Truusentruus.nl recensie van het spel: De Ruimteschepen van Catan
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Klaus Teuber Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2001 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 60 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
Spoorloos verdwenen in de diepten van het heelal? Geen probleem voor de echte ruimtereizigers – Alle mechanische delen inklappen en nu gaat de avontuurlijke ontdekkingstocht voor 2 spelers los. Van planeet naar planeet gaat de reis. De oprichting van koloniλn brengt nieuwe grondstoffen, kontakten met vreemde volkeren ontstaan en handelsbetrekkingen komen tot stand. Vriendelijk gezinde volkeren verzoeken om hulp of bieden interessante opdrachten aan. Zo ontstaat er een handelsimperium uit productiecentra, handelscentra en handelsrouten. Koop hier grondstoffen supergoedkoop in en verkoop ze elders voor meer. Hier overleven is alleen mogelijk als je goede handel drijft. Maar voorzichtig, er liggen piraten op de loer die bedreigingen vormen. Probeer je zo goed mogelijk tegen ze te bewapenen anders trek je aan het kortste eind!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 70 ruimtesectorenkaarten
• 12 avonturenkaarten
• 18 centrumkaarten
• 2 speelborden
• 1 blauwe dobbelsteen
• 1 gele dobbelsteen
• 18 Astro (geld) met waarde 1
• 14 Astro (geld) met waarde 5
• 6 boordkanonnen
• 6 aandrijvingen
• 4 Kolonieschip-plaatjes
• 4 Handelsschip-plaatjes
• 10 Grondstofaanwijzers
• 2 kennispunt-aanwijzers
• 2 speciale doelkaarten
• 1 spelregelboekje
• 1 boekje met “gelijk spelen” regels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De vormgeving en uitvoering van dit spel is in een woord prachtig. Er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk van dit spel. Het spelmateriaal voldoet prima. Jammer was wel dat in mijn versie een misdruk op de ruimtesectorenkaarten aanwezig was. Het spel is een lust voor het oog en trekt spelers aan.

De speelborden laten 2 ruimteschepen zien. In elk ruimteschip zijn een aantal opslagplaatsen voor grondstoffen. Ook zijn er een aantal plaatsen waar centrumkaarten neergelegd worden. Verder is er plaats voor 3 aandrijvingen en 3 boordkanonnen en een hangaar voor kolonieschepen en handelsschepen.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Je bent toch wel ruim 30 tot 40 minuten aan het lezen om de regels te begrijpen. Ze zijn niet moeilijk, maar het zijn er wel veel. Als je het spel eenmaal hebt gespeeld, hoef je de regels niet meer terug te kijken, zo duidelijk zijn ze.

Voorbereiding:
Elke speler krijgt een startkaart met een symbool. De ruimtesectorenkaarten worden uitgezocht. De kaarten met een Romeins cijfer worden apart gelegd. De overige 40 kaarten worden geschud. Hier worden 4 stapels met 10 kaarten van gemaakt, die tussen de 2 ruimteschepen van de spelers naast elkaar worden gelegd. De avontuurkaarten worden per cijfer gesorteerd, hoogste cijfer bovenop. De 3 bovenste kaarten worden open gedraaid. De centrumkaarten met hetzelfde symbool als de startkaart worden op de speelborden van de spelers geplaatst. Elke speler mag 1 centrum kiezen, die hij open legt. Dit is het startcentrum van de speler. De overige centrumkaarten worden apart gelegd. Elke speler krijgt 1 boordkanon met waarde 1 en 2 aandrijfraketten met waarde 1. Ook krijgt elke speler 2 kolonieschipplaatjes, 2 handelsschipplaatjes en 25 Astro. De aanwijzers worden dicht op de speelborden gelegd. De spelers krijgen elk 2 kisten en 1 wetenschapspunt.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om al eerste 10 overwinningspunten te verkrijgen. Omdat de spelers in het begin al een kaart met 1 kolonie hebben, starten ze al met 1 overwinningspunt.

De speler met het maansymbool begint. Als een speler aan beurt is loopt hij de volgende 3 fasen door:

1) Productiefase
2) Vliegfase
3) Handels- en bouwfase

1) Productiefase
De speler werpt met de dobbelsteen. Is de uitkomst gelijk aan wat er op je koloniekaart staat, dan mag je de aanwijzer 1 veld verder draaien in de betreffende opslagplaats. Aan het begin mag je in elke opslagplaats 2 goederen opslaan. De worp geldt voor beide spelers, dus beide spelers zetten hun aanwijzers verder.

2) Vliegfase
Het aantal stippen op de aandrijvingen met daarbij opgeteld de uitkomst van de gele dobbelsteen geeft de reikwijdte aan. De speler kiest 1 van de 4 stapels met ruimtesectorenkaarten en geeft deze aan de andere speler. De reikwijdte geeft aan hoeveel kaarten er maximaal achter elkaar worden open gelegd. Van deze kaarten mag de speler aan het begin van het spel 2 kaarten kiezen waarbij de speler een actie wil uitvoeren. De opengedraaide kaarten worden naast elkaar gelegd, de gekozen actiekaarten worden gedraaid. Heeft een speler 2 acties ondernomen, dan eindigt zijn vliegfase. De 10 kaarten worden geschud en weer verdekt neergelegd. Tijdens de vliegfase kunnen de volgende acties worden gekozen:

a) Handelsplaneet, waarbij je grondstoffen kunt kopen en verkopen voor Astro
b) Handelsstation oprichten, waarbij je deze kaart voor je neerlegt en een handelsschipplaatje inlevert. Het handelsstation kun je gebruiken tijdens de handels- en bouwfase. Het handelsstation geeft de speler tijdens deze fase altijd de kans om een bepaalde grondstof tegen Astro te kopen of te verkopen.
c) Kolonie oprichten, waarbij je deze kaart voor je neerlegt en een kolonieschipplaatje inlevert. De kolonie geeft een grondstof waneer het betreffende getal wordt gedobbeld en levert je 1 overwinningspunt op.
d) Kennispunten kopen / verkopen
e) Planeetkaart, waarbij je aan een bepaalde voorwaarde moet voldoen om een avonturenkaart met een opgave te voltooien. Er zijn verschillende planeten. De avonturenkaart geeft bijvoorbeeld extra Astro of grondstoffen.
f) Piratenkaart. Als deze kaart wordt getrokken geldt deze niet als actie, maar een speler moet wel gelijk reageren. De speler kan Astro betalen om de piraten om te kopen. Ook kan hij een gevecht met de piraten aangaan. Er wordt gedobbeld met de blauwe dobbelsteen. Eerst de speler zelf. De uitkomst van zijn worp wordt bij de waarde van zijn boordkanonnen opgeteld. Daarna is de piraat aan de beurt. De medespeler werpt de blauwe dobbelsteen en telt de waarde van de piratenkaart hierbij op. Bij gelijke stand of winst voor de speler is de piraat verslagen. Je krijgt een grondstof en een symbool die meetelt voor de speciale doelen. Als de piraat echter wint is de vliegfase voorbij en verliest een speler soms onderdelen als boordkanonnen, aandrijvingen of centrumkaarten.

3) Handels- en bouwfase
De speler kan diverse onderdelen kopen of verkopen. Hij mag ook handelen met de medespeler, waarmee hij grondstoffen ruilt. Boordkanonnen en aandrijvingen kunnen worden uitgebreid. Handel- en Kolonieschepen kunnen worden gekocht en nieuwe centra kunnen worden aangekocht. Er zijn 2 fasen in de centra. De speler beginnen met plaatjes met fase 1. Later in het spel kunnen ze deze uitbreiden naar fase 2. Bij fase 2 komt er dan ook een overwinningspunt bij. Elke uitbreiding is maar 1 keer voorhanden, zodat de spelers niet dezelfde uitbreiding van fase 2 kunnen bemachtigen. De verschillende centra zijn:

a) Logistiekcentrum; de speler mag maximaal 3 grondstoffen per opslagplaats opslaan. (fase 2 = 4 grondstoffen en 1 overwinningspunt)
b) Administratiecentrum; de speler mag tijdens de vliegfase 3 acties uitvoeren. (fase 2 = 4 acties en 1 overwinningspunt)
c) Perscentrum; de speler mag de bovenste 2 kaarten van een stapel bekijken voor de vliegfase. Hij kiest of de kaarten boven- of onderop worden gelegd. Of 1 boven- en 1 onderop. (fase 2 = 3 bovenste kaarten en 1 overwinningspunt)
d) Handelscentrum; Je mag 1 grondstof van je medespeler stelen in ruil voor 2 Astro. (fase 2 = 2 grondstoffen stelen voor 2 Astro per grondstof en 1 overwinningspunt)
e) Wetenschapscentrum; Bij een bepaalde worp met de gele dobbelsteen levert deze 1 kennispunt op. (fase 2 = bij 2 verschillende worpen en 1 overwinningspunt)
f) Productiecentrum; Bij een bepaalde worp met de gele dobbelsteen levert deze 1 grondstof op. (fase 2 = bij 2 verschillende worpen en 1 overwinningspunt)

De bijzondere doelen:
Er zijn 2 bijzondere doelen. Deze zijn uitgebeeld door symbolen. De speler die als eerste 3 symbolen bezit krijgt de bijbehorende kaart met een bijzonder doel. Deze geeft 1 overwinningspunt. De speler raakt de kaart kwijt als zijn medespeler meer symbolen bezit.

De speler die als eerste 10 overwinningspunten heeft bemachtigd wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtig spelmateriaal
• Uitmuntende uitvoering en vormgeving
• Duidelijke spelregels
• Spelregels zijn makkelijk te begrijpen
• Spannend
• Uitzonderlijk spelmechanisme
7) Minpunten:
• Veel spelregels
• Moeilijk om nog te winnen als je achter staat
• Lange speelduur
8) Samenvattend:
De Ruimteschepen van Catan is de zoveelste in de Catan familie. Bij dit spel spelen 2 spelers tegen elkaar. Elke speler bezit een ruimteschip en handelt in grondstoffen. Ze verkennen planeten en stichten kolonies. Het is een handels-, verzamel- en bouwspel. De spelers komen steeds verder met de opbouw van hun schip. Naarmate bepaalde doelen zijn bereikt door handel worden er overwinningspunten vergeven. De speler die als eerste 10 punten heeft bereikt wint het spel.

Leuk aan dit spel is dat het spannend is en continu intrigeert. De spelers zijn afwisselend aan de beurt, maar eigenlijk zijn ze beiden druk. De ene speler voert uit, de andere speler helpt. Het spel zit prachtig in elkaar. Het is iedere keer een genot om te spelen. Het gevoel tijdens dit spel is moeilijk in tekst over te brengen. De voortdurende spanning en strijd zijn hier mede veroorzakers van. Je moet het spel gewoon een keer spelen, het is briljant! Ik ben telkens aan het denken of ik het kaartspel van Catan leuker vind dan deze versie, maar ik kan eigenlijk geen oordeel vellen, omdat de spellen wel op elkaar lijken, maar ook weer totaal anders zijn. Bij de Ruimteschepen van Catan wordt er meer gehandeld. Ik ben dus door beide spellen gegrepen. De Ruimteschepen van Catan is 1 van de allerbeste tweepersoonspellen die te verkrijgen is.

Waardering: 81 punten = 8.

9) Tips:

• Gewoon een keer uitproberen. Het spel zal je levenslang grijpen of je vindt het helemaal niets.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279