Truusentruus.nl recensie van het spel: Cro-Magnon
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Olivier Mercier Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : University Games Maximum aantal spelers : 12
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 49 minuten Prijs : ca. 35 Euro
 
1) Introductie:
Ontdek de holbewoner in jezelf! Neem de gekke gewoontes van je stam over en groei (of niet!) in de loop van de verschillende tijdperken. Herontdek je
prehistorische kennis en probeer de andere holbewoners door middel van gebaren, kleikunst, oertaal en houtskooltekeningen te helpen bij het raden van woorden. Zo
kom je vooruit in dit fantastische avontuur! Geef toe aan je oerinstincten die je naar de overwinning leiden. Alleen de meest creatieve holbewoner bereikt de fase
van Homo Sapiens en kan het spel winnen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 12 stamkaarten
• 135 Kaarten “Wasda?”
• 6 speelfiguren van steen in de vorm van een rotsblok (in 6 kleuren)
• 1 zandloper
• 1 stuk houtskool
• 1 bladzijde met oertaal
• 1 potje met boetseerklei
• 1 informatieboekje
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De uitstraling van Cro-Magnon is matig. De voorzijde trekt naar mijn mening geen spelers aan. De achterzijde laat goed zien waar het spel over gaat. De inhoud van het spel is gemaakt van milieuvriendelijke producten, wat ik een goede zaak vind. Verder voldoet het spelmateriaal prima. Het speelbord ziet er goed uit en de gebuikte afbeeldingen op de stamkaarten laten de spelers enorm lachen.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn makkelijk te lezen en te begrijpen. Binnen 10 minuten heb je ze doorgelezen. De regels zijn ook makkelijk aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Iedere speler kiest een speelfiguur en plaatst deze op de startpositie van het spoor. Ook trekken ze een stamkaart. Al het andere spelmateriaal wordt naast het speelbord gezet. De oudste speler begint.
5) Spelverloop:
1) De speler die aan beurt is kijkt op zijn stamkaart en voert zijn gebaar uit. Vergeet hij dit dan kost het hem een punt deze ronde. Hierna pakt hij een kaart van de stapel.
2) De zandloper wordt gedraaid. Binnen deze tijd probeert een speler tot maximaal 5 woorden duidelijk te maken aan de andere spelers. In het eerste tijdperk gebeurt dit door uit te beelden en geluiden te maken. In het tweede tijdperk moet de speler het woord kleien. In de derde moet hij door middel van enkele woorden die op een blad staan het woord duidelijk maken en in het vierde tijdperk moet de speler het woord tekenen met houtskool. Je mag 1 woord overslaan dat je te moeilijk vind.
3) Alle andere speler proberen te raden welk woord bedoeld wordt. Raad een speler het woord dan is het verstandig om hem de kaart te geven.
4) De speler(s) die het woord(en) heeft geraden mag met zijn speelfiguur 1 of meerdere plaatsen naar voren. Dit ligt natuurlijk aan het aantal goede woorden dat door hem geraden is.
5) Voor elk woord dat goed geraden is mag de speler die het woord moest omschrijven 1 plaats vooruit met zijn speelfiguur.
6) De speler aan beurt voert nogmaals zijn gebaar van zijn stamkaart uit.

De speler die als eerste het einddoel op het spoor heeft gehaald wint het spel.
6) Pluspunten:
• Milieuvriendelijk spelmateriaal
• Spelmateriaal voldoet prima
• Spel heeft leuke afbeeldingen
• Goed leesbare, duidelijke en korte spelregels
7) Minpunten:
• De kleuren van de stenen lijken net iets te veel op elkaar waardoor je ze niet goed uit elkaar kan houden. Ook kan je niet zien welk speelfiguur bij welke speler hoort.
• Matige uitstraling
8) Samenvattend:
Cro-Magnon is een partyspel waarbij de spelers op 4 verschillende manieren een woord moeten omschrijven. De andere spelers proberen dit woord te raden. Het omschrijven gebeurt door geluiden te maken en uit te beelden, te kleien, te omschrijven door een lijst met woorden te gebruiken en te tekenen. Dit is niet echt een nieuw concept. Wat wel nieuw is, dat zowel de uitbeelder als de speler die een woord raad een punt kunnen verdienen. Als de uitbeelder 5 woorden goed uitbeeld kan hij 5 punten verdienen. Als je 5 woorden goed raad verdien je ook 5 punten. De hoeveelheid punten wordt op een scorespoor bijgehouden. Hierbij valt op dat de spelers niet veel qua plaats op het bord verschillen en de concurrentie dus vrij constant is. Het raden en uitbeelden is hilarisch door de verschillende antwoorden en de manier waarop een woord gebracht word. Het spel is een aaneensluiting van grappige en hilarische momenten. Spelers doen hun uiterste best om geluiden te maken, hun kleikunst en tekenkunst te vertonen en met geringe woorden een woord uit te beelden.

Cro-Magnon is een spel voor de meeste leeftijden en doelgroepen. Het spel verveelt niet en de spelers gaan er continu in op. Verwacht niets anders dan dat ik hierboven heb omschreven. Bevalt het speltype je niet, dan is Cro-Magnon niets voor jou. En ontdek de holbewoner in jezelf is een zin dat echt van toepassing is op dit spel!

Waardering: 71 punten = 7

9) Tips:

• Probeer zo helden mogelijk na te denken over hoe je jouw woord gaat brengen.
• Luister en kijk goed naar degene die een woord omschrijft.
• Beleef het spel ook al ben je er niet zo goed in.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279