Truusentruus.nl recensie van het spel: 30 seconds
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Calie Esterhuyse Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : 999 games Maximum aantal spelers : 0
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 27 Euro
 
1) Introductie:
SNEL! Omschrijf de namen op het kaartje zo, dat je teamgenoten er zo veel mogelijk correct raden. Dat mag je doen hoe je maar wilt, maar zonder de namen zelf te noemen en zonder gebruik te maken van “klinkt als”-tactieken. Je hebt 30 seconden…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 1 doosje met 240 kaarten
• 1 zandloper
• 1 dobbelsteen
• 4 plastic schijven in 4 verschillende kleuren
• 1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:

30 seconds is verpakt in een opvallende maar donkere doos. Op de voorzijde staat de tekst “Pijlsnel Partyspel” en dan weet je precies waar het spel over gaat. Ook de achterzijde van de doos laat goed zien hoe het spel er uit ziet en hoe het gespeeld wordt. Het spel heeft een goede uitstraling, al vind ik de kleuren erg donker.

Het bord heeft vakjes die als een soort slang over het bord lopen. Je hebt een start en een finishveld. De vakjes zijn om en om gekleurd van geel naar blauw. Op de vakjes kun je de onderwerpen zien die op sommige kaartjes vermeld staan.

De 240 kaartjes zijn aan de ene kant blauw en aan de andere kant geel gekleurd. Op beide kanten staan 5 onderwerpen of namen. De onderwerpen / namen zijn heel divers. Het doosje waar de kaartjes in zitten heeft aan de ene zijde de tekst “in” en aan de andere zijde de tekst “uit”. Zo kun je je niet vergissen om het zelfde kaartje nog een keer te pakken.

De dobbelsteen heeft de volgende cijfers: 0,0,1,1,2 en 2.

30 seconds heeft niet veel materiaal, maar voldoet prima. Er is niets aan te merken op het materiaal. Het past prima in de vakjes van de doos.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van 30 seconds zijn simpel. Binnen 10 minuten heb je de regels gelezen en begrijp je hoe het spel gaat. Het vergt dan ook weinig moeite om het spel aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Het speelbord wordt op tafel gelegd. Er worden teams gevormd van 2 of meer spelers. Hoe meer spelers in een team hoe leuker. Elk team kiest hierna een schijf en legt deze op het startveld. Je moet nu afspreken wie er begint met het omschrijven van de 5 woorden op de kaartjes. Tijdens het spel wisselen de teamleden met omschrijven en raden. Ten slotte wordt er bepaald welk team er mag beginnen.
5) Spelverloop:
Als een team aan de beurt is moeten ze 3 fasen doorlopen:
1) Dobbelsteen werpen
2) Namen omschrijven en raden.
3) Schijf naar voren plaatsen (mits punten behaald)

1) Dobbelsteen werpen.
1 van de teamleden werpt met de dobbelsteen. De uitkomst wordt van het totaal aan goede antwoorden afgetrokken en de schijf gaat de uitkomst vooruit. Als er een mingetal of “0” als uitkomst is, blijft de schijf staan.

2) Namen omschrijven en raden.
De spelers die gaat omschrijven pakt een kaartje De kleur moet overeenkomen met het vakje waar de schijf van het team op staat. Een speler van het andere team draait de zandloper om en nu mag de speler de kaart omdraaien en beginnen met de namen te omschrijven aan zijn teamleden. Wat mag? Je mag de naam omschrijven, zingen, neuriën en gebaren maken. Je mag verbindingswoorden in de namen gebruiken als “de”, “het” enz. Wat mag niet? Je mag niet de naam op het kaartje noemen. Ook mag je gedeelte van namen niet noemen. Je mag ook niet “klinkt als” of “ruimt op” gebruiken. Ook mag je niet zeggen met welke letter de naam begint. Je mag ook niet naar iets wijzen. Na 30 seconden is de tijd voorbij.

3) Schijf naar voren plaatsen (mits punten behaald)
De schijf van het team gaat de uitkomst van de goede namen minus de worp van de dobbelsteen vooruit. De kaart wordt hierna teruggestopt in het doosje en het volgende team is aan de beurt.

Als een team de regels overtreed moeten ze met hun schijf 1 plaats terug.

Het spel eindigt als een team de finish heeft bereikt. Zij zijn de winnaars van 30 seconds.
6) Pluspunten:
• Goed spelmateriaal en uitstraling
• Simpele spelregels
• Diversiteit aan onderwerpen
• Hilarisch
• Leerzaam
• Korte speelduur
• Hoog herspeelbaarheidsfactor
• Je bent snel aan de beurt en de spelers vervelen zich geen moment.
• Dobbelsteenworp bevordert het inlevingsvermogen, doordat de spelers gedreven worden goed te scoren.
7) Minpunten:
• Je kunt het spel met z’n drieën spelen, maar dan mag 1 speler alleen de vragen lezen en dus niet meedoen.
• Moeilijker voor oudere spelers
• Geluksfactor bij het dobbelen
• Voor sommige spelers is dit spel echt te snel
8) Samenvattend:
30 seconds is een spel waarbij teams proberen binnen 30 seconden 5 namen te raden. 1 van de teamleden probeert de 5 namen te omschrijven en de andere teamleden proberen ze te raden. Ze moeten dit zo snel mogelijk doen binnen 30 seconden. Allereerst gooien de spelers met een dobbelsteen, waar de uitkomst van, van het totaal aantal goede namen afgetrokken wordt. De spelers gaan deze uitkomst met hun schijf vooruit over het bord. Het team van spelers die als eerste op de finish beland heeft het spel gewonnen.

Het omschrijven van de namen is waar het spel om draait. Dit is hilarisch, omdat spelers hun best proberen te doen een zo goed mogelijke omschrijving van de namen te geven. Soms zijn dit serieuze, soms lachwekkende en soms hilarische omschrijvingen, waar spelers enorm om kunnen lachen of met verbazing naar terugkijken. De namen zijn heel divers en dat houdt het spel spannend. Wat wel zo is, is dat de namen soms vrij recent voorgekomen zijn, waardoor oudere spelers deze niet kennen. Daarentegen staan er ook namen tussen die jongere spelers minder goed kennen, maar over het algemeen zijn het namen die alleen jongere en spelers met middelbare leeftijd kennen.

Als je een kaartje met namen moet benoemen kijk je als eerste goed welke namen je makkelijk kan omschrijven, want je begint natuurlijk niet met de moeilijke namen. Ook denk je na of je teamleden de naam wel kennen.

30 seconds is kort, makkelijk, hilarisch en spannend en maken het geheel tot een leuk en uitdagend spel. Het spel is goed speelbaar voor groepen met meer dan 3 spelers. Het spel blijft spannend van begin tot eind en zal bij families en bij groepen die van partyspellen houden vaak op tafel komen.

Waardering 69 punten = 7.

9) Tips:

• Sla moeilijke namen over
• Sla namen over waarvan je weet dat je teamleden deze niet raden.
• Begin met het makkelijkste woord en bewaar de moeilijke voor later.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279