Truusentruus.nl recensie van het spel: Auf Achse - Das Kartenspiel
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Wolfgang Kramer Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : FX Schmid Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 1995 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Hey Truckers,

In totaal 5 etappes liggen voor jullie. Wie van jullie rijdt de langste weg? Maar opgepast, soms kom je te snel bij je doel en moet je weer opnieuw beginnen. Dus neem af en toe even rust.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

1 startspelerkaart
77 kilometerkaarten met waarden van 10 t/m 120 km/u
20 actiekaarten
12 rustkaarten
1 spelregelboekje

Gratis rit en Kilometerkaart
Rustkaart en Lading verloren
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Auf Achse Das Kartenspiel is een beetje te fleurig vormgegeven. De voorzijde van de doos ziet er onprofessioneel uit. De Afbeeldingen en tekst combineren niet met elkaar en zijn niet aantrekkelijk. Als je het spel zou zien liggen zou je het laten liggen. Op de achterzijde staat ook niet echt aangegeven waar het spel over gaat.

De kaarten zijn van een redelijke kwaliteit en hebben een sombere maar wel een goede afbeelding. Ze zijn duidelijk en dat is eigenlijk het belangrijkste.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn simpel. Je hebt de regels binnen 20 minuten doorgelezen. Daarna begrijp je het spel goed en kun je het makkelijk uitleggen.

Voorbereiding:
De jongste speler is startspeler en ontvangt de startspelerkaart. Elke speler krijgt 10 kaarten en neemt deze op hand. De overige kaarten vormen een trekstapel.
5) Spelverloop:
Het spel verloopt over 5 etappes. Elke etappe verloopt over 1 of meerdere ronden. Elke ronde wordt er hetzelfde uitgevoerd, namelijk:

1) Alle spelers nemen 1 kaart uit hun handen en leggen deze verdekt voor zich neer.
2) Dan leggen alle spelers nog een kaart verdekt neer, maar dan in het midden van de tafel. De kaarten worden op elkaar gelegd en daarna achter elkaar open gedraaid.
3) Aansluitend trekken alle spelers weer kaarten totdat ze 10 handkaarten bezitten.

De kaarten die de spelers voor zich neerleggen zijn de punten van de spelers en vormen hun traject. Het is de bedoeling dat elke speler een rij kaarten naast elkaar neerleggen die oplopend van kilometers zijn. Bijvoorbeeld 10-20-40-60-120. Dit is oplopend. Als een speler dit zou hebben liggen dan zou hij 250 punten hebben. Als een speler echter een zelfde getal neerlegt of een getal dat lager is dan de vorige begint hij op 0 en telt dan de kaart mee waar de fout is gemaakt. Rustkaarten mogen tussendoor worden geplaatst. Bijvoorbeeld 10-20-rust-30. Als je 2 rustkaarten na elkaar hebt liggen begin je weer bij 0. Het kan ook zijn dat je een actiekaart hebt liggen, hierbij begin je weer bij 0.

Op de startspelerkaart staat aangegeven wanneer een etappe eindigt. Een etappe eindigt als de spelers een bepaalde snelheid hebben behaald.

2 spelers = 150 km of meer
3 spelers = 200 km of meer
4 spelers = 250 km of meer
5 spelers = 300 km of meer

Het is namelijk zo dat de spelers ook nog een stapel kaarten in het midden neerleggen. Zo worden er bij 5 spelers 5 kaarten in het midden gelegd. Na elkaar worden de kaarten open gedraaid. Elke kilometerkaart telt als km. Elke rustkaart heeft geen uitwerking. De volgende actiekaarten kunnen gespeeld zijn en hebben dan de volgende uitwerking:

Lading verloren: De waarde van de snelheid vermindert met 50
Afsluiting: Alle spelers moeten hun laatst gelegde verdekte kaart op de aflegstapel leggen.
Gratis rit: De spelers moeten een extra kaart in hun traject neerleggen.

Wanneer alle kaarten in het midden van de tafel zijn uitgespeeld en de etappe is beeindigd omdat de maximum snelheid is behaald, dan draaien alle spelers hun kaarten uit hun traject om. Ze tellen de waarde van hun traject en schrijven deze op. Wie na 5 etappes de meeste punten heeft wint het spel.
6) Pluspunten:
Simpele regels
Korte speelduur
Leuk en simpel spelmechanisme
Actiekaarten hebben leuke uitwerking.
7) Minpunten:
Uitstraling doosje
Kwaliteit van de kaarten
Bij meer spelers kan het spel snel afgelopen zijn.
Verveelt soms snel
8) Samenvattend:
Is Auf Achse een stom kaartspelletje? Nee
Is Auf Achse een simpel kaartspelletje? Ja
Is Auf Achse een spannend kaartspelletje? Ja

Auf Achse is een kaartspelletje dat enorm spannend is. De regels zijn super simpel, maar het spel zelf heeft een enorme diepgang. Er heerst spanning bij het neerleggen van de kaarten, omdat je geen idee hebt wat de andere spelers voor kaarten neerleggen. Elke ronde is weer een gok. Maar je hebt een hoop zelf in de hand. Je kunt met de verdekte kaarten die je in het midden speelt het spel redelijk sturen. Het sturen is met 2 spelers het makkelijkst en met 5 het moeilijkst. Met 5 spelers kan een ronde te snel afgelopen zijn.

Je begint het spel door een lage kaart te spelen en daarna zo veel mogelijk kaarten oplopend naast deze kaart in je traject te leggen. Als je begint met 10-20-30 etc kun je erop rekenen dat als een ronde snel is afgelopen dat je weinig punten haalt. Je kunt er voor kiezen om een hoge kaart in je traject te leggen om veel punten te verdienen en dan ook een hoge kaart in het midden te leggen om een etappe zo snel mogelijk af te sluiten. Soms is dit slim. Ook komt het voor dat je geen passende kaart kan leggen, je kunt dan nog afwijken naar een te hoge kaart of een rustkaart, maar een lagere kilometerkaart wil je natuurlijk nooit leggen, omdat je dan weer bij 0 begint.

Auf Achse is een leuk kaartspelletje dat goed gestuurd kan worden door alle spelers. Het spel is hilarisch en leuk voor zowel 2 als met 5 spelers. Ook opa en oma kunnen gewoon meespelen en ook vrij jonge kinderen kunnen het spel leren en spelen. Auf Achse is een leuk spelletje voor tussendoor, maar ook een paar keer achter elkaar is leuk omdat het spel niet verveeld.

64 punten = 6.5

9) Tips:

Weeg af welke kaarten je speelt en let goed op andere spelers.

Terug naar beginpagina