Truusentruus.nl recensie van het spel: Big City
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Franz-Benno Delonge Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 1999 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 25 Euro
 
1) Introductie:
De 20e eeuw is aangebroken. In de grote Amerikaanse steden schieten nieuwe gebouwen als paddestoelen uit de grond. Machtige projectontwikkelaars zijn de drijvende kracht achter menige indrukwekkende skyline. Het succes komt echter niet vanzelf. Wie met vooruitziende blik de juiste bouwpercelen verwerft, kan zeer lucratief onroerend goed stichten. De slimste projectontwikkelaar zal aan het eind van het spel de rijkste bouwmagnaat zijn.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 52 gebouwen
• 17 tramstellen
• 8 stadswijken
• 72 perceelkaarten
• 5 scorepionnen in 5 kleuren
• 5 spelersfiches in 5 kleuren
• 1 scorebord
• 5 overzichtsbladen
• 1 spelregelboekje

Een Stadswijk
Voorbeelden van Perceelkaarten
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Big City is verpakt in een grote sterke doos. De voorzijde laat een gebouw zien in ontwerp en uitvoeringsfase. Het geheel maakt waarschijnlijk deel uit maakt van een drukke stad. De afbeelding is prachtig. De achterzijde van de doos laat een spelsituatie zien. Op deze manier heb je een duidelijke voorstelling hoe het spel er uit ziet als het op tafel staat.

Het spelmateriaal is in 1 woord samen te vatten: prachtig! Het materiaal is prachtig gedetailleerd. De gebouwen vormen een stad als ze aan elkaar gezet zijn. Zo bezit je jouw eigen Madurodam.

De overzichtsbladen geven duidelijk de spelvolgorde en het spelverloop weer. Maar ook de verschillende gebouwen en de voorwaarden om zo’n gebouw te plaatsen. Ook geeft het blad de te behalen punten weer die aan het bouwen van een gebouw zijn verbonden.
Er zijn 4 wijken van 9 percelen groot en 4 wijken met 8 percelen. De wijken kenmerken zich door hun kleur en getallen. Elke wijk is dus opgebouwd uit percelen, die elk een ander nummer hebben, maar wel hetzelfde 10-tal als eerste cijfer. Bijvoorbeeld: Wijk “Midtown” heeft 9 percelen met blauwe nummers 11 t/m 19.

De perceelkaarten zijn verdeelt over de 8 wijken. Op de voorzijde hebben ze elk een nummer en kleur van de betreffende wijk. Op de achterzijde staat het betreffende perceelnummer. Er zijn 4 aparte kaarten: 2 kaarten met parken en 2 met fabrieken.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Big City zijn niet al te moeilijk. Ze zijn goed door te lezen en te begrijpen. Ze zijn uitgelegd door middel van diverse voorbeelden. De regels zijn erg onoverzichtelijk en staan door elkaar beschreven, wat het nazoeken van bepaalde regels niet makkelijk maakt.

Voorbereiding:
De perceelkaarten sorteren naar wijk en naast elkaar leggen. Elke speler kiest een kleur en pakt zijn spelersfiche en pion. De laatste zet hij op “0” op het scorespoor. Hij krijgt tevens 5 perceelkaarten, 1 van elk van de eerste 5 wijken. Ook pakt elke speler een overzichtsblad.

In het midden van de tafel wordt wijk 11 t/m 19 gelegd. Bij 3 t/m 5 spelers legt elke speler 1 wijk aan. Bij 2 spelers legt elke speler 2 wijken aan de al liggende wijk.

De spelers bepalen wie er begint.
5) Spelverloop:
Bij Big City sparen de spelers perceelkaarten. De perceelkaarten worden gebruikt om gebouwen mee te plaatsen. Zo zijn er kantoren en woningblokken, maar ook bioscopen en warenhuizen. De gebouwen hebben elke een bepaalde voorwaarde van bouwen. De voorwaarde kan zijn dat het gebouw in de binnenstad moet liggen of aan de rand van de stad. Ook kan het zijn dat een gebouw aan 2 andere gebouwen gebouwd moet worden. Zo moet een bioscoop bijvoorbeeld aan 2 woningblokken geplaatst worden. Na het plaatsen ontvangt de speler punten voor het type gebouw. Als er aan de voorwaarden voldaan is natuurlijk. Bij sommige gebouwen kan de speler een bonus krijgen. Als het gebouw bijvoorbeeld aan een park, trambaan of raadhuis is geplaatst worden de punten vermeerderd of verdubbelt. Ook kan het zijn dat er minpunten worden afgetrokken als een gebouw naast een fabriek is geplaatst.

Als speler mag je 1 van de volgende acties uitvoeren, als je aan beurt bent:

1) Gebouw plaatsen door kaarten te spelen. Daarna scorepion verzetten en nieuwe kaarten pakken.
2) Bouwen aan de trambaan
3) Een nieuwe wijk aanleggen
4) Perceelkaarten omruilen. Dit mogen zo veel kaarten zijn als de speler wil. Hij mag echter maximaal 2 kaarten van elke stapel nemen. Hij vult zijn hand aan tot 5 kaarten.
5) De speler past.

Het spel eindigt als alle percelen zijn bebouwd of als alle spelers 2 ronden lang alleen kaarten hebben gewisseld of hebben gepast. De speler met de hoogste score wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtig spelmateriaal
• Spel blijft spannend van begin tot einde
• Vrij makkelijke regels
• Spel is boeiend
• Goed thema en uitwerking.
• Perfect werkend spelmechanisme
7) Minpunten:
• Onoverzichtelijke volgorde van spelregels.
• Materiaal past niet goed in de doos.
• Doos sluit niet goed als al het materiaal er in zit.
8) Samenvattend:
Het is net Madurodam als Big City aan het eind komt. Op tafel staat een complete stad met kantoren, woonwijken, bioscopen, parken en fabrieken. Er loopt zelfs een heuse trambaan door de stad. Het spel vormt een prachtig geheel. Het materiaal van Big City is vormgegeven als geen ander spel.

Big City is spannend vanaf het begin tot het eind. Dit komt door het verzamelen van de perceelkaarten en het bouwen van de juiste gebouwen op de beste plekken. Bij het verzamelen van de kaarten hopen de spelers erop dat ze de juiste perceelkaarten in handen krijgen. Maar als je goed op let kun je een heel eind komen. Als je goed je tegenstanders in de gaten houdt en de kaarten die ze terugleggen, dan weet je op een gegeven moment welke kaarten nog in het spel aanwezig zijn en welke niet. Zodoende kun je soms een hele wijk claimen. Je bekijkt natuurlijk telkens welke gebouwen veel punten opleveren. Zo kun je een warenhuis bouwen die je al meteen 30 punten oplevert. Maar als je slim verder kijkt kun je ook net zo goed een kantorencomplex tegen het raadhuis en trambaan aanbouwen. Dit levert je dan ook 30 punten op. Het is telkens bekijken wat voor jou de beste zet is in Big City.

Er zitten in Big City een aantal vervelende acties die voor jou het spel minder aangenaam kunnen maken. Dit komt door het plaatsen van parken en fabrieken. Deze kunnen geplaatst worden op percelen waar jij perceelkaarten van hebt. De kaarten zijn dan nutteloos. Ook gebouwen die tegen de fabrieken aangebouwd worden leveren dan minder punten op. Deze manier geeft wel meer spanning aan het spel, want als de juiste speler pest kan het spel nog heel spannend worden.

Big City is een prachtig spel met een leuk thema. Het spelsysteem werkt prima en het spel is een genot om te spelen. Elke speler heeft evenveel kans om te winnen als hij zijn kaarten goed in zet. Het enige nadeel zijn de spelregels, deze hadden duidelijke en overzichtelijker opgesteld moeten worden. Big City is een topspel en ik speel het graag.

79 punten = 8

9) Tips:

• Leg goed op je handkaarten en op wat de spelers voor kaarten hebben.
• Let ook goed op de kaarten die een speler wisselt.
• Kijk goed naar de plaats van het raadhuis en de trambaan

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279