Truusentruus.nl recensie van het spel: Amon-Ra
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Reiner Knizia Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : 999 games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2003 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 90 minuten Prijs : ca. 35 Euro
 
1) Introductie:
Amon-Ra speelt in het oude Egypte ten tijde van de farao’s. De spelers zijn rivaliserende dynastieλn, die aan hun eigen welvaart werken, maar ook de farao moeten behagen. Tijdens het spel gebruiken ze hun invloed om provincies in bezit te krijgen en daar piramides te bouwen. Zodra iedere speler drie provincies heeft, eindigt het Oude Koninkrijk, en vindt de eerste telling plaats. Vooral afgebouwde piramides zijn punten waard. Daarna wordt het speelbord ontruimd; alleen piramides en bouwstenen blijven staan. De tweede helft van het spel begint in het Nieuwe Koninkrijk. Het verloop is gelijk aan die van het oude Koninkrijk. Na nog drie zes ronden vindt de eindtelling plaats; de speler met de meeste punten wint het spel.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 66 goudkaarten (18 x 1, 12 x 2, 12 x 5, 9 x 10, 10 x 20 en 5 x -3)
• 39 machtkaarten
• 15 provinciekaarten
• 15 enkele plastic piramides
• 15 dubbele plastic piramides
• 15 plastic bouwstenen voor piramides
• 5 plastic biedstenen in de spelerskleuren
• 5 plastic telstenen in de spelerskleuren
• 1 tempel van ra (karton)
• 1 farao (karton)
• 15 provinciefiches van karton, 3 stuks per spelerskleur
• 45 boerderijen van karton
• 5 overzichtskaarten
• 1 spelregelboekje

Provinciekaarten
Machtkaarten
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De afbeeldingen, uitstraling en spelmateriaal zijn allen van een sublieme kwaliteit. Er is echt veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit spel.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn duidelijk uitgelegd. Je moet het spel een ronde gespeeld hebben om door te hebben hoe het spel werkt volgens de regels. Je bent toch al gauw een half uur bezig om ze te lezen. Met voorbeelden worden de regels verduidelijkt.

Voorbereiding:
Elke speler krijgt: 1 bouwmeesterkaart, 1 bied- en 1 telsteen, 3 provinciefiches, 20 goud, 1 “-3 kaart”, en 1 overzichtskaart. Al het andere spelmateriaal wordt per soort gesorteerd en naast het speelbord gelegd. De oudste speler is startspeler.
5) Spelverloop:
Amon-Ra bestaat uit 2 helften; het oude- en het nieuwe koninkrijk. Beide helften hebben 3 ronden die weer uit 5 of 6 fasen bestaan.

Fase 1: Provinciekaarten neerleggen
Fase 2: Provincies in bezit nemen
Fase 3: Kopen van machtkaarten, boerderijen en bouwstenen (tempels)
Fase 4: Kaarten gedekt neerleggen en hiermee een offer aan Amon-Ra brengen.
Fase 5: Inkomsten uit boerderijen en eventuele afbeeldingen in de provincies.
Fase 6: (alleen aan het einde van de eerste en tweede helft) Telling en punten.

Tijdens fase 1 worden er net zoveel provinciekaarten neergelegd als er spelers zijn. De spelers proberen de provincies te bemachtigen door geldbedragen te beiden. Dit doen ze door hun biedsteen op een provinciekaart te leggen en hiermee een bedrag aan te duiden, het bedrag wat ze voor deze provincie over hebben. Spelers mogen overboden worden. Overboden spelers moeten in een andere provincie gaan bieden, net zolang totdat elke speler als enige op een provinciekaart staat. De spelers betalen het overeenkomstige bedrag en plaatsen hun provinciefiche.

Tijdens fase 3 mogen de spelers machtkaarten kopen, waar ze leuke acties mee mogen uitvoeren of punten kunnen verdienen. Ook kunnen ze boerderijen kopen waarmee ze geld verdienen. Als laatste mogen ze bouwstenen of tempels kopen. De tempels leveren punten op tijdens fase 6. De boerderijen, bouwstenen en tempels mogen over de verkregen provincies verdeeld worden.

In fase 4 leggen de spelers verdekt een bod. Het totale bod van alle spelers geeft de plaats van Amon-Ra aan. De speler met het hoogste bod mag kiezen uit 3 gratis aankopen (boerderijen, machtkaarten of bouwsteen). De speler met het op 1 na hoogste bod mag kiezen uit 2 gratis aankopen en de andere spelers kiezen uit 1 gratis aankoop. Spelers die een “-3 kaart” hebben gespeeld krijgen 3 goud.

In fase 5 krijgen de spelers net zoveel geld als hun totaal aantal boerderijen maal de plaats van Amon-Ra (1,2,3 of 4 goud). Hierbij krijgen ze in bepaalde provincies nog een extra geldbedrag.

In fase 6 krijgen de spelers overwinningspunten voor:
a) elke piramide = 1 punt;
b) set van 3 piramides in 3 verschillende provincies = 3 punten per set;
c) provincie met de meeste piramides aan een zijde van de Nijl = 5 punten;
d) tempels in 1 van de 3 provincies = 1, 2, 3, of 4 x de plaats van Ra in punten;
e) machtkaarten met een bonus als aan de voorwaarde voldaan is = 3 punten;
f) meeste geld = 6 punten, op 1 na meeste geld = 4 punten, op 2 na meeste geld = 2 punten en alle andere 0 punten.

Nadat fase 6 van het oude Koninkrijk is afgerond nemen de spelers de provinciefiches en boerderijen van het bord. De piramides en bouwstenen blijven liggen. Alleen de provinciekaarten die in het oude koninkrijk werden gebruikt worden geschud. Hierna begint het nieuwe Koninkrijk. Aan het eind van fase 6 van het nieuwe Koninkrijk eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtige uitstraling en vormgeving
• Goed spelmateriaal
• Duidelijke spelregels
• Super spannend, omdat je het spel eigenlijk 2 keer speelt
7) Minpunten:
• Beter speelbaar met ervaren spelers
• Best speelbaar met 5 spelers
• Lange speelduur
8) Samenvattend:
Amon-Ra is een spel waarbij verschillende spelelementen voorkomen. Er vinden biedingen plaats en de spelers strijden om meerderheden. Ook gaat het spel over de juiste keuzes en acties nemen en een goede plek te kiezen op het speelbord. Het spel loopt over 2 helften, waarbij verschillende fases worden doorlopen.

Amon-Ra speelt zich af in Egypte. Het speelbord laat de Nijl zien met verschillende provincies. De spelers proberen belangrijke provincies te bemachtigen waarop ze piramides kunnen bouwen. Ook kunnen ze boerderijen plaatsen. Boerderijen leveren geld op en piramides punten. Geld is een belangrijk onderdeel, omdat je er alle acties mee kunt uitvoeren. Hoe meer geld je hebt, hoe sterker je bent. Je probeert je geld tijdens dit spel zo goed mogelijk in te zetten, want als je verkeert inzet levert dit minder geld op.

Leuk aan Amon-Ra is de 2 helften waar het spel mee gespeeld wordt. Je speelt eigenlijk het spel 2 keer. Na de 1e helft blijven de piramides op het speelbord liggen, en zijn dan beschikbaar voor alle spelers. Zo kan een speler een voorsprong hebben qua punten en die in de 2e helft van het spel verliezen.

Amon-Ra is een spel voor strategen en vooral voor ervaren spelers. Ik raad daarom niet aan om dit spel met onervaren spelers te spelen. Het spel komt het best tot zijn recht als je het met 5 spelers speelt. Ik speel het spel met veel plezier.

Waardering 83 punten = 8.5

9) Tips:

• Het spel draait om punten scoren, hou dit voorop!

Terug naar beginpagina