Truusentruus.nl recensie van het spel: Canal Grande
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Alan R. Moon
/ Aaron Wiessblum
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Adlung Spiele Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2002 Talen : Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 7 Euro
 
1) Introductie:
Venetië in zijn bloeiperiode: Families van Adel strijden om macht, invloed en de functie van Doge. Want alleen door het op de juiste manier inzetten van verraders en spionnen kunnen de stemmen in de afzonderlijke districten van Venetië worden gewonnen. Wie wordt het nieuwe staatshoofd van Venetië?
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:


• 30 districtskaarten
• 3 spionkaarten
• 3 verraderskaarten
• 6 gondelkaarten
• 5 dogekaarten
• 14 limietkaarten
• 1 spelregelboekje met Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse spelregels

Districtkaart
Dogekaart
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Canal Grande zit verpakt in een klein doosje, waarin alle kaarten precies passen. De meeste spellen van de firma Adlung zitten zo verpakt. Ze zijn erg handig om mee te nemen. Nadeel is wel dat de verpakking snel stuk gaat bij veelvuldig gebruik. Voordeel is de prijs, die het spel juist daarom aantrekkelijk maakt. De kaarten zijn van een prima kwaliteit en de gebruikte afbeeldingen zijn duidelijk. Nadeel is wel dat de kleuren van de districtskaarten te veel op elkaar lijken, waardoor je districten door elkaar haalt. De uitgever had hier beter over na moeten denken en kleuren moeten gebruiken die beter te onderscheiden zijn.

De 30 districtskaarten zijn onderverdeelt in 5 kaarten van elk 6 districten. Elke district heeft een eigen kleur: Groen = Cannaregio, Geel = San Polo, Roze = Dorsoduro, Paars = Santa Croce, Bruin = Castello en Oranje = San Marco. Elke kaart heeft in het midden de naam van het district en aan de bovenzijde 2 symbolen met de kleuren van het district.

De gondelkaarten hebben in plaats van kleursymbolen, gondelsymbolen bovenaan elke kaart.

De limietkaarten zijn er in 4 stuks met waarde 1, 5 stuks met waarde 2 en 5 stuks met waarde 3.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn duidelijk omschreven. Je hebt ze in 15 minuten gelezen en begrepen. Het vergt dan ook niet veel moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
De actiekaarten en limietkaarten worden in aparte stapels verdeelt en geschud. Neem van elk district 2 kaarten, van deze 12 kaarten verdeel je 4 kaarten aan iedere speler. De overige 4 kaarten worden met alle andere actiekaarten geschud en verdekt tussen de spelers in geplaatst. De limietkaarten worden tevens verdekt naast de actiekaarten gelegd. Een startspeler wordt bepaald. Hij is de eerste deler.
5) Spelverloop:
De deler neemt 5 actiekaarten en 3 limietkaarten van de stapel en legt ze open voor zich neer. Hij verdeelt de kaarten in 2 aanbiedingen. Elke aanbieding moet echter minimaal 1 limietkaart en 1 actiekaar bevatten. De andere speler (beslisser) kiest 1 van de 2 aanbiedingen en pakt deze. Hij voert hierbij de volgende acties uit:

Limietkaarten worden naast de speler open op tafel gelegd. Districtskaarten worden aan hand van de speler toegevoegd. Bij een verrader mag de speler 1 kaart uit de handen van de ander speler pikken. Bij een spion pakt de speler 2 kaarten van de trekstapel. Spionnen en verraders worden hierna afgelegd op de aflegstapel.

Bij een dogekaart volgt er een stemming in 1 van de districten. De speler (beslisser) speelt 1 of meerdere kaarten van 1 district. De deler mag meedoen als hij meer kaarten uitlegt dan de beslisser. Hij moet een kaart met het aangegeven district spelen maar mag ook aanvullen met andere districtskaarten door middel van het spelen van een gondel. De spelers bieden zo tegen elkaar op, totdat er 1 speler over blijft die meer kaarten heeft uitgelegd dan de ander. De speler met de meeste kaarten wint. Hij krijgt de eerste districtkaart en legt deze open en apart. De resterende kaarten van de winnaar worden op de aflegstapel gelegd. De verliezer verliest zijn eerste districtskaart en al zijn gondels. Deze worden op de aflegstapel gelegd. De resterende kaarten neemt hij terug op handen.

Nadat de beslisser zijn acties gedaan heeft is de deler aan beurt. Hij neemt de resterende aanbieding en voert ook zijn acties uit zoals hierboven.

Hierna wisselen de rollen en wordt de beslisser deler en vice versa.

Nieuwe ronde:
Als 1 of beide speller meer waarde aan limietkaarten dan 10 hebben eindigt een fase. De speler met de laagste waarde aan limietkaarten krijgt 2 voordelen: hij mag 3 kaarten trekken van de trekstapel en de andere speler wordt deler in de volgende fase. De aflegstapel wordt door de trekstapel geschud en er wordt een nieuwe trekstapel gecreëerd. Alle limietkaarten worden bij elkaar gedaan en worden verdekt opnieuw geschud tot een nieuwe trekstapel. Nu begint een nieuwe ronde.

Einde van het spel:
Het spel eindigt als 1 speler 1 minimaal 1 kaart van alle 6 districten bezit of als hij 4 kaarten van 1 district heeft. Deze speler wint het spel.
6) Pluspunten:
• Handig om mee te nemen.
• Prijs
• Kwaliteit van de kaarten
• Simpele spelregels
• Makkelijk aan anderen uit te leggen
• Apart spelsysteem
• Origineel
• Spannend
• San Marco maar dan voor 2 spelers
• Tijdsduur
7) Minpunten:
• Verpakking gaat snel stuk
• Kleuren van districtskaarten lijken te veel op elkaar
8) Samenvattend:
Canal Grande is een zeer aantrekkelijk spel mede door zijn prijs. Na een keer spelen vraag je je af, hoe kan een dergelijk spel in een dergelijk klein doosje zitten, en hoe bedenken ze het elke keer weer. Het spel lijkt erg simpel, maar schijn bedriegt, het is juist erg complex.

Canal Grande is het kleine broertje van het prachtige bordspel San Marco. Dit het thema van het spel is omgezet in een kaartspel voor 2 personen. Een aantal onderdelen uit het bordspel zijn overgenomen; zoals gebieden veroveren, de aanbiedingen maken met kaarten en het inzetten van de Doge.

In dit kaartspel proberen de spelers kaarten van districten te verzamelen. Er zijn 6 soorten districtskaarten en elke soort komt 5 keer voor. Je hebt gewonnen als je 6 verschillende kaarten bezit, of als je 4 kaarten van 1 soort bezit.

Beide spelers wisselen van rol tijdens het spel. De ene speler is de deler, de andere speler de beslisser. De deler neemt 5 kaarten van de stapel met actiekaarten en 3 kaarten van de stapel met limietkaarten. Hiermee maakt de deler 2 aanbiedingen waarbij elke aanbieding minstens uit 1 actiekaart en 1 limietkaart moet bestaan. Dit is het moeilijkste en spannendste onderdeel uit het spel. Je moet namelijk een afweging maken tussen actiekaarten en limietkaarten. Wie een aanbieding neemt met een hoog aantal limietkaarten zorgt ervoor dat de ronde sneller ten einde is en dat hij de verliezer van de ronde is. De winnaar van een ronde krijgt namelijk 3 extra actiekaarten. Je moet dus als speler steeds afwegen of je een aanbieding neemt met hoge limietkaarten en goede actiekaarten of lage limietkaarten met mindere actiekaarten. Ook is het handig om steeds te kijken hoeveel je tegenspeler aan waarde van limietkaarten heeft. Kun je er voor zorgen dat hij over de 10 gaat? Dan is het afwegen waard om winnaar te worden en 3 extra kaarten te nemen ipv een goede aanbieding. Ook moet je kijken naar de districtkaarten in een aanbieding. Deze leiden je naar de overwinning natuurlijk, maar je moet ook kijken of je ze als versterking kan gebruiken bij het inzetten van gondelkaarten. Blijft natuurlijk dat je moet zorgen om 6 verschillende of 4 dezelfde districtkaarten te winnen. Het blijft natuurlijk afwegen. Spionkaarten en verraderskaarten geven je de kans om extra kaarten te verkrijgen, waarbij je bij spionkaarten 2 kaarten van de stapel krijgt en bij een verraderkaart een kaart van de tegenspeler trekt. De belangrijkste kaart is toch wel de Doge, hiermee begin je een stemming. De speler die de Dogekaart speelt legt 1 of meerdere gelijke districtkaarten van een district waar hij een kaart van wilt winnen. Bij de stemming bieden de spelers tegen elkaar op. Aan de hand van je handkaarten kun je zien of je met een stemming mee kan doen. Heb je veel kaarten van 1 district en heb je 1 of meerder gondelkaarten dan kun je veel kaarten uitleggen en de stemming eventueel winnen. Dogekaarten blijven dus belangrijk.

Canal Grande is uniek door zijn spelmechanisme, de spanning die er bij komt kijken en de strijd tussen de spelers. Dat dit allemaal in een klein doosje zit maakt het misschien nog meer bijzonder. Canal Grande is een leuk spel voor 2 spelers, dat spannend blijft van begin tot eind.

Waardering: 78 punten = 8.

9) Tips:

• Speel ook eens San Marco (zie mijn recensie)
• Bekijk goed de openliggende districtskaarten van een andere speler
• Weeg goed af welke aanbieding je neemt. Weeg hierbij de totale waarde van de limietkaarten af tegen de actiekaarten.
• Hou in de gaten of de andere speler gaat winnen en voorkom dat hij wint door de niet de kaart van dit district te spelen.
• Vaak komt het voor dat 1 speler voor 4 kaarten van 1 district gaat en de andere speler voor 6 verschillende districtskaarten.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279