Truusentruus.nl recensie van het spel: Marracash
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (7.0)  
   
Auteur : Stefan Dorra Minimum aantal spelers : 3
Uitgever : Kosmos Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 1995 Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 60 minuten Prijs : ca. 23 Euro
 
1) Introductie:
Op weg naar Afrika, Marrakech. U bent uitgeslapen en ook hier kom je goed terecht. Een slimme handelaar als jij weet zich overal te redden. Met uw laatste centen koopt u een klein winkeltje in de oude binnenstad. Waarna u op klanten wacht die u geld in het laatje zullen brengen. Een klein probleem: Bezoekers hebben vaak maar 1 zeker doel voor ogen en daarbij bezoeken ze maar bepaalde winkels. Langzaam stromen de bezoekers door de stadsmuren de stad binnen. Jouw taak is het om de bezoekers binnen te lokken, want eenmaal binnen geven ze geld uit. Snel hebt u genoeg geld verzameld om meer winkels te openen en zodoende nog meer geld te verdienen. Want bij “Marracash” wint de speler met het meeste geld aan het einde van het spel.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:


• 1 speelbord
• 1 blauwe glazen steen
• 24 winkelfiches, 6 stuks voor elke speler (Omar, Anfa, Ali en Leila)
• 4 overzichtskaarten
• 24 plastic voetjes
• 54 houten speelfiguren (14 x geel, 10 x rood, 10 x blauw, 10 x groen en 10 x paars)
• 25 speelkaarten
• 1 set speelgeld
• 1 Speloverzicht
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Marracash zit verpakt in een grote doos. Deze doos past binnen een bepaalde uitgave van de spellen van Kosmos die allemaal dezelfde afmeting hebben. De voorzijde van de doos is voorzien van een kleurrijke afbeelding van een stel handelaars in de Marokkaanse stad. Ik vind het zelf nogal een ongedetailleerde afbeelding. De achterzijde van de doos laat een deel van het spel zien. Ik had liever een foto van een spelsituatie gezien in plaats van een tekening.

De vormgeving van het materiaal is verder prima. Het spel is kleurrijk vormgeving met een groot bord met straten en winkels. Het overige spelmateriaal voldoet prima en is van een goede kwaliteit. De winkelfiches laten soms de voetjes los. Verder pas het speelbord niet goed in de doos. De doos is te groot voor het bord.

Het speelbord laat een overzicht zien van de stad Marrakech. Een stad met een omringde stadsmuur, 3 stadspoorten, straten en winkels. De winkels hebben 5 verschillende kleuren (rood, groen, blauw, geel en paars) en liggen kriskras door de stad. Op de straten zijn bronvelden afgebeeld. Deze geven de plaatsen aan waar de bezoekers naar toe of vanaf trekken.

De speelkaarten zijn verdeelt in de 5 kleuren van de winkels en de bezoekers. Elke kaart heeft een voorwerp en een bedrag waarvoor het aangekocht kan worden door een bezoeker.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van dit spel zijn makkelijk te lezen en te begrijpen. Je hebt een overzichtsblad waar aan 1 zijde uitgelegd wordt hoe het spel te werk gaat en aan de andere zijde zijn de spelregels uitgelegd. Ook is er een almanak toegevoegd waarin tips, varianten en spelsituaties zijn weergegeven. Het is nogal een wirwar met al deze papieren en regels. De eigenlijke spelregels zijn binnen 20 minuten gelezen. Je hoeft dan niet alle spelsituaties en speloverzichten door te lezen. Het spel vergt weinig moeite om aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:

Elke speler ontvangt een kaartje met het speloverzicht en kiest een spelfiguur waar hij mee wilt spelen( Ali, Anfa, Omar of Leila). Elke speler ontvangt hierbij de zes overeenkomstige winkelfiches. De speelfiguren worden in een U-vormige rij aan de
buitenkant van de stadsmuur opgesteld. De volgorde is willekeurig, er mogen echter maximaal twee bezoekers van dezelfde kleur naast elkaar staan. Op de drie blauwe bronvelden (aan de ingangspoorten) worden telkens drie bezoekers geplaatst. Op elk van deze velden moeten wel drie verschillende kleuren voorkomen. Alle spelers krijgen 1200 Dirham (1 x 500, 2 x 200, 2 x 100 en 4 x 25 Dirham). De blauwe veilingsteen wordt naast het speelbord gelegd.
5) Spelverloop:
Er wordt een startspeler bepaald. Het spel verloopt over verschillende ronden. Alleen de eerste ronde is afwijkend aan alle andere. In de eerste ronde worden alleen winkels verkocht. De startspeler kiest een winkel en plaatst er de blauwe veilingsteen. Hij start een veiling met een bod van minimaal 100 Dirham. Alle volgende spelers kunnen in hun beurt dit bod verhogen of passen. De spelers die passen kunnen bij hun volgende beurt niet opnieuw bieden. Wie als laatste alleen overblijft, plaatst een winkelfiche in de geveilde winkel en wordt eigenaar. De blauwe steen wordt weggenomen en de koper betaalt het verschuldigde bedrag aan de bank. Indien de veilingmeester de winkel niet zelf aankocht, ontvangt hij van de
koper een provisie. Deze provisie wordt afgetrokken van het bedrag dat aan
de bank moet betaald worden. Bij een koopprijs t/m 500 Dirham, ontvangt
de veilingmeester 100 Dirham. Bij een hoger bod is dit 200 Dirham.
Koopt de veilingmeester de winkel zelf, dan gaat het totale bedrag naar de
bank en ontvangt hijzelf natuurlijk geen provisie. De eerste ronde eindigt zodra elke nadat elke speler 1 keer veilingmeester is geweest.

De volgende ronden:

Elke speler heeft bij zijn beurt nu 3 keuzemogelijkheden. Een beurt bestaat daarbij
telkens uit twee acties die na elkaar uitgevoerd worden:

1. Het verplaatsen van een groep bezoekers en het verplaatsen van een groep bezoekers. (zie verder)
2. Het verplaatsen van een groep bezoekers en het verkopen van een winkel (zoals in de eerste ronde). Opgelet: De volgorde van beide acties mag niet omgedraaid worden!
3. Het verkopen van een winkel en het verkopen van een winkel.

1. Het verplaatsen van bezoekers:
De speler mag een groep kiezen. Alle speelfiguren worden verplaatst naar een vrij te kiezen aangrenzend bronveld. De bezoekers worden 1 voor 1 verplaatst en dit telkens volgens dezelfde weg. Er kunnen meerdere groepjes op 1 veld samengevoegd worden. De nieuw gevormde groep kan echter niet opnieuw gesplitst worden. Passeren de bezoekers winkels die reeds geveild werden, dan gaan ze indien mogelijk naar binnen. Onverkochte (= gesloten) winkeltjes gaan ze voorbij.

Het betreden van een winkeltje:
Passeert een bezoeker een reeds geveild winkeltje van zijn eigen kleur, dan gaat
hij de winkel binnen. De bezoeker gebruikt daarvoor steeds de eerste deur van die
kleur! ontvangsten voor de winkeleigenaar: Een bezoeker die een winkel binnengaat, wordt er klant en geeft dus geld uit. De winkeleigenaar ontvangt hiervoor een bedrag van de bank. Hoe meer klanten er in de winkel staan, hoe groter dit bedrag wordt:
De eerste klant levert 100 Dirham op, de tweede 200, de derde 300 en de vierde 400 Dirham. Alle volgende klanten (vanaf de vijfde) brengen elk 500 Dirham op. De klanten blijven in de winkel tot het spel is afgelopen. De speler die de klant heeft binnengebracht krijgt hiervoor eveneens een provisie. Hij ontvangt deze slechts indien het niet zijn eigen winkel betreft. De provisie wordt afgetrokken van het bedrag dat de winkeleigenaar ontvangt. De afgestane provisie bedraagt 50 Dirham per klant indien de eigenaar niet meer dan 300 Dirham verdient. De provisie stijgt naar 100 Dirham per klant indien de eigenaar er meer dan 300 Dirham aan verdient.
opmerkingen:

Staan aan het einde van een beurt op 1 of meer ingangsvelden geen
bezoekers meer, dan plaatst die speler op deze startvelden (blauwe bronnen)
nieuwe bezoekers. Hij neemt hiervoor 2, 3 of 4 opeenvolgende speelfiguren weg
aan 1 van beide uiteinden van de wachtende rij bezoekers. (Enkel het
allerlaatst groepje bezoekers mag indien nodig uit slechts 1 speelfiguur
bestaan!)

Wordt bij een veiling een winkeltje verkocht waarbij voor een van de deuren
bezoekers wachten (op een bronveld), dan gaan deze bezoekers binnen zodra
de koop gesloten is. De eigenaar van de winkel ontvangt dan de bijhorende
opbrengst(en).

Einde van het spel
Zodra er geen bezoekers meer wachten buiten de stadsmuren, begint de
laatste ronde. Elke speler heeft nu nog 1 beurt. De laatste zet is dus voor de speler die de laatste bezoeker(s) in de binnenstad heeft geplaatst. De speler die na deze ronde de meeste Dirhams bezit, heeft gewonnen. Andere bezittingen tellen niet mee.
6) Pluspunten:
• Kleurrijke vormgeving
• Prima spelmateriaal
• Makkelijke spelregels
• Korte speelduur
• Leuk veilingmechanisme
• Familiespel
• Spelmechanisme
• Thema
7) Minpunten:
• Grote doos
• Speelbord past niet goed in de doos
• Soms weinig diepgang en mogelijkheden
• Geen sneakacties
8) Samenvattend:
Marrakech is een grote stad in Marokko. De stad heeft veel straten met veel winkeltjes. Buiten de stadsmuren staan de bezoekers te trappelen om bepaalde winkels binnen te treden en hun geld uit te geven aan kostbaarheden. De bezoekers hebben een kleur. De kleur komt overeen met 1 of meerdere winkels. Er zijn 5 kleuren en dus 5 type winkels. De kleur zegt iets over de voorkeur van de bezoeker. Deze bezoeker zal dan ook alleen maar de winkels binnen gaan met dezelfde kleur. Gesloten winkels zonder eigenaar worden overgeslagen. De spelers kopen in de loop van het spel 1 of meerdere winkels. Het doel is dan ook om zo veel mogelijk bezoekers in jouw winkels te krijgen. De eerste bezoeker levert je 100 geld op. Elke volgende bezoeker levert 100 geld extra op tot een maximum van 500 geld per bezoeker. Plaats je zelf een bezoeker in een winkel dan krijg je het geld zelf, maar plaatst een andere speler een bezoeker in jouw winkel, dan krijgt hij een provisie. Als het totaal minder is dan 500 krijgt de medespeler 100 geld. Bij meer dan 500 is dit 200 geld. Als je er logisch over nadenkt, is het handiger om alleen je medespelers te helpen als hen dit het minst oplevert en jij volledig meeprofiteert. Dit is het geval bij de eerste en de tweede bezoeker van een winkel. Bij een volgende levert dit de eigenaar te veel op.

Tijdens het spel moeten de spelers winkels veilen. Het veilingmeester start een bod en er wordt geboden totdat alle andere spelers passen. Verkoopt de veilingmeester de winkel aan een andere speler, dan krijgt hij een provisie. Je moet als speler goed nadenken over wat je voor een winkel betaald en wat het je eventueel zal opleveren.

Een andere actie is het verplaatsen van bezoekers. Bezoekers komen in groepjes de stad binnen. Je mag groepjes naar vaste punten in de stad verplaatsen. Punt voor punt en niet een punt overslaan. Worden de bezoekers verplaatst en is er een winkel in hun kleur open tijdens hun wandeling, dan trekken de bezoekers naar binnen, waarbij ze gelijk geld uitgeven. Dit kan in je eigen, maar ook in een winkel van een andere speler zijn. Goed nadenken dus… provisie?? Als een groep is verplaatst vanaf het beginpunt van een stad, dan worden er nieuwe bezoekers van buiten de stad in de stad geplaatst. Denk wel goed na welke kleur ze hebben…

Het spel eindigt aan het eind van de ronde waarin de laatste bezoeker in de stad is geplaatst. De speler met het meeste geld wint. Dit is dus de speler die de beste winkel, voor het minste geld en met de meeste bezoekers heeft aangekocht.

Marracash is een spannend veilingspel met weinig regels en een korte speelduur. Het spel is spannend van begin tot eind. Soms zijn je mogelijkheden beperkt. Ok zit er geen pestfactor in het spel. Marracash heb ik met veel plezier gespeeld. Het sterke van dit spel zit in het nadenken over aankoop en verdiensten. Een aanrader!

Waardering: 68 punten = 7.

9) Tips:

• Houd rekening met wat je betaald voor een winkel en wat de winkel je gaat opbrengen
• Laat niet 1 speler 1 kleur winkel bezitten
• Hoe meer winkels van een kleur in bezit zijn genomen, hoe minder klanten elke winkel binnen krijgt
• Koop vooral winkels naast winkels die al bezet zijn. Ook een deel van het bord waar veel winkels verkocht zijn is in trek
• Bekijk goed welke kleur de nieuwe bezoekers hebben die je in de stad plaatst. Soms is het handiger om ook kleuren van het winkeltje naast die van jou neer te zetten.
• Je moet alleen een ander helpen als dit zijn eerste bezoekers in een winkel zijn. Bij meerdere bezoekers is de inkomsten voor de bezitter van de winkel hoger, terwijl jij maar weinig mee profiteert.
• Gele winkels zijn het aantrekkelijkst. Hier zijn de meeste winkels en speelfiguren van.

Terug naar beginpagina