Truusentruus.nl recensie van het spel: Carcassonne De Burcht
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.5)  
   
Auteur : Reiner Knizia
/ Klaus-Jürgen Wrede
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2003 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 19 Euro
 
1) Introductie:
Het imposante silhouet van Carcassonne steekt prachtig af tegen het omringende landschap. Boven de stad verrijst een burcht waar machtige edelen zich zullen vestigen. Binnen de muren van deze schier onneembare vesting is het een drukte van jewelste: overal wordt gebouwd, schildknapen verzorgen de paarden van machtige ridders, kooplieden bieden luidruchtig hun waren aan en herauten snellen door de straten…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

 • 1 buitenmuur

 • 60 burchttegels

 • 18 muurfiches

 • 14 houten poppetjes (horigen)

 • 2 houten paleizen

 • 1 spelregelboekje
 • 3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
  Op de vormgeving is echt niets aan te geven en het materiaal is oerdegelijk. Wat ons wel opviel was dat de doos zo verschrikkelijk naar lijm rook.
  4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
  De regels blijven nagenoeg gelijk aan het origineel en zijn niet echt moeilijk. Ook de uitleg van dit spel is goed verzorgt en dus ook duidelijk te lezen en te begrijpen. De voorbereiding voor het spel begint met het in elkaar zetten van de burchtmuur. Daarna worden er meerdere verdekte stapels met burchttegels naast de muur gelegd. Op elke hoek van het scorespoor wordt een muurplaatje gelegd. De spelers kiezen hierna een kleur en nemen hun horigen en paleis. Ze zetten 1 horige op de ‘0’van het scorespoor.
  5) Spelverloop:
  De spelers zijn na elkaar aan de beurt en tijden hun beurt doen ze de volgende acties:

  1. De speler moet een burchttegel pakken en plaatsen.
  2. De speler mag 1 van zijn horigen op de zojuist geplaatste tegel zetten.
  3. Komt het voor dat huizen, torens of wegen afgebouwd worden, dan wordt daar nu punten voor gegeven en neemt zijn horige terug.
  4. Komt een speler op een muurfiche, dan mag hij deze nemen.

  1. De speler moet een burchttegel pakken en plaatsen.

  De speler pakt een tegel van een van de stapels en legt deze binnen de muren, het volgende moet gevolgd worden:

  De eerste tegel moet aan een van starttegels van de zijkanten van de muur geplaatst worden. De volgende tegel mag aan deze tegel vastgelegd worden, of aan een van de andere starttegels. Tegels met wegen mogen niet zomaar onderbroken worden.

  2. De speler mag 1 van zijn horigen op de zojuist geplaatste tegel zetten.

  De speler mag 1 van zijn voorradige horige op de zojuist geplaatste tegel leggen. Dit mag zijn op een weg, in een toren, in een huis of op het grasveld. Door het plaatsen van een tegel kan een huis, weg etc. verlegd of vergoot worden. Op elk onderdeel mag slecht 1 horige staan (tenzij delen aan elkaar gebouwd worden).

  3. Komt het voor dat huizen, torens of wegen afgebouwd worden, dan wordt daar nu punten voor gegeven en neemt zijn horige terug.

  Per tegel waaruit de weg bestaat krijgt een speler 1 punt. Als er langs deze weg een waterput staat dan krijgt de speler 2 punten per tegel. Elke afgebouwde toren telt 2 punten per tegel. Elk afgebouwd huis telt als 1 punt. Het grootste afgebouwde huis wordt per speler bijgehouden door het plaatsen van een paleis op dit huis. Het kan natuurlijk voorkomen dat wegen, torens of huizen van verschillende spelers met elkaar worden verbonden. Dan is het zo dat degene die de meeste horigen heeft geplaatst op dit deel de punten krijgt. Hebben beide spelers de meerderheid, dan krijgen ze niets. De getelde punten worden op het spoor bijgehouden. De horigen van de afgebouwde delen gaan terug naar de spelers.

  4. Komt een speler op een muurfiche, dan mag hij deze nemen.

  De speler die exact een hoek bereikt met daarop een muurfiche, mag deze nemen. Hij mag deze de volgende beurt inzetten.

  Nou is het ook mogelijk om een horige op een stuk grasveld te plaatsen. Deze blijven echter het hele spel staan, want aan het eind van het spel krijgt de speler 3 punten per markt die op het grasveld aanwezig is.

  Als de laatste tegel geplaatst is en de rest van de ronde doorlopen, dan volgt de eindtelling. Het grootste paleis krijgt het aantal punten dat als aaneengesloten open vlak ligt (niet alle velden worden met tegels gelegd, er ontstaan gaten, het grootste gat wordt geteld). Daarna worden alle grasvelden met markten geteld, en tenslotte de muurfiches. Degen met de meeste punten wint het spel.
  6) Pluspunten:
 • Tactisch

 • Kleurrijk

 • Redelijk simpel te leren

 • Tegels zijn goed te onderscheiden

 • Een echte Knizia

 • Kwaliteit
 • 7) Minpunten:
 • Helaas alleen voor 2 spelers

 • Alweer een carcassonne !

 • Niet vernieuwend

 • De lijm van het karton blijft ruiken
 • 8) Samenvattend:
  Carcassonne, de burcht is niet echt vernieuwend na het uitgebrachte origineel. Je voelt echter wel de invloeden die Reiner Knizia aan dit spel heeft gegeven, door actiefiches toe te gaan passen. Ik denk toch dat als je Carcassonne en de burcht naast elkaar legt om met 2 spelers te spelen, ik persoonlijk toch voor het originele Carcassonne kies. De toevalstreffers bij het pakken van de muurfiches zijn gewoon te hoog, je moet echt exact deze punten hebben om het fiche te pakken, en dat is vaak erg moeilijk. Het blijft natuurlijk moeilijk om een spel te waarderen als er al meerdere voorgangers van hetzelfde spel zijn geweest. Carcassonne de Burcht blijft natuurlijk een geweldig spel, maar ik zou het meer waarderen als er geen voorgangers waren geweest.

  9) Tips:

 • Let op het aantal punten wat je scoort, in verband met de muurfiches.
 • Commentaar van anderen :

  Naam:
  Mark
  Commentaar:
  Wij vinden de burcht echt leuker dan het origineel. Er komt veel meer tactiek bij kijken. Het is een van de weinige spellen die juist leuk is voor 2 personen.
  Tip: gebruik handicap punten.
  9

  Terug naar beginpagina

  Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279