Truusentruus.nl recensie van het spel: Die Fursten von Florenz
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (9.0)  
   
Auteur : Wolfgang Kramer
/ Richard Ulrich
Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : Alea Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2000 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 75 minuten Prijs : ca. 25 Euro
 
1) Introductie:
We bevinden ons in Italiλ in het begin van de zestiende eeuw. Herbeleef de bloeitijd van de renaissance. Speel de rol van de vorsten van Firenze, sta aan het hoofd van een bekende adellijke familie zoals de Medici of de Borgia's. Verhoog je aanzien, zorg voor roem en eer en dit door het oprichten van prachtige gebouwen, het aanleggen van indrukwekkende landschappen en door beroemde kunstenaars en
geleerden naar je hof te halen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 5 speelborden voor de spelers
• 12 grote gebouwen (3x universiteit, 3 x bibliotheek, 3 x laboratorium, en 3 x werkplaats)
• 12 middelgrote gebouwen (3 x opera, 3 x atelier, 3 x ziekenhuis, 3 x theater)
• 6 kleine gebouwen (3 x toren en 3 x kapel)
• 18 landschappen (6x bos, 6 x meer en 5 x park)
• 12 vrijheden (4x reizen, 4 x religie, 4 x mening)
• 6 bouwmeesters
• 7 goochelaars
• 60 speelkaarten (21 personenkaarten, 14 prestigekaarten, 20 bonuskaarten en 5 wegkoopkaarten)
• 53 kartonnen munten (27x 100, 12x 500 en 14x 1000 florijnen)
• 6 houten speelfiguren (5 kleuren van de spelers en 1 zwarte startspeler)
• 6 houten speelstenen (5 kleuren van de spelers en 1 zwarte scoresteen)

Personenkaart "Wiskundige"
Het speelbord van de spelers
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De doos is prachtig vormgegeven. De zijkant van de doos past perfect in de serie van Alea. De achterzijde van de doos laat op een duidelijke manier een deel van het bord zien. Het spelmateriaal is gemaakt van een heleboel karton, maar wel van een zeer goede kwaliteit. De verschillende afbeeldingen zijn duidelijk. Het kleurgebruik is wel vrij donker, waardoor het spel een donkere uitstraling heeft. Alles kan op een nette manier worden opgeborgen in daarvoor bestemde vakken in de doos. Gewoon netjes!
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Het is even een hele rit om de regels te lezen, maar wanneer het spel eenmaal speelt kunnen de regels makkelijk opgezocht worden. Alle regels zijn duidelijk omschreven. Een nadeel kan zijn dat er veel kleine regeltjes zijn, schrijf deze op of print een beknopt overzicht van een van de andere spellensites. Het spel is vrij simpel te begrijpen, maar er zijn toch de vele regels die geleerd moeten worden. Dus trek ook voor de uitleg aan anderen even wat tijd uit. De voorbereiding van het spel staat duidelijk uitgelegd met een afbeelding op bladzijde 2 van de spelregels.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren. Spelers scoren punten door gebouwen te bouwen, parken, meren en bossen aan te leggen, en goochelaars en geleerden aan te nemen om zo enorme werken te laten voltooien. Hoe indrukwekkender een werk is en als aan veel voorwaarden wordt voldaan krijgen de spelers meer punten.

Het spel wordt gespeeld in 7 ronden en 2 fases. De 1e fase is een veilingfase waarbij elke speler door middel van een veiling een onderdeel kan kopen. De onderdelen die geveild worden zijn parken, meren, bossen, goochelaars, bouwmeesters, prestigekaarten en wegkoopkaarten. Dit gebeurt als volgt: de startspeler zet zijn speelfiguur op een onderdeel en biedt altijd met een bod van 200. De spelers die mee willen bieden verhogen hun bod telkens met 100, tot er 1 speler over blijft, deze mag het onderdeel kopen voor het geboden bedrag. Het speelfiguur blijft op het onderdeel staan. Deze speler mag niet meer meebieden. De spelers gaan zo door totdat er nog 1 speler over is, deze mag een overgebleven onderdeel voor 200 kopen.

Wanneer een onderdeel wordt gekocht wordt het op het speelbord van de speler geplaatst. Bossen, parken en meren worden op het “hof” van de speler geplaatst. Naast deze onderdelen kunnen gebouwen op het “hof” worden gebouwd.

.In de 2e fase hebben de spelers 2 acties ter beschikking:

• Een werk volbrengen (max. 2 per beurt)
• Een gebouw kopen en in je hof plaatsen (max. 2 per beurt)
• Een personenkaart kopen (max. 1 per beurt)
• Een vrijheid kopen (max. 1 per beurt)
• Een bonuskaart kopen (max. 2 per beurt)

Elke personenkaart heeft een aantal voorwaarden, waarmee meer punten gescoord kunnen worden:

1) Het juiste gebouw -> 4 punten
2) Het juiste landschap (park, bos of meer) -> 3 punten
3) De juiste vrijheid -> 3 punten
4) Voor elke goochelaar -> 2 punten
5) Voor elke personenkaart die je bezit (open, dus gespeeld of dicht als handkaart) -> 1 punt
6) Voor het inleveren van een bonuskaart -> x punten (hoeveelheid punten is per kaart verschillend)

Bij het uitspelen van een werk scoort de speler dus punten, afhankelijk van de ronde moet de speler minimaal een aantal punten per werk scoren. Bij de 1e ronde is dit minimaal 7, bij de 7e ronde is dit minimaal 17 punten. Hoe vaker je een kaart speelt hoe meer punten je krijgt. De punten worden in principe in 100 florijnen uitbetaald. 14 punten is dus 1400 florijnen. Maar de speler mag ook voor dit geld punten op het scorespoor vooruit gaan. Het bedrag wat voor 1 stap vooruit betaald moet worden is 200 florijnen.

Gebouwen worden dus ook op het hof gebouwd. De gebouwen kosten 700. Bij het in bezit hebben van 1 bouwmeester kosten de gebouwen slechts 300. Bij 2 bouwmeesters mogen de spelers gebouwen naast elkaar leggen (dit mocht niet). Bij 3 bouwmeesters hoeft een speler helemaal niet meer voor een gebouw te betalen. Als je een gebouw bouwt ga je gelijk 3 punten op het scorespoor vooruit.

Als je aan het eind van een ronde het beste werk hebt uitgevoerd krijg je als bonus nogmaals 3 punten.

Het spel eindigt na 7 ronden. Nu mogen er nog prestigekaarten uitgespeeld worden. De prestigekaarten zijn kaarten die spelers tijdens het spel hebben verzameld. Deze kaarten geven de spelers nog extra punten, mits aan de voorwaarden voldaan wordt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: Als je de meeste landschappen bezit krijg je 7 punten.

De speler met de meeste punten wint uiteindelijk het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtige vormgeving
• Goed en net spelmateriaal
• Duidelijke spelregels
• Spelers zijn continue bezig
• Strategisch
• Ongelofelijk veel mogelijkheden van spelen
• Elke speler heeft even veel kans om te winnen
• Ongekend goed spelmechanisme
7) Minpunten:
• Donker kleurgebruik op afbeeldingen
• Regels zijn vrij pittig om te leren, erg complex
• Soms weinig interactie tussen de spelers
• Spelers moeten soms lang nadenken
8) Samenvattend:
Ik zal deze samenvatting zo kort mogelijk houden. Ik ben vanaf de eerste keer spelen tot de laatste keer dat ik dit spel speelde diep onder de indruk. Dit spel heeft alles voor een spellenfanaat. Het spel is spannend van begin tot het eind. Het spelmechanisme is simpel maar super complex. Er zijn echt zo ongelofelijk veel manier om het spel te spelen en eigenlijk is er niet echt een manier om het spel zo te spelen dat je altijd kan winnen. De spelers krijgen in het begin 3 persoonskaarten waarmee ze werken proberen te voltooien. Je krijgt tijdens het spel de kans om persoonskaarten van andere spelers, die ze al uitgespeeld hebben te ruilen dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt met prestigekaarten aan het eind van het spel veel punten scoren. Doel is natuurlijk om zoveel mogelijk werken te voltooien en zo veel mogelijk punten op het scorespoor vooruit te gaan.

Die Fursten von Florenz is voor mij 1 van de allerbeste spellen. Ik speel het graag en ga er helemaal in op. Sommige spelers vinden het spel niet interactief, maar dat vind ik niet storend, omdat je toch hetzelfde doel hebt. Een echte aanrader voor liefhebbers van zwaardere spellen met veel mogelijkheden.

Waardering: 88 punten = 9

9) Tips:

• Er zijn zo veel mogelijkheden dat tips moeilijk te beschrijven zijn.
• Het spel is inmiddels in het Nederlands verschenen als ‘De vorsten van Florence’ bij uitgever QWG Games

Terug naar beginpagina