Truusentruus.nl recensie van het spel: De Kolonisten van Catan Dobbelspel
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.5)  
   
Auteur : Klaus Teuber Minimum aantal spelers : 1
Uitgever : 999 games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 7 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 15 minuten Prijs : ca. 9 Euro
 
1) Introductie:
In deze eenvoudige variant op het veelgeprezen “De Kolonisten van Catan”kom je aan grondstoffen door te dobbelen. Met je grondstoffen bouw je straten, dorpen en steden. Er kan ook goud worden gevonden, waardoor ridders in het spel komen. Het speelveld is op een blocnote voorgedrukt. De ontwikkelingen worden hierop genoteerd.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 6 dobbelstenen
• 1 blocnote
• 1 spelregelboekje met Nederlandstalige spelregels

De dobbelstenen
De blocnote
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Het spel zit verpakt in een net even te groot doosje om alles netjes erin te laten passen. Op de voorzijde staat het al om bekend beeld van Catan. Ook zie je de dobbelstenen door de afbeelding vliegen, zodat je weet dat het bij dit spel om dobbelen gaat. Op de achterzijde is eenvoudig uitgelegd waar het spel over gaat en is er met een goede afbeelding een voorstelling van het spel weergegeven.

In het doosje zitten 1 blocnote met voorgedrukte Catanblaadjes. Op de blaadjes staat wat je allemaal kan kopen en welke grondstoffen je ervoor moet inleveren. Zo is er een straat, ridder, dorp en stad. Naast dit staan 15 vakjes waarbij de spelers tijdens hun 15 ronden de score noteren die ze die ronde hebben behaald. Hieronder staat de afbeelding van het eiland Catan. Op het eiland zijn al straten, dorpen, steden en ridders aangegeven. De spelers krijgen een beginstraat en vanaf deze straat dienen ze verder te bouwen.

Er zitten 6 dobbelstenen in het spel die elk de volgende grondstoffen weergeven: Erts, graan, hout, steen, goud en wol.

Het materiaal is prima verzorgd. Soms is het verschil tussen erts en goud niet goed te zien, zeker met verkeerd licht. Ik raad je dan ook aan om het spel op een goed verlichte plek te spelen, zodat misverstanden worden voorkomen.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn vrij simpel, zeker voor de spelers die het bordspel kennen. Ze worden duidelijk uitgelegd en zijn voorzien van goede voorbeelden. Je hebt ze in ca. 15 minuten doorgelezen. Ik moest sommige regeltjes even een keer nalezen om ze beter te begrijpen.

Voorbereiding:
Elke speler neemt 1 vel van het notebloc en neemt er een pen bij. De 6 dobbelstenen worden op tafel klaargelegd. De spelers bepalen wie er begint.
5) Spelverloop:
Het spel verloopt over 15 ronden. In elke ronde is elke speler 1 keer aan beurt. Als een speler aan beurt is voert hij de volgende 3 acties uit:
1) Dobbelstenen 1 tot 3 keer werpen
2) Bouwen aan Catan
3) Punten die hij deze ronde heeft behaald noteren.

1) Dobbelstenen 1 tot 3 keer werpen:
De speler gooit net als bij Yahtzee met de dobbelstenen en maakt in maximaal 3 worpen een uitkomst. Met de uitkomst kan de speler bouwen.

2) Bouwen aan Catan:
De spelers kunnen door het inleveren van grondstoffen straten, ridders, dorpen of steden bouwen. Dit mits ze voldoende grondstoffen hebben. Elke speler heeft een beginstraat en mag alleen straten bouwen aan al gebouwde straten. Als een speler 1 of meerdere straten bouwt, omcirkeld hij deze op zijn vel papier. Een dorp mag alleen gebouwd worden als er een straat naartoe gebouwd is. Dit geldt tevens voor steden. Ze moeten ook op volgorde worden gebouwd. De volgorde staat met cijfers aangegeven. De cijfers zijn oplopend. Een speler kan ook een ridder bouwen. Deze ridders mogen ook alleen maar op volgorde van cijfer worden gebouwd, net als dorpen en steden. Als een speler eenmaal een ridder heeft gebouwd, kan hij de grondstof die onder een ridder staat afgebeeld inwisselen. Aan het eind van de maximaal 3 worpen draait de speler 1 dobbelsteen zo dat hij dezelfde grondstof bezit als onder de gebruikte ridder staat aangegeven. Als een ridder, dorp of stad wordt gebouwd omcirkeld de speler deze op zijn vel. Als een speler zijn ridder heeft ingezet doorkruist hij zijn gebruikte grondstof, die bij deze ridder hoorde. Met goud kan een speler niets kopen, maar aan het eind van zijn dobbelbeurt, mag hij 2 goud inwisselen tegen 1 grondstof naar keuze. Hierdoor draait hij 1 goud naar de betreffende grondstof en legt 1 goud weg.

Uiteindelijk noteert elke speler zijn uitkomst op zijn vel. Het kan voorkomen dat een speler niets heeft gebouwd. Dan noteert hij -2 punten op zijn vel. Na 15 ronden tellen de spelers de punten bij elkaar op en is de winnaar bekend.
6) Pluspunten:
• Prima spelmateriaal
• Makkelijke spelregels
• Korte speelduur
• Zowel met 1 als 20 spelers speelbaar.
• Goed en knap doordacht spelmechanisme, waarbij een combinatie gemaakt is tussen Yahtzee en “De Kolonisten van Catan” bordspel.
• Makkelijk mee te nemen.
• Leuk voor tussendoor.
7) Minpunten:
• Hoge geluksfactor met de dobbelstenen. Sommige spelers gooien 4 steden in een spel, de ander geen.
• Je kunt niet zo goed zien wat een andere speler aan punten heeft behaald en wat hij precies gebouwd heeft.
• Goud en erts op de dobbelstenen lijken in verkeerd licht erg veel op elkaar.
• Spel verveelt snel.
• Vrij individueel spel, waarbij weinig interactie tussen de spelers aanwezig is.
• Er staat maximaal 4 spelers, maar je kunt het spel wel met 10 spelers of meer spelen. (afhankelijk van hoe lang je op je beurt wilt wachten)
8) Samenvattend:
Dit dobbelspel is een leuke en goed doordachte combinatie van het bordspel “De Kolonisten van Catan” en het dobbelspel “Yahtzee”. Leuk is dat het spel niet al te moeilijk is en tevens de goede elementen van het bordspel bevat. De spelers kunnen lekker dobbelen en bouwen. De punten die behaald kunnen worden zijn op een opbouwende manier op het vel papier neergezet. Zo is het dat een speler die veel bouwt, veel punten scoort. Jammer is wel dat de ene speler vaak meer geluk heeft dan een andere speler en zo betere uitkomsten behaald. Ook jammer is dat het spel individueel wordt gespeeld en dat de spelers elkaar niet kunnen dwarsliggen, zoals bij het bord of kaartspel.

Al met al is het dobbelspel een leuk tussendoortje dat je vrij snel pakt omdat het niet al te lang duurt en het toch enigszins de spanning bezit van het bordspel. De kansen voor Yahtzee liggen net even iets hoger dan bij dit spel, waardoor dit spel moeilijker is en je meer geluk nodig hebt om het spel te kunnen winnen.

Waardering: 54 punten = 5.5

9) Tips:

• Bouw zo veel mogelijk straten om zo veel mogelijk steden te kunnen bouwen, deze leveren de meeste punten op.

Commentaar van anderen :

Naam:
incognito
Commentaar:
is natuurlijk onzin dat het een individueel spel is en dat je geen interactie met elkaar hebt, dan speel je het verkeerd
9
Naam:
Kolonist
Commentaar:
Erg leuk spel, zeker als opmaat voor kinderen om naar het "grote" kolonisten spel te werken.
9
Naam:
Knipoog
Commentaar:
Dit is gewoon een errug licht spelletje hoor, met een erg hoeg geluksfactor.
Imo eigenlijk geeneens een goed spel.
Groet ;-)
5

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279