Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne Kooplieden & Bouwmeesters
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Klaus-Jurgen Wrede Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 6
Jaar van uitgave : 2003 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 13 Euro
 
1) Introductie:
Het spel Carcassonne krijgt nieuwe dimensies:
Kooplieden dingen naar handelswaren, die in steden worden aangeboden. Bouwmeesters betekenen een dubbele beurt waardoor wegen en steden sneller groeien. Een goed geplaatst varkentje zal de opbrengst voor boeren aanzienlijk verhogen…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 24 nieuwe landtegels
• 20 handelswarenfiches
• 6 houten varkens in de 6 spelerskleuren
• 6 houten bouwmeesters in de 6 spelerskleuren
• 1 buidel
• 1 spelregelblaadje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Carcassonne – Kooplieden en Bouwmeesters is een uitbreiding van het basisspel Carcassonne en dus alleen met het basisspel speelbaar!

De vormgeving van Carcassonne – Kooplieden en Bouwmeesters ziet er prachtig uit. Het spel is zeer gedetailleerd en er is veel aandacht besteed aan het spelmateriaal.

Sommige van de 24 nieuwe tegels bevatten stadsdelen met handelswaren er op afgebeeld. Verder zijn er tegels die eigenlijk in het basisspel misten.

De buidel is een goede uitkomst, de tegels blijven er prima in bewaard.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Carcassonne – Kooplieden en Bouwmeesters zijn makkelijk te lezen en te begrijpen. Ze staan op een blaadje afgebeeld. Je hebt de regels binnen 5 minuten gelezen en begrepen. Het vergt dan ook niet veel moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
De 24 landtegels worden door het basisspel gemengd en in de stoffen zak gedaan. Elke speler krijgt naast zijn basis-speelfiguren nu ook een varken en een bouwmeester in zijn kleur. De handelswarenfiches worden open aan de kant van de tafel gelegd.
5) Spelverloop:
Alle regels uit het basisspel zijn van toepassing met de volgende aanvullingen:

Iedere boer die een stad verzorgt krijgt 3 punten per stad in plaats van 4 punten.

De speler die een stad afbouwt krijgt de afgebeelde handelswaren als fiches. Dit hoeft dus niet de speler te zijn die de stad bezit. De speler met de meeste fiches in een bepaalde soort krijgt aan het eind van het spel 10 punten. Bij gelijke stand krijgen alle spelers 10 punten.

Het varken wordt op een weiland gezet dat reeds door een boer met dezelfde kleur is bezet. De steden in dit weiland leveren nu 4 punten op.

De bouwmeester wordt op een weg of stad geplaatst waar al een speelfiguur in een eerdere ronde op gebouwd is. Het zijn dus 2 aparte tegels. Wordt er nu een tegel extra geplaatst aan de weg of stad die bezet is met een speelfiguur en een bouwmeester, dan mag de speler een extra bonustegel pakken en plaatsen. Past deze nu weer aan dezelfde weg of stad, dan mag nog een bonustegel geplaatst worden enz. Dit gaat door totdat een tegel getrokken wordt die niet aan de weg of stad met een bouwmeester geplaatst kan worden. Alleen deze tegel wordt geplaatst en de beurt gaat naar de volgende speler.
6) Pluspunten:
• Prima spelmateriaal
• Makkelijke spelregels
• Maakt het spel een spannend op een andere manier
• Het spel wordt uitgebreider.
• Leuke en goede aanvulling op het basisspel
7) Minpunten:
• Voorbereiding mist in de spelregels.
• Belangrijke fout in de regels: “voor iedere stad die een boer verzorgt” hoort “voor ieder boer die een stad verzorgt” te zijn.
• Bouwmeester is een moeilijke variant. Lees de regels over deze variant meerdere malen om het goed te begrijpen.
8) Samenvattend:
Carcassonne – Kooplieden en Bouwmeester is een prima aanvulling op het basisspel. Er waren een aantal tegels die ontbraken in het basisspel, waar spelers ronden lang op aan het wachten waren, die nu zijn toegevoegd. De handelswaren geven het spel een extra dimensie, omdat de het nu nuttig kan zijn om steden van andere spelers af te bouwen, om zo de juiste handelswaren te verkrijgen. Het varken is eigenlijk niet zo erg spannend, maar de punten voor een boer verhogen. Leukste onderdeel van dit spel is de bouwmeester. Hiermee kun je razendsnel steden en wegen afbouwen. Je moet wel een beetje geluk hebben dat je telkens een goede bonustegel trekt. De weg of stad waar een bouwmeester op geplaatst wordt geeft bij uitbreiding namelijk een bonustegel.

Het basisspel wordt met deze uitbreiding een stuk anders en spannend op een andere manier. Absoluut een aanrader voor spelers die op zoek zijn naar een aanvulling voor het basisspel. De stoffen buidel is tevens een uitkomst en zorgt ervoor dat de tegels netjes bewaard blijven.

Waardering: 84 punten = 8.5

9) Tips:

zie boven

Commentaar van anderen :

Naam:
Emma
Commentaar:
In de uitleg hierboven staat dat je bij een bouwmeerster net zo lang kaarten mag trekken totdat deze niet meer aan je straat of stad gelegd kunnen worden. Maar in de spelregels in de doos staat duidelijk dat er géén kettingreactie plaats vindt. Dus altijd maar één kaart extra.
8
Naam:
Emma
Commentaar:
In de beschrijving hierboven wordt gezegd dat je bij een bouwmeester steeds weer een kaart mag trekken zolang deze aan je weg of stad past. Maar in de spelregels in de doos staat heel duidelijk dat er géén kettingreactie plaatsvindt. Dus altijd maar één kaart extra.
8
Naam:
Emma
Commentaar:
Weet iemand of je ook een bouwmeester mag plaatsen in een stad waar een andere speler al een horige heeft staan?
8

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279