Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne De Toren
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.0)  
   
Auteur : Christoff Tisch Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2006 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 15 Euro
 
1) Introductie:
Carcassonne bouwt omhoog!
Machtige edellieden van Carcassonne bouwen rondom de stad wachttorens om hun invloed op de landerijen te vergroten. Zij kunnen de torens door hun horigen laten bemannen, met als doel andere horigen, die te dichtbij komen, gevangen te nemen. Als een speler zo zijn onderdanen verliest, raakt hij diep in de problemen. Een uitwisseling van gevangenen kan betrokken spelers uit hun benarde situatie helpen. Zij mogen hun horigen echter ook vrijkopen, maar dat is duur.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

18 tegels
30 houten torendelen
1 tegelhouder
1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne De Toren is een uitbreiding van het basisspel Carcassonne en dus alleen met het basisspel speelbaar!

De vormgeving van Carcassonne De Toren ziet er prachtig uit. Het spel is zeer gedetailleerd en er is veel aandacht besteed aan het spelmateriaal.

De 18 nieuwe tegels bevatten elke een bouwplaats met een toren. Ze hebben daarnaast steden, wegen en splitsingen op de tegels afgebeeld.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Carcassonne - De Toren zijn makkelijk te lezen en te begrijpen. Ze staan op een blaadje afgebeeld. Je hebt de regels binnen 5 minuten gelezen en begrepen. Het vergt dan ook niet veel moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
De 18 nieuwe tegels worden door de bestaande tegels van het basisspel geschud. Elke speler krijgt volgens een tabel een aantal torendelen. De tegels worden in de fraaie tegelhouder gestoken.
5) Spelverloop:
Alle regels uit het basisspel zijn van toepassing

Uitzondering:
De speler heeft in zijn beurt 4 mogelijkheden:

1) Hij zet een speelfiguur op de zojuist geplaatste tegel
2) Hij bouwt een torendeel op een zojuist geplaatste tegel
3) Hij bouwt een torendeel op een bestaande toren naar keuze.
4) Hij zet een speelfiguur op een bestaande toren en sluit deze daarmee af.

De torens zijn niet in het bezit van een bepaalde speler.

Als een speler een torendeel heeft gebouwd mag hij gelijk een speelfiguur van 1 van de andere spelers van het bord af nemen en in zijn voorraad leggen. De hoogte van de toren bepaald echter van welke tegels het speelfiguur genomen mag worden. De hoogte van de toren geeft de maximale reikwijdte van tegels aan die horizontaal en vertikaal gezocht mogen worden. Staat er op 1 van deze tegels een speelfiguur, dan mag je deze nemen. Als een toren dus 2 velden hoog is, ligt er tussen het torenveld en het veld met het te nemen speelfiguur maximaal 1 extra tegel. Als je een speelfiguur in je beurt op een toren plaatst, kan deze niet meer verhoogd worden en sluit je de toren dus af. Nadeel is alleen dat het speelfiguur tot het einde van het spel op de toren blijft staan.

Zodra 2 spelers elk een speelfiguur van elkaar hebben, worden de speelfiguren geruild en mogen deze opnieuw ingezet worden.

Het spel verloopt als het basisspel, wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld wint het spel.
6) Pluspunten:
Prima spelmateriaal
Makkelijke spelregels
Verhoogd de pestfactor
Maakt het spel wat tactischer doordat er nu beter gelet wordt op de plaats van de horigen.
De tegelhouder is een prima aanvulling
Spel duurt iets langer
7) Minpunten:
Als een toren naast jouw gigantische bouwwerk staat, waar je al ronden lang mee aan het afbouwen bent, is het treurig als jouw speelfiguur wordt weggenomen
In de regels staat niet dat je een nieuwe toren op een reeds liggende torentegel mag beginnen, dit schept verwarring.
Nadat een speelfiguur van een plek is weggenomen kan in de volgende beurt een andere speler daar profijt van nemen, en de zojuist verloren stad of weg innemen.
Met 2 spelers is het een wisselwerking. Speelfiguur wegnemen en de volgende beurt weer op dezelfde stad of weg inzetten.
8) Samenvattend:
Carcassonne De Toren verhoogt de pestfactor in het spel Carcassonne. Met de torens kun je speelfiguren van andere spelers van het bord verwijderen. Met meer dan 3 spelers is dat goed te doen. Het spel wordt spannender, omdat wegen en steden van eigenaar wisselen. Ook kunnen spelers met meer punten beter worden gehinderd. Dit spel is met 3 spelers niet echt spannend, omdat de wegen en steden continue wisselen tussen dezelfde spelers. Speler 1 zet een toren en pest speler 3, speler 2 neemt dan de weg of stad van speler 3 in. Hierna zet speler 2 een toren en pest speler 1, waarna speler 3 er met de weg of stad vandoor gaat enz. Het spel met 2 spelers is al helemaal niet te doen vanwege de eerder genoemde wisselwerking. De verloren stad of weg kan in de volgende beurt van de speler weer worden ingenomen. De tegelhouder is echter wel heel makkelijk, de tegels blijven netjes in de toren zitten en zijn makkelijk weg te pakken.

Waardering: 61 punten = 6.

9) Tips:

Je kunt van tevoren niet plannen of er een toren naast jouw ingenomen weg of stad geplaatst wordt. Zorg dus dat gebouwde torens op afstand blijven!

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279