Truusentruus.nl recensie van het spel: Day & Night
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Valentijn Eekels Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Mystics Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands en Engels
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 29 Euro
 
1) Introductie:
Dag en Nacht staan tegenover elkaar in de Vallei der Leegte. Een schrikwekkende omgeving met zwevende rotsblokken, waar al sinds het begin der tijden gestreden wordt om gerechtigheid.

Om gerechtigheid af te dwingen is het zaak de goden eer te bewijzen met het bouwen van twee tempels. Dit is hun doel, maar natuurlijk laten Dag en Nacht elkaar niet hun gang gaan. Beide zullen genoeg kansen krijgen om de ander dwars te zitten. Want bij de tot stand brenging van een Tempel, is absolute controle over de omgeving vereist.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 70 kaarten, het ‘Nacht’ spreukenboek
• 70 kaarten, het ‘Dag’ spreukenboek
• 44 vierkante kartonnen tegels
• 2 fiches ‘Dag’
• 2 fiches ‘Nacht’
• 12 heldere blauwe glazen stenen
• 12 doffe blauwe glazen stenen
• 8 heldere witte glazen stenen
• 18 doffe witte glazen stenen
• 1 spelregelboekje met regels in het Nederlands en Engels.

1 van de spreuken
De tegels 'Nacht' en 'Dag'
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Day & Night zit verpakt in een prachtige doos. Het spel heeft een prachtige uitstraling. De doos is van een super stevig materiaal. De doos glimt omdat er gebruik is gemaakt van een glimmende afwerking, wat prachtig staat. De achterzijde laat niet echt zien waar het spel over gaat, maar als je de tekst leest kom je een heel eind. Zelf had ik een foto van het spel op de achterzijde gezet. Er staan nu enkele afbeeldingen van de speelkaarten.

Het spelmateriaal is prachtig en prima verzorgd. Het spelmateriaal voldoet. Alles zit netjes in zakjes en vakjes opgeborgen.

Het speelbord is hartstikke stevig en heeft dezelfde glimmende afwerking als de doos. Het speelbord bestaat uit een veld met 6 x 8 vierkante vakjes, waarbij de middelste 4 zijn verwijdert en voorzien zijn van een soort ying & yang teken.

Voor zowel Dag als Nacht zijn er elk 70 kaarten met spreuken, dus 140 in totaal. De kaarten zijn voorzien van prachtige fantasierijke afbeeldingen van kunstenares Eerin Vink. Ze kan echt geweldige tekeningen maken, die dit spel een prachtige uitstraling geven. De kaarten hebben een cijfer, die de tijdsduur van de kaart aangeeft. Ook staat er een tekst met de naam van de spreuk. Op de kaart staat een afbeelding die met de spreuk te maken heeft. Verder staat er een tekst met een eventuele voorwaarde die bij deze kaart hoort en natuurlijk de uitleg van de spreuk met eventuele effecten. Jammer is wel dat de kaarten in het Engels zijn.

Er zijn 44 kartonnen tegels met aan de ene kant een ‘Dag’ zijde en aan de andere kant een ‘Nacht’ zijde.

De 12 heldere blauwe glazen stenen worden gebruikt als Kristallisatiestenen voor het speelfiguur Nacht.
De 12 doffe blauwe glazen stenen worden gebruikt als Tempelstenen voor het speelfiguur Nacht.
De 8 heldere witte glazen stenen worden gebruikt als Mystificatiestenen voor het speelfiguur Dag.
De 18 doffe witte glazen stenen worden gebruikt als Tempelstenen voor het speelfiguur Dag.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn prima te lezen en te begrijpen. De regels zijn niet lang en binnen een minuut of 20 heb je ze doorgelezen. Het is aan te raden om de regels 2 keer te lezen om ook zo de belangrijkste regels goed te begrijpen.

Voorbereiding:
De spelers kiezen elk een personage en nemen daarbij de behorende fiches. Ook nemen ze een set kaarten die bij hun personage horen. Ze schudden de kaarten en nemen 5 kaarten verdekt op handen. De spelers plaatsen hun fiche aan de rechter onderzijde van het speelbord. De speler met de personage dag begint het duel.
5) Spelverloop:
Het doel van het spel is om 2 tempels te bouwen die bestaan uit 9 aaneengesloten tegels van dezelfde soort. De speler Dag, probeert dus 2 tempels met 9 aaneengesloten Dagtegels te bouwen. De speler nacht probeert dit met Nachttegels.

Als een speler aan de beurt is moet hij 4 fasen doorlopen:

1) Ontwaken.
2) Spreuken spelen.
3) Reizen
4) Terugtrekken.

1) Ontwaken
De spelers hebben elke beurt 12 uur te besteden, die ze niet allemaal hoeven te gebruiken, maar niet mogen overschrijden.

2) Spreuken spelen.
De spelers mogen 1 of meerdere kaarten met spreuken uitspelen. Op de kaarten staat een getal. Dit getal geeft aan hoeveel uur de spreuk kost. Elke gespeelde spreuk wordt van de 12 uur afgetrokken. Een speler hoeft geen kaarten te spelen en mag deze fase ook passen.

3) Reizen.
De speler mag met zijn fiche over tegels verplaatsen. De verplaatsing mag horizontaal en vertikaal, maar niet diagonaal zijn. Een plek mag in een beurt niet vaker dan 1 keer bezocht worden. Het verplaatsen over een tegel kost 3 uur. Bij elke verplaatsing moet de speler 1 kaart op handen nemen.

4) Terugtrekken.
Als een speler nu meer dan 5 kaarten heeft, moet hij deze afleggen.

Op de kaarten staan verschillende acties in het Engels. Hierbij een opsomming van enkele acties met hun vertaling:

- Trun over = Draai een Dagtegel naar Nachttegel en andersom.
- Change = Verander een tegel. Als er nog geen tegel ligt op een vlak dan wordt een tegel gelegd van de personage die de spreuk speelt. Als er al een tegel ligt wordt deze omgedraaid.
- Draw a spell = pak een spreuk van je stapel.
- Move = verplaats je fiche.
- Mystify = Mystificatie, de speler Dag mag op een aantal Dagtegels een aantal heldere witte glazen stenen plaatsen. Aan het begin van de ronde waarin Dag aan beurt is moet hij 1 van de stenen verwijderen. Bij het verwijderen van de laatste steen vernadert de tegel in een tempeltegel. Deze tegel kan hierna niet meer verandert worden. Tegels die gemystificeerd zijn en dus geen tempeltegel zijn, kunnen natuurlijk wel omgedraaid worden. De stenen worden hierbij verwijdert.
- Crystallize = Kristallisatie, de speler Nacht mag op een aantal tegels heldere blauwe glazen stenen plaatsen. Tijdens de volgende beurt van Dag mag dag deze tegels niet meer omdraaien of veranderen. Tevens mag hij niet over deze tegels reizen. Als de tegel waarop Dag staat is gekristalliseerd, dan mag hij alleen verplaatsen als hij een spreuk heeft uitgespeeld die dit mogelijk maakt. Aan het begin van de volgende beurt van Nacht worden de stenen van de tegels gehaald.

Er zijn eigenlijk 3 verschillende situaties mogelijk die het einde van het spel aangeven:

1) Bij een normale overwinning heeft 1 van de 2 spelers 2 tempels gebouwd van elk 9 tegels groot.
2) Bij een gelijkspel hebben beide spelers 1 tempel en is het niet meer mogelijk om nog een tempel te bouwen.
3) Het kan voorkomen dat Dag wint van Nacht, doordat een enkele of meerdere tegels als tempel tegel zijn gemystificeerd. Het kan daarom voorkomen dat nacht geen tempels meer kan bouwen.
6) Pluspunten:
• Prachtige vormgeving en uitstraling
• Prachtig verzorgd en stevig spelmateriaal
• Goed te lezen en duidelijke spelregels
• Spannend
• Goede interactie tussen de spelers
• Origineel spelsysteem
7) Minpunten:
• Engelstalige kaarten
• Aan de buitenzijde van de doos niet goed te zien waar het spel over gaat.
• Alleen met 2 spelers speelbaar
8) Samenvattend:
Ik was echt heel erg verrast door dit spel. Het spel is gemaakt door een voor mij onbekende auteur, die veel tijd en werk heeft besteed aan de uitstraling en het spelmechanisme van dit spel. Het spel zit echt heel goed in elkaar en de spelers beleven van begin tot eind een eindeloze spanning. De kaarten zijn een genot voor het oog. Als de kaarten goed geschud zijn krijgen de spelers verschillende acties om te besteden. Het maakt elke ronde weer spannend om een keuze te maken tussen het spelen van actiekaarten en het bewegen op het bord. Het spel is prima uitgebalanceerd ondanks de speciale acties die de beide spelers tot hun beschikking hebben. Daarom maakt het niet zo veel uit of een speler met Dag of Nacht speelt.

De spelers proberen natuurlijk hun doel na te streven door het omdraaien van tegels naar hun soort. Dag naar dagtegels en nacht naar nachttegels. Als het ze lukt om 9 tegels met elkaar te verbinden hebben ze een tempel gebouwd. Door het gebruik van mystificatie krijgt Dag een voorsprong op nacht en moet er voor zorgen dat de volgende beurt of beurten deze tegels worden omgedraaid zodat de tegels geen deel gaan uitmaken van de overwinning van Dag. Door het gebruik van Kristallisatie voorkomt Nacht dat Dag een bepaalde kant op gaat of zelfs helemaal klem komt te staan. Hierdoor kan in de beurt van Dag voorkomen worden dat hij extra tegels omdraait.

Je vraagt je af of de verschillende spelers even veel kans hebben om te winnen. Het spelen van meerdere spellen geeft hier uitsluitsel over. De spelers hebben evenveel kans om het spel te winnen.

Day & Night is een prachtig, uiterst origineel en spannend spel, dat ik graag speel en dat ik iedereen kan aanraden. Let wel op dat het spel alleen met 2 spelers gespeeld kan worden! Kennis van de Engelse taal is een must, omdat alle kaarten Engelse teksten bevatten.

Waardering 78 punten = 8

9) Tips:

• Probeer zo veel mogelijk kanten van het bord te benutten
• Let goed op de acties op je speelkaarten
• Sla af en toe een beurt over met kaarten spelen, zodat je verder op het bord komt en zo veel nieuwe kaarten krijgt.
• Bij het krijgen van veel kaarten heb je een ruime keuze in diverse acties en kun je kaarten die op dat moment geen nut hebben wegleggen.

Commentaar van anderen :

Naam:
Toon Timmermans
Commentaar:
Ik ben een liefhebber van bordspelen,
jammer van de engelse teksten.
Het lijkt me leuk te zijn.
Geen geluk maar tactisch spel.
Komt er nog een Nederlandse versie uit?
We zien er naar uit.
7
Naam:
joost jager
Commentaar:
ten eerste: het is zeker echt een leuk spel. MAAR: ik speel het nu al maanden en het begint er echt op te lijken dat day toch echt wel sterker is. En hoe bedoel je dat geluk geen rol speelt? De kaarten die je toevallig trekt hebben heel veel invloed op het spel, geluk dus. En waarom is het jammer van de engelse teksten? Op deze manier is het spel voor iedereen.
7

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279