Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne Overzee
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Leo Colovini Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2005 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
De spelers gaan volgens het beproefde spelsysteem van Carcassonne de wijde wereld in kaart brengen, en zich met hun gevolg op gunstige plaatsen vestigen als zeelieden, herders en boeren. Er worden her en der steden gesticht, soms aan de kust en soms landinwaarts. Wie zijn horigen op de beste locaties vestigt, zal als winnaar uit de bus komen. Maar vergis je niet: dit ogenschijnlijk eenvoudige spel biedt grote tactische mogelijkheden om elkaar te dwarsbomen…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 84 landtegels
• 1 scorebord
• 25 houten horigen in 5 kleuren
• 5 overzichtskaartjes
• 1 spelregelboekje

De horigen
De landtegels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne Overzee heeft een fleurige uitstraling. De doos is versierd met een leuke aantrekkelijke afbeelding. Deze lokt niet echt uit tot spelen. De kleuren natuurlijk wel. Op de achterzijde staat een tekening van het spel en een korte uitleg. Ik zelf had liever een foto gezien van een spelsituatie.

De landtegels zijn prachtig. Het materiaal is stevig en de gebruikte afbeeldingen zijn kleurrijk. De tegels bestaan uit land, berg of zeedelen. Soms hebben de tegels steden, deze kunnen aan de kust of landinwaarts liggen.

Het scorebord is prima uitgevoerd. Het bevat 50 velden met de score van 0 tot en met 50. Op elk scoreveld kunnen makkelijk 5 horigen staan. Met 2 spelers ga je snel over de 50 punten, zodat er eigenlijk extra tegels met 50 en aan de andere zijde 100 punten bij het spel geleverd hadden moeten worden. Deze zijn wel aanwezig bij de uitbreidingen van het basisspel. Op deze manier kunnen de spelers op een makkelijke manier hun score bijhouden en niet vergeten of ze al over de 50 punten zijn gegaan.

De overzichtskaarten zijn een probleem. Ze zijn absoluut onoverzichtelijk. Er is niet uit te komen. Als je het spel gespeeld hebt begrijp je de overzichtskaarten enigszins, maar echt duidelijk blijven ze niet.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn vrij simpel. Zeker als je het basisspel kent heb je een voorsprong. Maar vergis je niet, Carcassonne overzee is totaal anders. De regels verschillen enorm. Het spelprincipe is wel hetzelfde. In een klein half uurtje heb je de regels onder de knie. Het vergt hierna niet veel moeite om het spel aan anderen uit te leggen.

De starttegel wordt uitgezocht en in het midden van de tafel gelegd. De overige tegels worden als verdekte stapels neergelegd. De spelers kiezen elk een kleur en plaatsen 1 horige op het scorebord op veld “0”. De overige horigen komen in de voorraad van de spelers, ze leggen ze dus voor zich neer. De jongste speler begint.
5) Spelverloop:
Een speler die aan beurt is trekt een verdekte tegel van 1 van de stapels en legt deze passend aan een reeds liggende tegel. Hierna kiest hij 1 van de volgende 3 acties:

1) Hij plaatst 1 van zijn horigen op de zojuist gelegde tegel.
2) Hij neemt een ingezette horige van het bord en dus uit een gebied en bepaalt vervolgens zijn score.
3) Hij past.

Een speler die een horige plaatst op een zojuist gelegde tegel mag deze op de 3 soorten landschappen neerleggen. Zo maakt hij op een zeegebied een zeeman, op het laagland een boer en in de bergen een herder. Op een gebied waar een horige staat mag geen andere horige worden geplaatst.

Als je een horige terugpakt scoor je punten. De volgende punten zijn te scoren:

Laagland:
Elke tegel van een niet afgebouwd gebied is 1 punt waard.
Elke tegel van een afgebouwd gebied is 2 punten waard.

Bergketen:
Elke stad in de bergen of op het laagland direct aan de bergketen levert in een onafgebouwde bergketen 1 punt op.
Elke stad in de bergen of op het laagland direct aan de bergketen levert in een afgebouwde bergketen 2 punten op.

Zee:
Elke havenstad in een niet afgebouwde zee is 1 punt waard.
Elke havenstad en zeetegel in een afgebouwde zee is 1 punt waard.

Als de laatste tegel is gelegd eindigt het spel en krijgen de spelers voor hen nog liggende horigen op het bord punten. Dit is de eindtelling. Wie nu de meeste punten heeft wint het spel.
6) Pluspunten:
• Fleurige uitstraling
• Prachtige vormgeving
• Goed materiaal
• Simpele spelregels
7) Minpunten:
• Geen tegels voor als je 50 punten of meer hebt.
• Onduidelijke overzichtbladen
• Niet echt origineel natuurlijk
8) Samenvattend:
Carcassonne Overzee is Leo Colivni’s visie op het spel Carcassonne. Hij heeft het basisispel gelaten voor wat het is. Hij heeft de regeltjes van het plaatsen van horigen en de manier waarop je punten kan verdienen verandert. Ook rekent hij af met onafgebouwde gebieden. Het laatste vind ik enigszins jammer, omdat je in het basisspel op deze manier gedwongen bent je gebied of gebouw af te maken. In dit spel heb je minder speelfiguren tot je beschikking, dus is het terugtrekken van horigen een noodzakelijke maatregel. Ook kun je op deze manier snel punten scoren. Wacht je echter wat langer met weghalen van je speelfiguren, dan kan het zijn dat dit meer punten oplevert. Als je een onafgesloten gebied verlaat kunnen je tegenspelers dit gebied opnieuw claimen.

Leo heeft genoeg energie in dit spel gestoken om het spannend te houden. Net als al zijn andere spellen zijn de regels enigszins passief en vrij simpel, waardoor zijn spellen vaak stroef spelen, maar uiteindelijk vol met tactiek zitten. Hij heeft het basisspel op zijn manier veranderd en dat heeft hij op een goede manier gedaan. Het spel duurt langer dan het basisspel, er zitten namelijk meer tegels in en het duurt vaak iets langer voordat een speler zijn actiekeuze heeft gemaakt. Carcassonne Overzee is een spannend spel met simpele regels, dat spannend blijft van begin tot eind. De moeite die de uitgever heeft gedaan om de regels en uitzonderingen op een overzichtsblaadje af te drukken had hij zich beter kunnen besparen. Het blaadje is onoverzichtelijk en verre van duidelijk. Daarentegen zijn ze in de spelregels wel goed uitgelegd.

70 punten = 7

9) Tips:

• Wacht soms wat langer met het weghalen van je horigen. Dit kan meer punten opleveren.
• Graslanden leveren verreweg de meeste punten op.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279