Truusentruus.nl recensie van het spel: Billabong
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.0)  
   
Auteur : Eric Solomon Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Amigo Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 1995 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Kan je goed springen? Geen probleem. Bij Billabong hoef je niet zelf te springen. Je voert namelijk een team van kangoeroes aan. Met goede sprongen laat je jouw kangoeroes wel als eerste over de streep springen? Midden in de Australische woestijn ligt een gigantisch meer, een Billabong. Hierin mogen de overwinnaars een verkoelend bad nemen als ze winnen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 1 zwart houten speelfiguren (scheidsrechter)
• 20 houten speelfiguren, 5 stuks in 4 kleuren
• 1 spelregelboekje in het Duits.

De kangoeroes
Het speelbord
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De doos van Billabong ziet er erg aantrekkelijk uit. Dit komt door de leuke afbeeldingen op de voor en achterzijde. Op de voorzijde zie je een groep kangoeroes door de woestijn springen, de tekening is leuk en speels getekend. Op de achterzijde staat een foto van het spel tijdens een spelsituatie. Het geheel doet echter wat kinderlijk aan.

Het spelmateriaal is gewoon goed en verder niet bijzonder. Het speelbord is verdeeld in 224 vierkanten die net als een dambord donkere en lichte kleuren hebben. In het midden is de Billabong afgebeeld, het meer dus. Aan de onderzijde zie je een rivier naar de buitenzijde van het bord lopen.

Op de houten speelfiguren staan kangoeroes afgebeeld. De zwarte speelfiguur is de scheidsrechter van het spel.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels van het spel zijn simpel. Je kunt de regels in een goed kwartier doorlezen en in een minuut of 5 aan anderen uitleggen.

Voorbereiding:
Elke speler neemt 5 speelfiguren. De startspeler wordt bepaald en zet zijn 1e speelfiguur op een plaats op het bord. De andere spelers volgen kloksgewijs totdat alle spelers hun speelfiguren op het speelbord hebben gezet.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om je kangoeroes 2 maal rondom het meer en over de rivier te laten springen. De kangoeroes gaan allemaal dezelfde kant op. Wie als eerste al zijn kangoeroes over de rivier heeft laten springen, wint het spel.

Als een speler aan de beurt is mag hij 1 van de 2 volgende acties doen:

1) Hij mag 1 van zijn kangoeroes 1 plek verplaatsen naar een vrij veld, dit mag zowel horizontaal, vertikaal of diagonaal zijn.
2) Hij mag 1 van zijn kangoeroes over een andere kangoeroe laten springen. Ook dit mag horizontaal, vertikaal of diagonaal. Je mag alleen op een vrij veld terecht komen. Je mag niet over de rand van het bord heen komen. Ook mag je niet over het meer springen. In een beurt mag een speler over zo veel mogelijk andere speelfiguren springen. Als je over een figuur springt, dan moet jouw speelfiguur precies zo ver aan de andere kant van het oversprongen speelfiguur terecht komen als waar hij vandaan komt.

De scheidsrechter wordt gebruikt om de springbeweging van de speler te controleren. Je zet de scheidsrechter op de plek waar vanuit je gaat springen. Zo kun je altijd zien waar je figuur vandaan kwam.

Bij 2 spelers wordt er 1 extra kleur op het bord gezet. Deze kleur geldt als cactussen. Je mag nu ook over cactussen heen springen en over andere kangoeroes.

Ook hier is het einddoel om al je speelfiguren 2 maal over de rivier heen te krijgen.
6) Pluspunten:
• Makkelijke spelregels
• Geinige vormgeving
• Redelijk spelmateriaal
• Spannend einde, maar saai begin.
7) Minpunten:
• Spel doet kinderlijk aan, terwijl de leeftijd vanaf 10 jaar is.
• 1 fout is betekend meestal het einde van het spel.
• Vrij saai
• Als je het spel eenmaal gespeeld heb, zal je het niet snel nog een keer spelen.
• Je moet soms lang wachten totdat je aan de beurt bent.
• Abstract spel
8) Samenvattend:
Billabong is een vrij simpel spel waarbij de spelers als een soort race met hun damstenen over een oversized dambord racen. Billabong is grappig bedacht en het spelsysteem werkt best goed. Je moet even goed opletten dat je maar over 1 kangoeroesteen tegelijk mag springen. In het begin denk je…. Wat een saai spel, we springen maar wat van de ene naar de andere kant. Maar als de kangoeroes de finish naderen wordt het spel ineens heel spannend. Dan blijken de mogelijkheden ineens minder te zijn en geven de andere spelers je geen kans om over de finish te springen. Aan het eind zal het dan ook vaak voorkomen dat de spelers voor actie 1 kiezen en hun kangoeroe alleen maar 1 veld verplaatsen. Je moet echt heel goed opletten dat je een andere speler geen voorsprong geeft, want dan ben je verloren. Ook twijfel ik of de startspeler een voordeel heeft.

Verder is Billabong een grappig tussendoorspelletje dat je denk ik ook met jonge kinderen kan spelen. Niet per se geschikt voor volwassenen.

Op Internet zijn de meeste mensen helemaal lyrisch over dit spel, het kan mij echter niet genoeg boeien.

47 punten = 5

9) Tips:

• Bekijk ook of een volgende speler door jouw zet over de finish kan springen.

Terug naar beginpagina