Truusentruus.nl recensie van het spel: CherCher
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (4.5)  
   
Auteur : Rob Bouwman Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 15 minuten Prijs : ca. 15 Euro
 
1) Introductie:
Strategisch spel, win jij de pot en haal je de inzet binnen?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 52 speelkaarten in 4 kleuren
• 80 kleine plastic fiches in de kleur blauw
• 20 grote plastic fiches in de kleur rood
• 1 spelregelblaadje

Een speelkaart
Het speelbord
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
CherCher zit in een saai doosje, waar weinig uitstraling vanaf komt. Buiten het feit dat de voorstelling die op het doosje staat niet kan vanwege de plaats van de fiches , staat er niet veel op het doosje vermeld. Ook kun je niet goed zien waar het spel over gaat.

Het speelbord bevat de afbeelding van 4 kaarten die naast elkaar staan weergegeven. Van links naar rechts staan afgebeeld; groene 13, rode 12, gele 11 en blauwe 10.

De 52 speelkaarten zijn verdeelt in 4 verschillend gekleurde sets met de waarde 1 t/m 13. De kleuren zijn rood, geel, groen en blauw.

De rode fiches zijn 5 punten waard en de blauwe 1 punt.

Het materiaal voldoet prima, de kwaliteit van de speelkaarten is matig.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn een rommeltje, maar uiteindelijk wel goed te lezen en te begrijpen. Je hebt de regels in 5 minuten doorgelezen en begrepen.

Voorbereiding:
Iedere speler krijgt 5 rode en 20 blauwe fiches. Hierna worden alle kaarten geschud. Ze worden onder de spelers opgedeeld, zodat iedere speler 13 kaarten heeft. Ze nemen deze verdekt op handen. Als je met 3 spelers speelt worden de kaarten van 1 kleur weggelaten. Hierna zet elke speler een rood fiche in op een andere kaart van het speelbord.
5) Spelverloop:
De speler links van de deler mag het spel starten als hij een kaart met een 7 kan spelen. Kan hij niet spelen, dan moet hij een blauw fiche naast het speelbord leggen, wat de pot genoemd wordt. De kaart wordt onder of boven het speelbord geplaatst. De kleur van de kaart geeft aan waar deze gelegd wordt. De volgende speler mag een nieuwe kleur uitspelen te beginnen met een 7 of een kaart aansluiten die aansluit bij de eerdere 7 die gespeeld is, dus een blauwe 6 of blauwe 8 bij een blauwe 7. De spelers mogen om beurten een kaart spelen. Deze kaart is dus een nieuwe kleur die begint met een 7, of een kaart die aansluitend is. Als een speler niet kan moet hij een blauw fiche in de pot plaatsen. Speelt een speler de kaart die overeenkomt met de kleur en het cijfer van de afgebeelde kaart op het speelbord, dan mag deze speler het rode fiche pakken. Wie als eerste al zijn kaarten kwijt is wint de pot. Hierna volgt een nieuwe ronde. De rode fiches die niet zijn weggenomen blijven voor de volgende ronde liggen. Het spel eindigt als een speler geen fiches meer heeft. De winnaar is de speler met de meest waarde aan fiches.
6) Pluspunten:
• Simpele spelregels
• Prima spelmateriaal
7) Minpunten:
• Saaie uitstraling
• Kwaliteit speelkaarten
• Foute afbeelding op doosje
• Op het doosje staat 4 spelers, terwijl het spel ook met 3 te spelen is.
• Onduidelijke spelregels en speeldoel.
• Weinig tactische mogelijkheden.
• Spel bevat te weinig inhoud
• Erg hoge geluksfactor
8) Samenvattend:
CherCher is een kaartspelletje waarbij de spelers proberen in een aantal ronden zo veel mogelijk fiches zien te bemachtigen. Dit kan op 2 manieren. De spelers kunnen dezelfde kaart spelen die op het speelbord staat en dan het fiche wat op de kaart ligt nemen, of zo snel mogelijk hun kaarten zien kwijt te raken en dan de pot nemen, die bestaat uit fiches die daar neergelegd zijn door spelers die een beurt geen kaart konden nemen. Het eerste wat opvalt, is dat de speler die meerdere kaarten heeft die op het speelbord afgebeeld zijn, dus meerdere fiches kan bemachtigen. Door het delen van de kaarten moet je dus veel geluk hebben wil je zo’n kaart in handen krijgen. Ten tweede is het zo dat alle spelers te allen tijde moeten spelen, ze mogen niet verzaken. Je kunt dus stellen dat een speler die meerdere kaarten na elkaar kan uitspelen meer geluk heeft dan een speler die alleen maar hele hoge of hele lage kaarten heeft. Een strategische zet is dus uitgesloten en heeft alleen te maken met het moeten spelen van kaarten.

Al met al heeft CherCher weinig inhoud, je speelt het spel mee, maar kan het spel eigenlijk niet sturen. Je bent verplicht om kaarten te spelen. De hoge geluksfactor voor het uitdelen van kaarten maken het spel nog minder aantrekkelijk. De spelers die meerdere ronden de kaarten krijgen die op het speelbord staan hebben meer kans om te winnen. De pot loopt alleen op als de kaarten heel goed verdeelt zijn en niemand bijna aansluitende kaarten heeft, ook dit komt te weinig voor.

CherCher is een spelletje waarbij je niet hoeft na te denken en waarbij het spel zichzelf eigenlijk speelt. Leuk om een keer tussendoor te spelen, maar persoonlijk heb ik liever een kaartspel met meer interactie, pesterijen en veel minder geluk.

Waardering 46 punten = 4.5

9) Tips:

• Speel zo veel mogelijk kaarten uit waarbij je de volgende kaart weer kan aansluiten.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279