. Ook staat er een tabel aangegeven waar het expeditielid aan moet voldoen om deze plek te kunnen bereizen. De tabel geeft 3 niveaus van vaardigheden weer met hun betreffende waarde.

Ook zijn er ontdekkingsreizigerkaarten. Deze laten de ontdekkingsreiziger zien met zijn vaardigheden. De 3 vaardigheden staan net als bij de andere kaarten in een tabel weergegeven.

Ten slotte zijn er nog geldkaarten met 5 of 10 goud.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels van Bayon zijn vrij pittig. Het duurt minstens een half uur voordat je de regels goed hebt gelezen en begrepen. Gelukkig staan de regels in meerdere talen omschreven, zodat je in een andere taal soms wel begrijpt wat er bedoeld wordt.

Maar als je eenmaal de kaarten op tafel legt en de regels uitlegt is het spel zo begonnen en kunnen alle spelers gelijk beginnen.

Voorbereiding:
De kaarten worden volgens een meegeleverde tabel neergelegd. De ontdekkingsreizigerkaarten met waarden 1 t/m 6 worden geschud. Elke speler krijgt 1 kaart. Afhankelijk van het aantal spelers worden nu ontdekkingsreizigerkaarten toegevoegd. Ze worden geschud en er wordt een dichte stapel met daarnaast 2 open kaarten neergelegd. De continentkaarten worden gesorteerd en op waarde naast elkaar neergelegd. Het grensschild wordt op Australië neergelegd. Elke speler krijgt 15 goud en de oudste speler begint.
5) Spelverloop:
Als je aan de beurt bent moet je 1 van de volgende acties ondernemen:

1) 5 goud pakken en je beurt beëindigen
2) Een ontdekkingsreiziger inhuren en/of ontdekkingsreizigers hun acties laten uitvoeren.

Je mag tijdens je beurt maar 1 ontdekkingsreiziger inhuren. Je betaalt daarvoor 5 goud en pakt 1 van de 2 open liggende ontdekkingsreizigerkaarten of je pakt de bovenste van de gesloten stapel. Wat ook mag is een ontdekkingsreiziger van je medespeler kopen, dit kost je 10 goud. Je mag uiteindelijk niet meer dan 4 ontdekkingsreizigers voor je hebben liggen.

Als je ontdekkingsreizigers inhuurt mag je ze ook nog inzetten om hun acties te doen. Je kunt ze namelijk tijdens je beurt 1 maal inzetten. De volgende acties zijn mogelijk:

1) Een continent bereizen en er informatie over verzamelen
2) Een expeditie doorvoeren
3) De grenskaart verleggen

1) Bij het inzetten van 1 van de ontdekkingsreizigers mag een speler de bovenste kaart van een stapel continentkaarten bekijken.
2) Indien een speler een expeditie wil doorvoeren, pakt de speler de bovenste kaart van een stapel continentkaarten en legt het overeenkomstige bedrag aan geld af. Indien de speler over voldoende vaardigheden beschikt, pakt schuift hij 1 of meerdere ontdekkingsreizigers naar voren en voert de actie uit. Hij mag als beloning de continentkaart op handen nemen.
3) Pak de grenskaart en leg deze op een ander continent.

Als een speler dan al zijn ontdekkingsreizigers heeft ingezet eindigt zijn beurt. De speler die een vooraf bepaalde waarde aan kaarten heeft verzameld wint het spel.
6) Pluspunten:
• Kleine verpakking
• Makkelijk om mee te nemen
• Prachtige vormgeving
• Prima en goed werkend spelmechanisme
• Echt familiespel
7) Minpunten:
• Doosje gaat snel stuk
• Onhandig klein spelregelboekje
• Vrij moeilijke spelregels
• Weinig diepgang
• Ontbreekt aan echte spanning
8) Samenvattend:
Je moet van Bayon geen diepgaand spel verwachten. Bayon is een luchtig familiespelletje dat zowel tussendoor als een paar keer achter elkaar gespeeld kan worden. Het spelmechanisme van dit spel werkt goed, al denk je af en toe dat het niet echt soepel loopt. Geld is schaars en je komt er ook niet makkelijk aan. Soms moet je een paar rondes passen en geld nemen om iets redelijks te kunnen aanschaffen als een goed ontdekkingsreiziger bijvoorbeeld. Het is raadzaam eerst de goedkopere continenten te bekijken en te bereizen, omdat deze makkelijker te verkrijgen zijn. Je mag namelijk de kaarten weer inzetten als geld, dus de waarde ervan. Bij de kaarten uit Europa zitten er een aantal tussen die makkelijk te verkrijgen zijn en dan bijvoorbeeld als geld in te zetten zijn om het dure Australië door te reizen.

Al met al ben je wel even bezig met Bayon. Je concentreert je op de kaarten van de diverse continenten en probeert te onthouden welke kaarten er bovenop liggen. Het gaat er natuurlijk om wie het slimst zijn geld inzet. Sommigen zijn te gulzig en pakken een kaart uit een duur continent, waardoor ze ronden lang geld moeten opsparen omdat ze niets meer hebben. Een goede tip is goedkoop beginnen en opbouwen.

Bayon is een spel waarbij iedereen kan winnen. Het thema is best goed bedacht. Dankzij het prachtige spelmateriaal is het een genot om te spelen. De speelbaarheid is ook prima, al verveelt het spel waarschijnlijk erg snel. Al met al een grappig spelletje voor tussendoor op vakantie bijvoorbeeld.

54 punten = 5.5

9) Tips:

• Reis niet te snel naar dure continenten, maar begin goedkoop
• Let op je geld, geld is schaars!

Terug naar beginpagina