Truusentruus.nl recensie van het spel: Reef Encounter
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (9.0)  
   
Auteur : Richard Breese Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Quined Games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2005 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : nee
Speelduur : 120 minuten Prijs : ca. 35 Euro
 
1) Introductie:
Duik onder in een tropische zee en laat u meevoeren op een stroom die u langs de prachtige kleuren en wonderlijke vormen van het koraal voert. Maar zit niet stil en maak zelf zo snel mogelijk een groot koraal. Bescherm dit koraal door een garnaal op te plaatsen die het met zijn leven zal bewaken en zorg ervoor dat dit koraal door de papegaaivis wordt opgegeten…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:


• 16 houten garnalen, 4 stuks in 4 spelerskleuren (groen, paars, rood en geel)
• 20 houten algencilinders, 5 stuks in 4 algenkleuren (rood, paars, groen en blauw)
• 50 houten larvenblokjes, 10 stuks in 5 koraalkleuren (grijs, roze, geel, wit en oranje)
• 200 polieptegels, 40 stuks in de 5 koraalkleuren
• 10 koraaltegels
• 4 papegaaivisbakjes in 4 spelerskleuren
• 4 koraalrifborden
• 1 open-zee bord
• 4 spelerszichtschermen in 4 spelerskleuren
• 4 overzichtskaarten
• stoffen zak
• 1 Franstalige regels
• 1 Nederlandstalige regels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Reef Encounter heeft een prachtige duistere vormgeving. Het spel is versierd met mooie gedetailleerde afbeeldingen. Het duistere is de enigszins donkere vormgeving, die past bij het diepe van de zee. De voorzijde laat 2 grote papegaaivissen zien die door het koraal zwemmen. De achterzijde laat niet echt op een goede manier zien waar het spel over gaat. Er is een slappe tekening gemaakt met een aantal spelonderdelen. Ik had liever een duidelijke foto gezien waarbij je een goede indruk van het spel krijgt. Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het is van een goede kwaliteit. Let wel op de papegaaivisbakjes, deze zijn breekbaar.

De koraaltegels zijn uniek en laten telkens 2 koraalkleuren zien. Ook laat het 2 algenkleuren zien, 1 op de voorgrond en 1 op de achtergrond. Een klein sterretje laat zien wat de voor en achterzijde is. Als je de tegel namelijk omdraait komt de achterste algenkleur naar voren en wisselen de 2 koraalkleuren om. De bovenzijde van de tegel laat namelijk zien welke koraalkleur sterker is.

De 4 vierkante koraalrifborden bestaan uit een bord met 34 vierkante velden. Er zijn 2 velden die donkerder zijn, dit zijn de zanderige gebieden waar geen polieptegels op kunnen groeien. Er is ook 1 veld waar een sterretje op staat. Op dit veld breidt een aanliggend geplaatste polieptegel zich uit. Op elk bord zijn 5 velden die elk een klein poliep hebben afgebeeld. Elke koraalkleur komt als poliep voor. Deze 5 velden geven aan waar aan het begin van het spel een specifiek koraaltype gaat groeien.

De 4 overzichtskaarten laten de 10 acties zien die een speler tijdens zijn beurt mag uitvoeren. De speler begint met actie 1, daarna heeft hij de vrije keuze om actie 2 t/m 9 willekeurig uit te voeren en de beurt van een speler sluit af met actie 10.De verschillende acties zijn door middel van duidelijke en overzichtelijke afbeeldingen afgebeeld.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Er is in dit spel zeer veel aandacht besteed aan de spelregels. Alle regels staan duidelijk omschreven in een begrijpbare taal en met verschillende afbeeldingen en voorbeelden. Je bent wel even bezig om alle regels door te lezen, zo ongeveer 40 minuten. Je hebt hierna het spel wel helemaal door en je kunt gelijk spelen. Het spel vergt op zich niet veel moeite om uit te leggen, want de afbeeldingen spreken voor zich.

Voorbereiding:
Er worden zo veel koraalrifborden gebruikt als het aantal spelers. Ze worden in het midden van de tafel gelegd. Het is dus zo dat geen enkele speler een bord bezit. Zoals uitgelegd wordt op elk bord 5 polieptegels geplaats op de startposities. Het open-zee bord wordt naast deze koraalrifborden geplaatst. Naast dit bord wordt van elke koraalkleur 1 polieptegel geplaatst. De algencilinders en larvenblokjes worden naast het open-zee bord geplaatst. Vervolgens wordt 1 koraaltegel gepakt. Laat deze zachtjes vallen. De kant die bovenop ligt geeft aan met welke kant er gestart wordt. Dit kan een kant met of zonder sterretje zijn. Als bijvoorbeeld de kant met het sterretje bovenop ligt, worden alle koraaltegels met het sterretje op de overeenkomende plaatsen op het open-zee bord geplaatst. Ook worden op het open-zee bord 5 kleuren algenblokjes op de overeenkomende plaatsten geplaatst. Hierna wordt 1 polieptegel uit de zak met polieptegels getrokken. De kleur geeft aan op welk van de 5 grote velden begonnen wordt. Op het eerste veld worden 3 tegels uit de zak geplaatst, op het tweede 3, op het derde 3, op het vierde 2 en op het laatste veld 1 tegel. Er wordt met de klok mee geplaatst. De speler die voor het laatst heeft gezwommen kiest een startspeler. Elke speler kiest een kleur en neemt zijn bijbehorend spelerscherm. Achter dit scherm plaatst hij zijn 4 garnalen. Met de klok mee worden er nu polieptegels uit de zak getrokken. Volgens een overzicht in de regels krijgen de spelers een aantal polieptegels uit de zak. De startspeler krijgt de minste tegels. Na het verkrijgen van de tegels moet een speler 1 van deze tegels vast in zijn papegaaivis stoppen. Hierna kiest elke speler 2 larvenblokjes die hij achter zijn scherm plaatst.
5) Spelverloop:
De spelers zijn om beurten aan de beurt, beginnend met de startspeler Tijdens zijn beurt mag een speler 10 verschillende acties doen. Hij moet beginnen met actie 1, vervolgens heeft hij de vrije keuze om actie 2 t/m 9 in willekeurige volgorde uit te voeren en af te sluiten met actie 10. Actie 2,3 en 4 mogen hierbij echter maar 1 keer uitgevoerd worden.

De 10 acties:

1) Koraal met papegaaivis opeten;
2) Een larvenblokje uitspelen en polieptegels neerleggen (1x per beurt);
3) Een larvenblokje uitspelen en polieptegels neerleggen (1x per beurt);
4) Een garnaal in het spel brengen (1x per beurt);
5) Het verplaatsen of verwijderen van een garnaal;
6) Het omruilen van een vernietigde polieptegel in een larvenblokje met dezelfde kleur;
7) Het omruilen van een vernietigde polieptegel in een algencilinder van een kleur naar keuze en deze gelijk spelen;
8) Een larvenblokje omruilen in een polieptegel in dezelfde kleur;
9) Geen actie;
10) Een larvenblokje en bijbehorende polieptegels van 1 van de grote velden van het open-zee bord kiezen en achter je scherm plaatsen.

1) Koraal met papegaaivis opeten;
Als een koraal uit minstens 5 tegels bestaat en er een garnaal van de speler op staat, mag de speler deze tegels opeten. Er gaan 4 tegels terug in de zak. De overige tegels gaan in de papegaaivis. Als een speler zijn eerste garnaal opeet, legt hij deze op de plaats van het open-zee bord.

2) Een larvenblokje uitspelen en polieptegels neerleggen (1x per beurt)
Een speler speelt een blokje vanachter zijn scherm en mag hierbij maximaal 4 polieptegels van dezelfde kleur uitspelen en op de koraalrifborden plaatsen. Ook mogen meerdere vernietigde polieptegels van dezelfde kleur die voor je scherm liggen worden gespeeld.

3) Een larvenblokje uitspelen en polieptegels neerleggen (1x per beurt)
Idem aan actie 2, mag ook dezelfde kleur blokje en polieptegels zijn.

4) Een garnaal in het spel brengen (1x per beurt);
Een speler pakt 1 garnaal van achter zijn scherm en legt deze op vrij koraal.

5) Het verplaatsen of verwijderen van een garnaal;
Een speler mag een garnaal dit op 1 van de koraalrifborden ligt verplaatsen naar een ander koraal, of binnen een koraal of naar een ander vrij koraal, of maar een veld met een kale rots. Ook mag de speler een garnaal terugpakken en achter zijn scherm plaatsen. Deze actie mag tijdens een andere actie uitgevoerd worden!

6) Het omruilen van een vernietigde polieptegel in een larvenblokje met dezelfde kleur.
Een speler pakt een vernietigde polieptegel van voor zijn scherm, stopt deze in de zak en pakt hiervoor een blokje uit de voorraad in dezelfde kleur en legt deze achter zijn scherm.

7) Het omruilen van een vernietigde polieptegel in een algencilinder van een kleur naar keuze en deze gelijk spelen
Hij kan de algencilinder op 2 verschillende manieren op het open-zee bord plaatsen, mits hij hier al een garnaal heeft liggen. Hij mag een cilinder op het aangegeven ronde plaatsen of op een koraaltegel.

8) Een larvenblokje omruilen in een polieptegel in dezelfde kleur
Een speler mag een blokje vanachter zijn scherm inleveren en een polieptegel met dezelfde kleur pakken. Deze tegel plaatst hij achter zijn scherm.

9) Geen actie
Een speler kan kiezen om geen enkele actie te doen.

10) Een larvenblokje en bijbehorende polieptegels van 1 van de grote velden van het open-zee bord kiezen en achter je scherm plaatsen.
Een speler mag als laatste actie een larvenblokje van 1 van de grote velden van het open-zee bord pakken en samen met de bijbehorende tegels achter zijn scherm plaatsen. Op het grote lege veld wordt een nieuw blokje geplaatst in de kleur die er wordt aangegeven en er worden net zoveel tegels neergelegd als het aantal andere grote velden waar minder dan 3 tegels op liggen.

Polieptegels plaatsen
Polieptegels mogen overal op de koraalrifborden worden geplaatst als uitbreiding van een koraal met dezelfde kleur, maar niet op:
- Velden die 2 koralen met dezelfde kleur met elkaar verbinden;
- Velden met een garnaal;
- Velden met een al liggende polieptegel;

Koralen aanvallen
Een koraal kan een ander koraal aanvallen. Welk koraal sterker is, is af te lezen aan de koraaltegels op het open-zee bord. Een garnaal beschermd de polieptegel die onder de garnaal ligt en de polieptegels die 1 veld horizontaal of verticaal aan de garnaal liggen. De overige tegels van een koraal die niet beschermd zijn kunnen dus gewoon aangevallen worden. Wordt een koraal door een ander koraal opgegeten, dan wordt de veroverde polieptegel voor het scherm van de speler geplaatst. De vernietigde tegel kan daarna bij actie 2,3,6 of 7 worden ingezet.

Koraaltegels en algencilinders
Bij actie 7 kan een vernietigde polieptegel tegen een algencilinder worden geruild. De eerste opgegeten garnaal wordt op het open-zee bord geplaatst. Als een speler nog geen garnaal op het open-zee bord heeft liggen mag kan hij alleen een algencilinder inzetten op het algencilinderveld. Als hij wel al een garnaal heeft liggen, dan heeft de speler de keuze om een algencilinder op het algencilinderveld te plaatsen of bovenop een koraaltegel. Een speler kan in een beurt maar 1 algencilinder op een koraaltegel plaatsen, alle anderen worden op het algencilinderveld geplaatst.

Algencilinders op het algencilinderveld
Hierbij worden alle koraaltegels met een alg in dezelfde kleur als de gekozen cilinder gedraaid. De zwakkere koralen bij deze alg worden dus nu sterker.

Algencilinders op een koraaltegel
Hierbij moet de kleur van de algencilinder overeenkomen met de kleur van de alg op de geplaatste koraaltegel. Deze tegel is beschermd tot het einde van het spel en kan dus niet meer omgedraaid worden. Voorbeeld: witte koralen blijven altijd sterker als oranje garnalen als op deze tegel een algencilinder geplaatst wordt. Bovendien draaien alle andere koraaltegels met dezelfde kleur als om. Bij het plaatsen van algencilinders op koraaltegels wordt tevens de waarde van de winnend koraal verhoogd.

Einde van het spel
Het spel eindigt meteen als de volgende situatie zich voordoet:

1) Alle koraaltegels zijn bedekt met algencilinders
2) 4 garnalen van een speler zijn opgegeten
3) Er is geen ruimte meer om een polieptegel te plaatsen
4) Er zijn geen polieptegels of larvenblokjes meer in de voorraad over.

Alle andere spelers, op de speler die het spel uit maakte mogen nog 1 ronde spelen. De enige actie van een speler kan het opeten van een koraal zijn met zijn papegaaivis. De spelers moeten echter 5 tegels i.p.v. 4 tegels in de zak terug stoppen.

Puntentelling aan het einde van het spel
Elke speler bekijkt de inhoud van zijn papegaaivis. Elke polieptegel telt als 1 punt. Hierbij bovenop wordt 1 punt geteld voor elke koraaltegel waar de poliepkleur bovenaan staat. Per poliepkleur worden de tegels van de spelers geteld. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtige duistere vormgeving
• Prima spelmateriaal
• Goed leesbare en begrijpelijke spelregels
• Thema
• Ongelofelijk goed en doordacht spelsysteem
• Enorm tactisch als strategisch spel
• Spannend
• Uniek spel
7) Minpunten:
• Achterzijde doos
• Je moet het spel een paar keer gespeeld hebben om het echt te beleven en goed te spelen
8) Samenvattend:
Ik heb Reef Encounter toch al enige jaren op de plank liggen. Ik heb het spel meerdere malen gespeeld en telkens denk ik weer…. Wat een topspel! Waarom zo lang wachten met een recensie? Nou, ik wil het spel gewoon helemaal door hebben om een goede uitleg en reactie te geven. Ik heb dit spel bij de eerste malen spelen namelijk slecht gespeeld en sommige regels werden vergeten. Hierna ging de hemel open en zag ik het licht. Reef Encounter is namelijk moeilijk, ingewikkeld, een hersenkraker en een absoluut topspel (nogmaals benadrukken).

Waarom een topspel?
1) Het thema onderwater, koralen, garnalen, poliepen, algen en papegaaivissen trekt me enorm.
2) Het spelmechanisme is absoluut geweldig doordacht en uitvoerig getest totdat het perfect in elkaar past.
3) Het spel wordt telkens beter, hoe vaker je het speelt
4) Het spel is leuk en spannend met alle spelersaantallen
5) Een zeer strategisch en tactisch spel dat je behoorlijk aan het denken zet in een positieve zin

Wat moet je doen in Reef Encounter?
Je moet een zo groot mogelijk koraal bouwen, beschermen met garnalen en op een goede plek bouwen, andere koralen aanvallen om extra tegels te bemachtigen, in te zetten en extra acties uit te voeren, de waarde van je koraal ophemelen en vooral zorgen dat je zo groot mogelijke waardevolle koralen opeet met je papegaaivis.

Je moet Reef Encounter in ieder geval een paar keer in je leven hebben gespeeld om echt een oordeel te geven. Telkens is het spel anders en spelen spelers een andere strategie om beter als jij te zijn. Reef Encounter is briljant en uniek, een goed doordacht spelmechanisme en gebalanceerde combinatie tussen strategie en tactiek. Een absolute aanrader voor de veelspeler die van strategische, tactische hersenkrakende spellen houdt!

Waardering: 92 punten = 9

9) Tips:

• Probeer zo veel mogelijk koraaltegels te vernietigen, hierdoor kun je telkens extra acties ondernemen of extra tegels plaatsen
• Let op de kleuren en hoeveelheden bij het pakken van tegels en blokjes
• Om te kunnen winnen moet je zo groot mogelijke koralen bewaken, opeten en zorgen dat je veel algencilinders op de kleuren van de polieptegels plaatst die je het meest in je papegaaivis hebt.
• Bescherm je koraal goed en zorg dat er geen indringers langs kunnen komen

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279