Truusentruus.nl recensie van het spel: Blox
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.5)  
   
Auteur : Wolfgang Kramer
/ KRAG Team
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Ravensburger Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 35 Euro
 
1) Introductie:
Dit is wat je noemt “hoogspel”: wie bouwt met tactiek en een beetje geluk de waardevolste torens? Wie breekt ze weer af en verdient de meeste punten? Steen voor steen bouw je bij dit afwisselende opbouw- en afbreekspel aan de overwinning!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord in 4 delen
• 40 bouwblokken in 4 kleuren (zwart, wit, grijs en lila)
• 1 fasetabel
• 1 fasefiche
• 60 fiches
• 60 kleurkaarten in 4 kleuren (zwart, wit, grijs en lila)
• 4 jokers
• 16 speelfiguren in 4 kleuren
• 3 voorbereidings- en voorbeeldvelletjes
• 1 spelregelboekje met regels in diverse talen
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Aan Blox kun je aan de buitenzijde al zien dat het bij dit spel gaat om een abstract spel. Op de voorzijde van de doos staat de gigantische tekst afgebeeld tussen verschillende torens die opgebouwd zijn uit bouwstenen. De achterzijde geeft een goed overzicht van het spel.

De doos is groot uitgevoerd en had naar mijn mening kleiner gekund. De vakjes geven ruimte aan alle onderdelen, die als je het spel schuin houdt door elkaar gaan, omdat ze niet goed afgedekt kunnen worden. Dit komt door het speelbord, dat uit 4 delen bestaat en je als puzzel op tafel moet leggen. Een uitvouwbaar bord was iets handiger geweest. Het materiaal is verzorgd en voldoet prima. De slappe blaadjes met de voorbereiding en voorbeeld van het spel vind ik niet bij het spel horen. Ik vind dit echt een afgang om bij zulk mooi materiaal een slap en veel te groot velletje papier te stoppen met uiterst belangrijke informatie.

Het speelbord bestaat uit 4 delen die als een puzzel in elkaar gezet kunnen worden. De delen zijn voorzien van tekens die dan weer in elkaar haken. Zo ontstaat er een veld met 9 x 9 = 81 velden. De velden hebben de 4 kleuren van de blokken en zijn willekeurig verdeelt over het bord. Sommige velden hebben 1, 2, 3 of 4 stippen. Hier worden later 1,2,3 of 4 bouwblokken op geplaatst.

De fasetabel geeft 4 fases aan die doormiddel van een fiche worden aangegeven. Bij de verschillende fases kunnen een verschillend aantal blokken gebouwd of afgebroken worden. Per fase gaat het plaatsen en verwijderen met 1 blok omhoog.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn vrij simpel. Je hebt ze in 15 minuten doorgelezen. Ook zijn de regels niet al te moeilijk om uit te leggen aan anderen. Handig was een overzichtskaartje met de verschillende acties handig geweest, maar ik denk dat dit achterwege gelaten is doordat het spel meertalig gebruikt kan worden. Leg je medespelers daarom goed uit, uit welke acties ze kunnen kiezen. Handig is wel dat aan het eind van de regels nog even de belangrijkste punten worden opgesomd die vaak worden vergeten.

Voorbereiding:
Schuif het speelbord als een puzzel in elkaar. Op de velden met 1,2,3, of 4 stippen worden willekeurig 1,2,3 of 4 blokken geplaatst. Op elke toren wordt een puntenfiche geplaatst die overeenkomt met het aantal blokken. Alle overige puntenfiches worden naast het speelbord gelegd. Nu kiezen de spelers elk een kleur en ontvangen daarbij hun 4 speelfiguren en hun joker. Elke speler krijgt 5 kaarten uit een geschudde stapel. Hierna wordt het fasefiche op fase 1 van de fasetabel gelegd.
5) Spelverloop:
Doel van het spel:
De spelers breken torens af om hogere torens te kunnen bouwen. Ook slaan ze speelfiguren van anderen en verdienen op deze manier puntenfiches. Wie aan het eind de meeste punten heeft wint het spel.

De spelers zijn kloksgewijs aan de beurt. De spelers bepalen wie de startspeler is. Als je aan de beurt bent voer je de volgende acties uit:

1) Je kiest 1 van de volgende acties:
a) een speelfiguur in het spel brengen
b) een speelfiguur verplaatsen
c) een toren verwijderen
d) een toren bouwen
e) een speelfiguur van een ander slaan
f) onbeperkt aantal handkaarten ruilen
2) Je legt de kaart of kaarten die bij voorgaande actie horen op de aflegstapel.
3) Je trekt kaarten tot je weer 3 kaarten hebt.

Hierna is de volgende speler aan beurt.

Hier volgen beschrijvingen van de acties die gekozen kunnen worden onder 1):

a) Een speelfiguur in het spel brengen.
Je speelt een kaart uit met een bepaalde kleur en plaatst vanaf de zijkanten van het bord een speelfiguur op het eerst voorkomend veld met die kleur. Torens en speelfiguren van anderen zijn hindernissen en ook mogen er geen 2 speelfiguren op 1 veld staan.

b) Een speelfiguur verplaatsen.
Je speelt een kaart uit en verplaatst een speelfiguur naar het eerst voorkomende veld in horizontale of verticale richting. Torens en speelfiguren van anderen zijn hindernissen.

c) Een toren verwijderen.
Als je een toren wilt slaan die horizontaal of verticaal aan je speelfiguur staat, dan moet je de speelkaarten met de juiste kleuren uitspelen die in de toren voorkomen. Let op!!! Er mag tussen het speelfiguur en de toren geen velden aanwezig zijn die dezelfde kleur hebben als de kleuren die in de toren voorkomen!!!!!! De blokken van de toren worden voor de speler gelegd. Ook krijgt de speler een puntenfiche met de waarde van de toren. De waarde van de toren is het aantal blokken waaruit hij bestond. Als een speler 7 of meer blokken voor zich heeft liggen mag een speler geen torens meer verwijderen.

d) Een toren bouwen.
De speler speelt een aantal handkaarten uit die overeenkomen met blokken die hij voor zich heeft liggen. Met deze blokken bouwt de speler een toren. Dan kiest hij 1 van zijn speelfiguren op het bord en verwisselt deze met de toren. Op de toren legt hij een puntenfiche die overeenkomt met het aantal blokken. Als bonus krijgt de speler zelf ook een puntenfiche met dezelfde waarde.

e) Een speelfiguur van een ander slaan.
Om een speelfiguur van een ander te slaan moet je minimaal 3 kaarten spelen die overeenkomen met de kleur van het veld waar de speelfiguur op staat. De speler zet zijn speelfiguur op het betreffende veld en geeft het geslagen figuur terug. Als bonus krijgt de speler per uitgespeelde kaart 1 punt als puntenfiche. Dus voor 4 kaarten krijgt de speler een puntenfiche met 4 punten.

f) Een onbeperkt aantal kaarten ruilen.
De speler legt de kaarten af en vult zijn hand weer aan tot 5 nieuwe. Ook mag hij zijn joker weer omdraaien. De joker mag een speler gebruiken tijdens zijn speelbeurt, als hij een betreffende kaart niet heeft. Na het uitspelen wordt de joker omgedraaid. Je kunt de joker dus alleen maar weer activeren als je kaarten omruilt.

Het spel wordt gespeeld in fases. Er wordt begonnen in fase 1 en wisselt tot fase 4. In de volgende fases mogen de spelers het volgende doen:

Fase1: Er mogen alleen toren worden verwijderd met hoogte 1 en er mogen alleen maar torens gebouwd worden met hoogte 2!
Fase2: Er mogen alleen toren worden verwijderd tot en met hoogte 2 en er mogen alleen maar torens gebouwd worden met hoogte 3!
Fase3: Er mogen alleen toren worden verwijderd tot en met hoogte 3 en er mogen alleen maar torens gebouwd worden met hoogte 4!
Fase4: Er mogen alleen toren worden verwijderd tot en met hoogte 4 en er mogen alleen maar torens gebouwd worden met hoogte 5!

Er wordt naar fase 2 gegaan als er nog maar 1 toren over is met hoogte 1.
Er wordt naar fase 3 gegaan als er nog maar 1 toren over is met hoogte 2.
Er wordt naar fase 4 gegaan als er nog maar 1 toren over is met hoogte 3.

Het spel eindigt als er in fase 4 nog maar 1 toren over is met een hoogte van 4 bouwstenen. De ronde wordt nog uitgespeeld totdat alle spelers aan beurt zijn geweest. De spelers tellen uiteindelijk al hun puntenfiches bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint. Bij gelijkspel wint de speler die op dat moment de meeste blokken voor zich heeft liggen.
6) Pluspunten:
• Prima verzorgd spelmateriaal
• Voor spelers die van abstracte spellen houden
• Makkelijk in te stappen door de simpele regels
• Regels zijn makkelijk uit te leggen aan anderen
• Korte speelduur
7) Minpunten:
• De doos is erg groot
• Het materiaal gaat snel door elkaar in de doos.
• Niet voor spelers die niet van abstracte spellen houden.
• Slap voorbereidings- en voorbeeldblaadje
• Je hebt niet het idee dat je het spel onder controle hebt
• Vaak een verassende winnaar
• Hoge geluksfactor bij kaarten trekken
• Het spel kan eindigen in een patstelling doordat torens ingebouwd kunnen worden!!
8) Samenvattend:
Blox is een spel waarbij je tijdens je speelbeurt zo veel mogelijk punten probeert te behalen. Ook probeer je dit bij jouw tegenstanders te verhinderen. Wat je merkt is dat spelers tactische plekken innemen. Tactische plekken zijn plaatsen waarbij je in de volgende ronde er verzekerd van bent dat jij de enige bent die een bepaalde toren kan slaan. Als je dit op meerdere plekken doet ben je er al verzekerd van dat je veel torens kan slaan en zodoende veel blokken kan bemachtigen. Als je als eerste veel blokken voor je hebt liggen, kun je meteen weer torens gaan bouwen en zodoende weer punten scoren. Wie de meeste torens bouwt en afbreekt wint waarschijnlijk het spel. Hierbij is veel geluk bij het trekken van nieuwe kaarten aanwezig. Je kunt rondes lang wachten totdat je geschikte kaarten hebt. Dit is irriterend. Wat ook irriterend is, is dat je toch niet het gevoel hebt dat je veel uit je speelbeurt kan halen. Of je nu veel bouwt en afbreekt of speelfiguren slaat, de uiteindelijke winnaar staat niet vast. Dit blijkt uit de vele spellen die gespeeld zijn. Een bepaalde tactiek is niet te volgen in dit spel. Je probeert zo goed mogelijk je best te doen, maar hebt uiteindelijk niet het gevoel dat het veel uitmaakt. De uiteindelijke winnaar is dan vaak ook erg verrast…. Oooh ik heb gewonnen!

Blox is een spel dat best aardig speelt door de simpele regels, maar je hebt niet het idee dat wat jij doet echt lijdt tot de overwinning. Veel afbreken en bouwen geeft winst, maar dit doen eigenlijk alle spelers. De speler die het meeste geluk heeft met kaarten pakken en ruilen heft meestal de winst in handen.

Blox is een aardig spel voor tussendoor of aan het eind van de avond. Ik ben allen bang dat het spel snel verveelt en het alleen aantrekkelijk is voor een selectieve groep spelers die van abstracte spellen houden. Ook het gevoel dat wat je doet niet veel uitmaakt maakt het spel niet aantrekkelijk. Ik kan Blox niet echt aanbevelen.

Waardering: 55 punten = 5.5

9) Tips:

• Zie samenvattend

Commentaar van anderen :

Naam:
Fabrice Vandenbogaerde
Commentaar:
Ik denk niet dat het spel op een patstelling kan eindigen. De torens die je bouwt, zijn altijd groter dan de torens die je mag afbreken. Daardoor eindigt het spel atlijd.
7

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279