Truusentruus.nl recensie van het spel: De Piramides van de Jaguar
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Gόnter Burkhardt Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2002 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
In de jungle van Centraal Amerika werken expedities voorbeeldig samen aan de restauratie van twee piramides. De speler biedt in zijn beurt twee kaarten aan waar de andere speler er 1 van mag kiezen. Dan leggen zij elk hun kaart op de steeds beperkter wordende bouwplaatsen van hun piramides. Als een kaart niet meer past, krijgt de andere speler voordelen op het bonusspoor. Wie zet de andere speler op het verkeerde been?

2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 2 houten jungleonderzoekers in 2 kleuren
• 40 ontdekte voorwerpen (speelkaarten met de waarden 1 t/m 40)
• 10 houten jaguarstenen

Jaguarsteen en de onderzoekers
Speelkaart
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De vormgeving van dit spel is werkelijk prachtig. De voorzijde van het doosje is voorzien van een prachtige schildering van een vogel en een jaguar die over de jungle uitkijken. De achterzijde daarentegen is minder, het laat een paar van de speelkaarten op het bord zien. Ik had liever een spelsituatie gezien. Dit spel valt binnen de 2 persoonsserie van 999 games. Deze serie heeft een aantal doosjes met dezelfde afmeting met spellen die door 2 spelers gespeeld kunnen worden.

Het spelmateriaal is prima verzorgd.

Het speelbord bestaat uit 2 piramides, elk voor een speler. Elke piramide heeft 10 vakken waar speelkaarten op gelegd kunnen worden. De piramide verloopt van 4 naar 3 naar 2 en dan bovenaan 1 kaart. Dus 4 rijen die steeds minder kaarten bevatten hoe hoger je komt. Tussen de 2 piramides loopt een scorespoor, waar de spelers hun onderzoekers over verplaatsen en zo extra acties op bepaalde plekken kunnen uitvoeren. Ook staan er naast enkele vakjes cijfers. Deze geven aan wanneer het spel is afgelopen.

De speelkaarten hebben een waarde van 1 t/m 40. Tevens bevat elke kaart een cirkel met een jaguar, waar later een jaguarsteen op geplaatst kan worden.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn goed te lezen en te begrijpen. Binnen ruim een kwartier heb je de regels gelezen en begrijp je ze. Het uitleggen aan je tegenspeler is dan ookmakkelijk.

Voorbereiding:
Het speelbord wordt tussen de 2 spelers gelegd. Elke speler kiest een kleur, pakt zijn onderzoeker en plaatst deze op het beginveld van het scorespoor. De jaguarstenen worden naast het speelbord gelegd. Elke speler krijgt 15 speelkaarten, die hij verdekt op handen neemt. De overige kaarten worden verdekt naast het speelbord gelegd. Beide spelers spelen verdekt 1 kaart en draaien deze tegelijkertijd om. De speler die het hoogste getal open legt is startspeler.
5) Spelverloop:
De startspeler legt 2 kaarten open naast het speelbord. Zijn tegenspeler neemt 1 kaart en legt deze in zijn piramide. De andere kaart is voor de startspeler zelf. Hij mag deze nu in zijn piramide plaatsen. De kaarten moeten zo gelegd worden dat ze van links naar rechts en van onder naar boven een opvolgende waarde hebben. De spelers moeten hun kaarten op de overgebleven lege plaatsen neerleggen. Als een kaart niet meer past dan moet hij op een andere reeds liggende kaart geplaatst worden. Nu wordt er meteen een jaguarsteen op gelegd. De tegenspeler van degene die een steen moest plaatsen gaat conform de trede van de piramide een aantal stappen vooruit met zijn onderzoeker. Het aantal stappen is bij per trap verhogend. Dus bij de 4e trap krijgt de tegenspeler 4 stappen vooruit.

Het kan zijn dat een speler met zijn onderzoeker op een veld komt waar hij een extra actie mag uitvoeren. Tijdens het spel zijn er de volgende acties:

• De speler mag een eigen jaguarsteen die op 1 van zijn kaarten ligt verwijderen.
• De speler mag een eigen kaart uit zijn piramide pakken en afleggen.
• De speler mag een kaart uit de piramide van de tegenspeler pakken en afleggen.
• De speler mag een kaart uit de hand van de tegenspeler pakken en afleggen.

Een ronde eindigt als een speler alle 10 velden van zijn piramide heeft bezet. Een ronde eindigt ook als een speler een kaart moet plaatsen op een plek waar reeds een jaguarsteen ligt. Als een speler aan de beurt is en hij heeft nog 1 kaart of geen kaarten meer eindigt de ronde ook. De speler die dan 10 velden heeft bezet is winnaar. De winnaar zet zijn onderzoeker 5 velden vooruit.

Nu wordt de jungleproef uitgevoerd. De bovenste kaart van de weggelegde stapel wordt open gedraaid. Als de opengelegde kaart gelijk of hoger is dan het cijfer dat staat naast de voorste onderzoeker op het scorespoor dan wordt er nog een ronde gespeeld. Is dit niet het geval dan is het spel afgelopen. De speler die vooraan staat op het scorespoor wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtige vormgeving
• Eenvoudige spelregels
• Korte spelregels
• Spel blijft spannend
• Prima spelmateriaal
7) Minpunten:
• Thema heeft niets met het spel te maken
• Op de achterzijde van het spel staat het spel niet goed afgebeeld.
• Vreemde spelafloop
8) Samenvattend:
De piramides van de Jaguar is een spel dat je tussendoor speelt. Het is vrij simpel qua regels, waardoor het spel snel is begonnen en afgelopen. Het spel is vrij abstract en tactisch waardoor het kort maar spannend blijft. De spelers krijgen 15 kaarten waardoor er 10 kaarten met waarden over blijven die voor de spelers onbekend zijn. De spelers moeten hier dus rekening mee houden. Het is best moeilijk om 2 kaarten te kiezen. Je moet het doel voor ogen houden, de andere speler een kaart toespelen waarbij hij een jaguarsteen moet plaatsen. Als je dan zelf een kaart kan plaatsen die weer een lege plek opvult heb je al een kaart meer liggen dan je tegenspeler en ben je sneller bij 10 kaarten die je piramide vullen.

Je moet in het begin heel goed kijken welke kaarten je in handen hebt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de kaarten die je tegen het einde van een ronde over hebt tussen andere kaarten van je piramide passen. Doe je dit niet dan loop je sneller de kans om een jaguarsteen te moeten plaatsen.

Bij het moeten spelen van 2 handkaarten moet je goed op de piramide van de tegenspeler letten. Zeker naar de waarde van de kaarten. Ook moet je jouw eigen piramide in de gaten houden, want je kunt ook een kaart over houden waar je zelf een jaguarsteen aan over houdt.

Het spelsysteem is uniek en verschillend van andere spellen. Het spel blijft spannend door de keuze van de kaarten en het plaatsen van de kaarten. Een tip is wel dat je gewoon 3 ronden speelt en dan kijkt wie er vooraan staat met zijn onderzoeker in plaats van de jungleproef. De jungleproef slaat echt nergens op, want het spel kan abrupt afgelopen zijn terwijl de spelers nog best een ronde willen doorspelen.

Waardering 65 punten = 6.5

9) Tips:

zie samenvattend

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279