Truusentruus.nl recensie van het spel: Bataclan
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.5)  
   
Auteur : Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Gigamic Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 1997 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 15 minuten Prijs : ca. 0 Euro
 
1) Introductie:
Wie maakt de hoogste stapel dobbelstenen en is als eerste al zijn dobbelstenen kwijt?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

28 dobbelstenen
1 speelbord met vilt
1 spelregelboekje met regels in verschillende talen
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Vormgeving: saai
Spelmateriaal: prima kwaliteit

Er zijn 20 dobbelstenen die een standaard formaat hebben. Ook zijn er 4 middelgrote en 4 reusachtige dobbelstenen. Op elke dobbelsteen staan de cijfers 2 t/m 6. De 1 is vervangen door een G
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Regels: goed te lezen
Duur doorlezen regels: 5 minuten
Voorbeelden in regels: ja
Makkelijk uit te leggen: ja

Voorbereiding:

De spelers krijgen er spelersaantal de dobbelstenen verdeelt. De speler die het hoogst werpt begint.
5) Spelverloop:
De beginnende speler werpt met al zijn dobbelstenen. Gooit de speler een G dan mag hij een stapel maken. Gooit hij geen G, dan is de volgende spelers aan de beurt. Bij het beginnen van een stapel wordt als eerste een G gelegd en daarna wordt opeenvolgend gestapeld. Na een 6 volgt er weer een G. De G mag echter ook als joker worden toegepast. De grootte van de dobbelstenen is niet van belang. Als speler hoef je niet alle dobbelstenen te gebruiken. Als je vind dat de stapel naar jouw smaak is, of als hij te hoog voor je is, dan pas je en is de volgende speler aan beurt. Je moet in ieder geval 1 dobbelsteen hebben geplaatst. Vanaf de 2e beurt mag je een aantal dobbelstenen opnieuw gooien. De keuze hiervoor is aan de speler. Daarna is het weer stapelen. Als de stapel omvalt dan krijgt de speler aan beurt alle dobbelstenen die gevallen zijn. De speler die als eerste al zijn dobbelstenen heeft opgestapeld wint het spel. Het spel gaat wel door, totdat er maar 1 speler over blijft.
6) Pluspunten:
Prima spelmateriaal
Makkelijke regels
Te spelen met alle leeftijden
Spannend
7) Minpunten:
Saaie vormgeving
Te simpel spel, je bent snel uitgekeken.
8) Samenvattend:
In Bataclan krijgen de spelers een aantal dobbelstenen in 3 verschillende formaten. Ze proberen tijdens dit spel een gezamenlijke stapel te maken. De stapel is oplopend, de grootte van de dobbelsteen maakt niet uit. Valt de stapel dan pakt de speler die dit heeft veroorzaakt alle gevallen dobbelstenen. De speler die als eerste zijn dobbelstenen heeft gestapeld wint het spel.

Bij Bataclan werp je de dobbelstenen en bekijk je hoe de uitkomst is. Ook bekijk je hoe hoog de stapel is. Je bedenkt hoeveel dobbelstenen je gaat plaatsen zonder dat de stapel omvalt.

Bataclan is een behendigheidsspelletje. Je hebt enige invloed omdat je kan bepalen hoe hoog de stapel wordt in jouw beurt. Tevens kun je het voor de volgende spelers moeilijker maken door hoger in de stapel opeens grotere dobbelstenen te plaatsen.

Het spel is best spannend, maar wordt uiteindelijk wel saai. Vooral voor de wat jongere spelers is dit spel extra spannend door de simpele regels.

Waardering: 53 punten = 5.5

9) Tips:

Stapel soms veel dobbelstenen en soms maar 1.
Bekijk tevens hoeveel dobbelstenen de andere spelers hebben.

Terug naar beginpagina