Truusentruus.nl recensie van het spel: Der Untergang von Pompeji
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Klaus-Jόrgen Wrede Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Amigo Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2004 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 45 minuten Prijs : ca. 26 Euro
 
1) Introductie:
In het jaar 79 na Christus is de stad Pompeji, dat aan de voet van de Vesuvius ligt, een welvarende handelsstad. Als de bewoners in de ochtend van 24 augustus aan hun dagelijkse werkzaamheden beginnen, hebben ze nog geen vermoeden wat voor catastrofe hun die dag te wachten staat.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 53 Pompeji-kaarten in vier kleuren met de getallen van 1 t/m 11
• 7 kaarten ‘Omen’
• 1 kaart ‘A.D. 79’
• 1 vulkaan
• 1 stoffen buidel
• 45 lavategels met 6 verschillende symbolen (7x vazen, 7x helmen, 7 x maskers, 8 x schriftrollen, 8x zuilen en 8x munten)
• 1 spelregelboekje met Duitstalige regels (Nederlandstalige regels via Internet verkrijgbaar)

Pompeji kaart
Omen en AD 79 kaart
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Dit spel heeft een prachtige uitstraling. Het is voorzien van mooie afbeeldingen. Er is veel aandacht besteed aan het materiaal. Dit is af te zien aan de vormgeving van het bord en de speelkaarten.

Het speelbord laat Pompeji zien. Het is opgedeeld in straten en gebouwen. Om de stad is een stadsmuur getekend met 7 poorten.

Er zijn 11 verschillende gebouwen in 4 kleuren. De gebouwen zijn zowel op het bord als op de kaarten voorzien van een cijfer. Er zijn ook enkele neutrale gebouwen.

Het overige spelmateriaal voldoet prima.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van dit spel zijn goed te lezen en te begrijpen. Je zult af en toe de regels moeten terugslaan om de gebeurtenissen tijdens het spel goed door te krijgen. Zo zijn er tijdens het spel een aantal gebeurtenissen, die uitgevoerd moeten worden.

De regels zijn binnen 25 minuten doorgelezen. Het vergt niet veel moeite ze aan anderen uit te leggen. De regels zelf zijn vrij simpel.

Voorbereiding:
Nadat al het materiaal is uitgestald nemen de spelers een aantal speelfiguren. Uit de speelkaarten worden de ‘omen’ kaart en ‘ad 79’ kaart gehaald. De overige kaarten worden geschud. Er worden nu 7 verdekte stapels met 4 kaarten gemaakt. De overige kaarten worden met de ‘omen’ kaarten geschud en als verdekte stapel neergelegd. Hier bovenop wordt de ‘ad 79’ kaart gelegd. Alle spelers nemen nu een stapel van 4 kaarten. Er worden 2 stapels bovenop de trekstapel gelegd. De overige stapels worden in de doos gelegd.

De linkerbuurman van de kaartengever begint.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk speelfiguren in de stad te plaatsen (fase 1) en deze heelhuids uit de stad te brengen voordat de stad met lava wordt bedolven (fase 2).

Als je aan de beurt bent mag je telkens 3 acties doen:
1) 1 van je 4 handkaarten spelen.
2) Overeenkomstig de kaart 1 speelfiguur op een vrij veld van een gebouw plaatsen.
3) 1 kaart van de trekstapel nemen.

Als de speler een speelfiguur plaatst in een gebouw waar al speelfiguren staan mag hij extra speelfiguren inzetten. Het aantal figuren is gelijk aan het aantal speelfiguren dat in het gebouw stond voordat er een speelfiguur geplaatst werd. Dus stonden er 2 speelfiguren, dan mag de speler 2 extra speelfiguren plaatsen. Deze mogen geplaatst worden in een gebouw van dezelfde kleur of in een neutraal gebouw.

Als de kaart ‘ad 79’ wordt getrokken neemt de speler meteen een extra kaart. De kaart ‘ad 79’ wordt tussen de onderste 15 kaarten gemengd. Als een speler een ‘omen’ kaart trekt mag hij een speelfiguur van een andere speler in de vulkaan werpen.

De eerste fase van dit spel eindigt als de ‘ad 79’ kaart voor de 2e keer getrokken wordt. De linkerbuurman van de speler die de kaart ‘ad 79’ trok neemt als eerste een lava tegel uit de zak en legt deze op een overeenkomstige plek op het bord. Dit gaat door totdat er 6 tegels zijn getrokken en op het bord zijn gelegd. Als een tegel op een gebouw wordt gelegd waar speelfiguren staan, dan worden deze in de vulkaan geworpen.

2e fase:
Als de speler nu aan beurt is moet hij 2 acties uitvoeren:
1) een tegel trekken en overeenkomstig op het speelbord leggen.
2) Nu mag hij 2 eigen speelfiguren verplaatsen.

Op de lavategels staan symbolen. Tegels met hetzelfde symbool moeten horizontaal of vertikaal aan elkaar gelegd worden. Nu mag de speler 2 speelfiguren verplaatsen. Het aantal vakjes wat de speler mag verplaatsen is gelijk aan het aantal speelfiguren op het vertrekveld. Dus staan er 4 speelfiguren, dan mag de speler met zijn speelfiguur 4 stappen doen. Er blijven nu 3 speelfiguren over, zodat de volgende speler maar 3 stappen mag doen. De spelers verplaatsen hun speelfiguren zo dat ze zoveel mogelijk speelfiguren door de stadspoorten brengen, want elk speelfiguur levert een punt op.

Het spel eindigt als de laatste lavategel is getrokken. De speler met de meeste speelfiguren wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler die de minste speelfiguren in de vulkaan heeft.
6) Pluspunten:
• Prachtige uitstraling
• Spel sluit perfect aan bij thema
• Prima speelmateriaal
• Korte en duidelijke spelregels
• Makkelijk uit te leggen
• Uniek spelverloop dat in 2 fasen verloopt
7) Minpunten:
• Overzichtkaartje met fasen en gebeurtenissen ontbreekt
• Geluksfactor bij het trekken van kaarten
• Hoge geluksfactor bij het trekken van ‘omen’ kaarten.
• Wie veel ‘omen’ kaarten trekt kan veel speelfiguren van een ander verwijderen.
• De 2e fase kan nogal saai zijn, maar bij het spelen van de 2e fase begrijpen de spelers dat de eerste fase ook belangrijk was.
• Hoge pestfactor
8) Samenvattend:
Bij dit spel probeer je zo veel mogelijk speelfiguren in de stad Pompeji te plaatsen. Vervolgens barst de vulkaan en komt de lava de stad in. Lava is vernietigend, het verwijdert speelfiguren en breidt zich snel uit.

De eerste fase van het spel is een beetje saai. De spelers spelen speelkaarten uit en plaatsen speelfiguren. Wat het spannend maakt is dat je extra figuren mag plaatsen als er in een bepaald gebouw al speelfiguren staan. Je kunt hiermee een aardige voorsprong opbouwen. Wat elke speler probeert is om zoveel mogelijk speelfiguren zo dicht mogelijk bij de stadspoorten te plaatsen, zodat ze snel uit de poorten kunnen lopen.

Het spannendste gedeelte is de 2e fase. Hierbij komt de lava in het spel en verdwijnen er veel speelfiguren in de vulkaan. Als je goed op let kun je snel punten scoren door speelfiguren die aan de rand van het bord staan snel uit de stadspoorten te laten lopen. Nadeel is dat de speelfiguren in het midden van de stad niet overleven. Handiger is dan ook om je als eerste op de speelfiguren in het midden van de stad te concentreren.

Het spel is niet moeilijk en de spelers beleven er veel plezier aan. Je moet bij dit spel niet denken aan verschrikkelijk moeilijke keuzes die je moet maken, maar aan een spel dat je redelijk in de hand hebt. Leuk is het verwijderen van speelfiguren door het plaatsen van lava tegels op gebouwen. Minder leuk is de hoge geluksfactor bij de ‘omen’ kaarten. Zeker als de ‘omen’ kaarten steeds door dezelfde speler worden getrokken.

Der Untergang von Pompeji is een spannend en leuk spel dat niet te veel van je vergt. Je moet even door de eerste fase van het spel heen bijten, maar dan bloeit er echt iets moois op. Ik vind het een heel goed spel en speel het graag.

Waardering: 73 punten = 7.5

9) Tips:

• Probeer slim te plaatsen zodat je steeds meerdere figuren kan plaatsen.
• Speel extra figuren in gebouwen waar je nog handkaarten van hebt.
• Let goed op hoeveel speelfiguren andere spelers op het bord hebben staan bij het verwijderen van speelfiguren.
• Zet speelfiguren zo dicht mogelijk bij de stadspoorten.

Terug naar beginpagina