Truusentruus.nl recensie van het spel: Toscana
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.0)  
   
Auteur : Niek Neuwahl Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Piatnik Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2001 Talen : Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 10 Euro
 
1) Introductie:
De inspiratie van dit spel vindt zijn oorsprong in de kleuren van Toscane: Het landschap, de daken van de paleizen en de bestrating van de pleinen. De spelers proberen hun 16 tegels zo op het speelbord te plaatsen, dat er zo groot mogelijke samenhangende velden ontstaan met de eigen spelerskleur. Elke tegel heeft niet alleen de eigen kleuren, maar ook de kleuren van de tegenstander. Daarom verandert in elke beurt niet alleen maar de eigen situatie op het bord, maar ook die van de tegenspeler.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 32 tegels
• 30 rode plastic fiches
• 1 houten rode schijf
• 1 houten grijze schijf
• 1 spelregelboekje met Duitse, Italiaanse en Engelse spelregels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Toscana ziet er prachtig uit. De voorzijde van het langwerpige doosje laat een vergezicht zien door een stadspoort op een stad. Een stad als zo velen in Toscane, met hoge torens, pleinen, straatjes en prachtige huizen. De voorzijde van de doos trekt met wel aan, zeker omdat ik Toscane ken en zijn prachtige dorpen. De achterzijde van de doos is nogal saai en laat slecht zien waar het spel over gaat. De complete vormgeving van dit spel is nogal somber, qua spelmateriaal. Het betreft een tactisch spel met tactische elementen, vandaar zijn somberheid. Het spelmateriaal voldoet echter prima en is van een goede kwaliteit.

Het speelbord bestaat uit 17 x 17 vierkante velden. In het midden van het speelbord is een centraal plein afgebeeld.

Elke tegel heeft een grootte van 2 x 4 velden. Deze 8 velden zijn er 6 in de spelerskleur en 2 in de kleur van de tegenstander. Er zijn 32 tegels, waarvan 16 dus 6 velden rood hebben en 17 dus 6 velden grijs.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van dit spel zijn simpel. Je hebt ze binnen 5 minuten gelezen en begrepen. De regels zijn in begrijpbare taal geschreven, zodat je er snel doorheen leest. Het vergt weinig moeite de regels aan de andere speler uit te leggen.

Voorbereiding:
Het speelbord wordt tussen de spelers in geplaatst. De spelers krijgen hun 16 tegels. De speler met de daken neemt de rode tegels, de speler met de pleinen neemt de grijze tegels. Beide spelers schudden hun tegels en leggen deze als open stapel voor zich neer. De startspeler wordt bepaald.
5) Spelverloop:
Als je aan de beurt bent neem je de bovenste tegel en plaatst deze op het speelbord. De eerste tegel dient het centrale plein in het midden van het speelbord te bedekken. Hierna dient elke gelegde tegel ten minste aan 1 veld van jouw kleur geplaatst te worden. Hoekpunten die elkaar raken bij het leggen is niet toegestaan.

Tijdens het spel hebben beide spelers 1 keer een vetorecht. De speler die zijn veto uitspreekt zet zijn houten schijf in. De bovenste tegel van de tegenstander moet onderop zijn stapel worden gelegd.

Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer het niet meer mogelijk is om een kaartje te plaatsen. De speler met het grootste aaneengesloten aantal tegels met dezelfde kleur wint het spel. Dus verbonden daken of pleinen. Ook een enkel aangesloten veld op een tegel van de tegenstander betekend dat deze tegel is verbonden en aangesloten. Het spel wordt 2 keer gespeeld, zodat elke speler startspeler is. De aaneengesloten tegels worden geteld. Als beide spelers 1 keer gewonnen hebben, wint de speler me de hoogste totaalscore.
6) Pluspunten:
• Prachtige vormgeving voorzijde doos
• Prima kwaliteit spelmateriaal
• Simpele en duidelijke spelregels
• Korte speelduur
• Tactisch spel
7) Minpunten:
• Achterzijde doos geeft weinig informatie
• Saaie vormgeving spelmateriaal
• Verveeld snel
• De speler die begint wint…
• Doel veto?
• Moeilijk tellen aan het einde van het spel
8) Samenvattend:
Toscana is een simpel legspelletje voor 2 spelers. De spelers leggen tegels op het speelbord en proberen een zo groot mogelijk vlak van hun eigen kleur te maken. Beide spelers hebben 16 tegels. Op de tegels die 2 x 4 vakjes groot zijn, zijn 6 vakjes in de eigen kleur en 6 vakjes in de kleur van de tegenstander. De speler die begint moet zijn tegel in het midden leggen, en heeft dus het voordeel om snel de andere speler in 1 lijn in te sluiten, zodat zijn velden in ieder geval minder dan het halve bord beslaan. Echter moet er wel rekening worden gehouden dat de eigen velden ook uitgebreid moeten worden.

Vaak is het zo dat de startspeler wint, maar het heeft toch ook met tactiek te maken en waar men de tegels plaatst. Als je beiden aan hetzelfde systeem werkt en dat is elkaar afsluiten is de uitdaging het grootst, maar valt ook de saaiheid van het spel op. Omdat beide spelers beginnen is het meestal zo dat elke speler 1 van de 2 spelletjes wint. De winst gaat dan naar de speler die in 2 spelletjes de meeste tegels heeft aangesloten. Een terechte winnaar. Een winnaar die goed heeft gekeken en tactisch heeft gespeeld. Want tactisch… ja dat is Toscana zeker.

Het vetorecht is onbegrijpelijk en kun je gelijk afschaffen. Het heeft geen enkel nut in dit spel.

Een leuk en spannend spel voor tussendoor, maar niet te vaak. Soms een jaartje laten liggen? Ja…. Beter Blokus spelen? Ja…..

Waardering: 58 punten = 6.

9) Tips:

• Om makkelijk de tegels te tellen zijn er fiches die je kunt gebruiken. Deze leg je op elk getelde tegel.
• Probeer een speler zo snel mogelijk horizontaal, diagonaal of verticaal in te sluiten, door zijn doorgang naar de andere zijde van het speelbord te versperren.
• Een leuke variant is om met alle tegels open te spelen en zelf te kiezen welke tegel je speelt.

Terug naar beginpagina