Truusentruus.nl recensie van het spel: Black Box
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Minimum aantal spelers : 4
Uitgever : Jumbo Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 1991 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 18 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 60 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Stelt u zich voor, u en uw vrienden of collega’s bevinden zich in een niet-alledaagse situatie. U moet reageren. Wat doet u? Wat doen uw medespelers eigenlijk? U wilt de antwoorden van de anderen wel graag weten, maar uw eigen antwoord graag geheim houden. Gelukkig zal niemand weten wie wat geantwoord heeft als de Black-Box open gaat en de waarheid op tafel komt.

Maar kunt u voorspellen hoe men uw reactie heeft ingeschat en klopt dat wel met hetgeen u zelf zou doen? Als u het niet weet of er vaak naast zit, verliest u. Wie goed taxeert en kiest, die wint.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 6 clips in 6 kleuren
• 6 pionnen in 6 kleuren
• 6 zwarte doosjes (Black-Boxes)
• 270 stemkaarten met afbeeldingen van cirkels verdeelt over 6 kleuren.
• 6 kaarten “+”
• 6 kaarten “0”
• 6 kaarten “±“
• 150 kaarten met vragen
• 1 spelregelboekje

De "Black Box"
stemkaartje en voorbeeld van een vraag.
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Een mysterieuze uitstraling heeft de voorzijde van de doos. Een raar zwart doosje staat erop afgebeeld. Daaromheen staan meerdere ogen. Het geheel geeft een mysterieus uiterlijk. Op de achterzijde staat een jaren 70 afbeelding van een gezelschap dat tijdens een openhaardvuurtje gezellig een spelletje Black Box aan het spelen is. Ikzelf had de voorkeur gegeven aan een stel dat elkaar de hersens insloeg…. Maar dat komt misschien ooit nog eens bij een volgende versie. De achterzijde van de doos is vrij somber en saai, vergeleken met de voorzijde.

Het spelmateriaal is echt prachtig. Alles voldoet prima. De kaarten zijn van een goede kwaliteit, de pionnen en clips kleurrijk en het geheel past prima in de daarvoor bestemde vakjes in de doos.

Elk doosje (Black Box) heeft aan de voorzijde een klep. Hierachter kunnen de stemkaartjes gestopt worden. Zo kan niemand ze zien.

Aan de voorzijde van de Black Box zit een vakje waar je een vraagkaartje in kan stoppen. Zo blijft de vraag voor een ieder goed leesbaar.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Iedere speler kiest een kleur en pakt daarbij zijn behorende clip. Deze maakt hij vast aan zijn shirt of overhemd. Tevens plaatst hij zijn pion op het speelbord. Ook pakt iedere speler een Black Box.

Nu pak je een aantal stemkaartjes, behalve je eigen kleur natuurlijk. Ook pak je een “0”, “+” en “±“ kaartje.

Als laatste pakt elke speler een kaart met een vraag en plaatst deze voorop zijn Black Box.
5) Spelverloop:
Het spel verloopt in 3 fases, waarbij de spelers gelijktijdig aan de beurt zijn.

De fases:
1) Stemmen
2) Voorspellen
3) Tellen van de stemmen

1) Stemmen
Iedere speler heeft nu een Black Box met een vraag erop. Als eerste lees je aandachtig de vraag. Je gaat nu nadenken op welke persoon of personen de vraag betrekking heeft. Je moet namelijk 2 stemmen uitbrengen. Dit mag op 1 persoon zijn of op 2 verschillende personen. Als je weet op welk persoon je wilt stemmen, kijk je naar de clip van die persoon en pak je het stemkaartje met dezelfde kleur als die persoon uit je handkaarten. Nu kijk je nog een keer en pak je nog een stemkaartje. Als je 2 stemkaartjes hebt doe je ze in jouw Black Box. Als alle spelers dit hebben gedaan, worden de Black Boxes 1 speler naar links geschoven. Je hebt nu een nieuwe Black Box met een nieuwe vraag. Ook bij deze lees je de vraag en stop je jouw stemkaartjes erin. Dit gaat door totdat je de Black Box weer voor je hebt met jouw beginvraag.

2) Voorspellen
Iedere speler heeft nu op elke vraag 2 stemmen uitgebracht. Nu is het tijd om te gaan voorspellen. De eerste speler leest zijn vraag op. Nu voorspellen de spelers tegelijkertijd hoe vaak ze in de Black Box voorkomen. Ze pakken 1 van hun 3 kaarten. De kaarten hebben de volgende betekenis:
“+” (meerderheid) Je voorspelt dat je er het meest in zit. Als er 2 spelers even vaak in zitten is dit toch geen meerderheid.
“±” (minderheid) Je voorspelt dat je wel bij de uitkomst zit, maar niet als meeste.
“0” Je voorspelt dat er niemand op je gestemd heeft.

3) Tellen van de stemmen
De Black Box van de voorgelezen vraag gaat open. De stemmen worden geschud, zodat je de volgorde van stemmen niet meer kan zien. Ze worden open op tafel gelegd en geteld. Je krijgt 2 punten als je “+” of “0” goed hebt voorspelt en 1 punt als je “±” goed hebt voorspelt. De spelers zetten hun pionnen hierbij vooruit. Dit gaat door totdat alle Black Boxes zijn voorspelt en geteld. Nu krijgen alle spelers weer een nieuwe vraag.

Het einde van het spel moet van tevoren worden afgesproken. Wil je een flinke tijd speler, dan speel je totdat een speler 36 punten heeft. Hij is dan de winnaar. Je kan ook een vooraf afgesproken aantal ronden spelen.
6) Pluspunten:
• Mysterieus spel
• Exclusief!
• Prachtige vormgeving
• Prachtig en prima spelmateriaal
• Spannend en hilarisch spel
• Je leert elkaar echt heel goed kennen.
• Je leert jezelf heel goed kennen.
7) Minpunten:
• Oubollige foto op achterzijde doos
• De waarheid is keihard!
• Je moet tegen een stootje kunnen. Soms komen antwoorden keihard aan.
• Alleen speelbaar met mensen die elkaar kennen.
• Spel is in zeer beperkte oplage gemaakt en daardoor nog moeilijk te verkrijgen.
8) Samenvattend:
Ik heb Black Box nu een aantal keer gespeeld en elke keer is het weer spannend om te spelen. Bij de eerste keer spelen ben je helemaal overrompeld door wat er met je gebeurt. Met dit spel leer je namelijk niet alleen anderen kennen, maar ook jezelf. De vragen die gesteld worden zijn nogal recht voor zijn raap en de uitkomst kan dan ook shockerend zijn. Zo kun je zien dat slechte of goede gewoontes ineens naar voren komen, of dat een speler ineens heel aantrekkelijk of onaantrekkelijk gevonden wordt. De eerste keer dat ik Black Box speelde was met een aantal vreemden. De voorspellingen gingen daarom niet goed, doordat spelers van andere spelers een verkeerd beeld hadden denk ik. Ik was wel heel erg onder de indruk, dat wel. Dit kwam doordat je er achter kwam hoe andere mensen over je denken en hoe over anderen gedacht wordt.

Ik ben een vrij lange tijd op zoek geweest naar dit spel, maar uiteindelijk wist ik het toch te vinden. Ik denk dat het spel in een lage oplage is uitgegeven en daarom zo moeilijk te vinden is. Het spel is nog eens uitgegeven onder de naam “Kleur Bekennen”, maar deze versie haalt het niet bij de originele versie. Dit komt omdat er nog maar 1 Box is overgebleven en er maar 1 vraag tegelijkertijd gespeeld wordt.

Ik speel het spel nu met goede vrienden en ik moet zeggen dat ik het helemaal geweldig vindt. Als je elkaar goed kent en je deinst niet terug voor een vervelende uitkomst is dit spel een aanrader.

Let wel op! Het spel kan keihard zijn!
Voorbeeldvraag: Met wie zou je wel eens naakt willen modderworstelen?
Uitkomst: Als er niet op jou wordt gestemd weet je dat je partner of vrienden dit niet met jou willen en je kan dit als pijnlijk beschouwen. Zeker als je partner er voor kiest om met een ander te willen modderworstelen. Dus kijk uit!

Verder is het geweldig om je stem uit te brengen op iemand die dit helemaal niet verwacht. Je moet dan wel van tevoren afspreken dat niemand zegt op wie hij gestemd heeft.

Black Box is een geweldig spel. Het is mooi uitgevoerd. De vragen zijn subliem. Soms lig je bij het lezen van de vraag al in een deuk. Het spel kan echter een diepe indruk achter laten. Als je het spel namelijk een keer gespeeld hebt wil je het vaak nog een keer spelen. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat een speler beledigt is, of emotioneel is geworden en het spel nooit meer wil spelen.

83 punten = 8.5

9) Tips:

• Pas op en weet waar je aan begint met het spelen van dit spel!

Commentaar van anderen :

Naam:
Manja
Commentaar:
Wat een superspel! Ik wil dit spel nog graag weten te bemachtigen. Enig idee wie mij aan dit spel kan helpen? Echt jammer dat deze niet meer op de markt wordt gebracht. Een spel dat wel door mensen gespeeld moet worden die niet onzeker zijn van zichzelf...
9
Naam:
Ben Leijten
Commentaar:
het goede nieuws is dat Jumbo het opnieuw uitbrengt onder de naam True Colours (=kleur bekennen). Verschijningsdatum: voorjaar 2008
8
Naam:
monique
Commentaar:
Een heerlijk spel dat ik graag zou willen hebben, wie helpt mij eraan?
9
Naam:
Annette
Commentaar:
Ja, ook ik wil heel graag het spel kopen. True colours og kleur bekennen lijkt er wel op, maar haalt het niet bij het echte, namelijk black box. Wie kan mij aan dit spel helpen? Misschien heeft iemand hem nog liggen en doet er niets meer mee!
9

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279