Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne Junior
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Marco Teubner Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2009 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 4 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 20 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
14 juli, de nationale Franse feestdag, word in Carcassonne op traditionele wijze gevierd. Alle koeien, schapen en kippen worden bij het krieken van de dag losgelaten. De kinderen van de stad hebben de spannende taak om de dieren voor zonsondergang te vangen wen weer terug naar de te brengen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

26 kartonnen landschapstegels
32 houten speelfiguren, 8 stuks in 4 spelerskleuren
1 spelregelboekje

Tegel met 2 einden en een doorgaangde weg
Tegel met 2 bochten
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne Junior is prachtig vormgegeven. Er is niets op het goede materiaal aan te merken, alleen dat de groene kinderen minder goed te zien zijn op de tegels.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De regels zijn echt heel simpel. Ook zijn ze makkelijk uit te leggen. Binnen 5 minuten heb je de regels doorgelezen en kun je gaan spelen.

Voorbereiding:
Schudt alle tegels en leg ze verdekt in een aantal stapel. Elke speler neemt 8 speelfiguren en plaatst deze voor zich. Draai 1 tegel open en leg deze in het midden van de tafel.
5) Spelverloop:
De jongste speler begint. Hij trekt een tegel van de stapel en legt deze aan een al liggende tegel. Als een weg is afgesloten en er staan kinderen op deze weg, dan mogen de spelers die een kind in hun kleur zien staan er een speelfiguur opzetten. Wie als eerste al zijn speelfiguren kwijt is wint het spel.
6) Pluspunten:
Prachtig spelmateriaal en vormgeving
Vereenvoudigde variant op het basisspel
Speciaal voor jonge kinderen, maar eigenlijk voor alle leeftijden
Simpele spelregels
Degelijk
Leert kleine kinderen tactisch denken
7) Minpunten:
Groene kinderen zijn niet zo goed te zien op de tegels.
Geluksfactor bij tegels trekken.
8) Samenvattend:
Ik geniet enorm als ik dit spel speel. Het is simpel, maar heeft toch de kracht van de echte Carcassonne. Je probeert natuurlijk zo snel mogelijk wegen af te sluiten waar jouw kleur kinderen op staan, maar zo simpel is het niet. Ook moet je kijken of de tegel niet een hulptegel is voor andere spelers, zodat deze snel hun figuren kunnen plaatsen. Ook kan je op een weg kinderen van een andere kleur afsluiten en zo help je je medespelers. Wat ik zelf vaak probeer is om zo snel mogelijk alle wegen af te sluiten met 1 of liefst meerdere kinderen in jouw kleur en te vermijden dat andere hierbij geholpen worden. Je kunt beter andere spelers jou laten helpen, door hun de tegels te laten plaatsen die deze wegen afsluiten. Ook is het zinvol om wegen met kinderen in andere kleuren zo veel mogelijk aan de zijkant van alle tegels te plaatsen. Natuurlijk moet je opletten hoeveel speelfiguren een andere speler nog heeft!

Carcassonne Junior is super spannend en heel leuk voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen hebben er veel speelplezier mee. Zelfs volwassenen genieten bij dit spel. Wat ook erg leuk is, is om met 2 spelers te spelen en dan met te proberen met 2 kleuren te winnen!

Waardering: 80 punten = 8

9) Tips:

Zie samenvattend

Terug naar beginpagina