Truusentruus.nl recensie van het spel: Olympicards
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.5)  
   
Auteur : Paolo Mori Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 7
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 6 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 20 minuten Prijs : ca. 13 Euro
 
1) Introductie:
Door dit kaartspel kunt u zelf aan de 9 disciplines van de originele Olympische spelen meedoen. Zo krijgt u de wedstrijdspanning van dit geweldige evenement mee zonder u in sportkleren te hoeven hijsen.

Bestrijd elkaar in 9 sporten. U kunt aan alle disciplines meedoen, maar er ook een aantal laten schieten om energie voor andere te sparen. Afhankelijk van de resultaten ontvangen de spelers prestatiekaarten en medailles, die punten waard zijn. Wie na 9 sporten de meeste punten heeft, wint het spel.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 90 prestatiekaarten
• 9 sportkaarten
• 27 medaillekaarten
• 1 startspelerkaart
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
De vormgeving van dit spel is speels en kleurrijk. De voorzijde van de doos laat 3 dames zien die opkijken naar het beeld van 1 van de vroegere Olympische sporters. De achterzijde laat de verschillende kaarten zien, maar laat echter niet goed zien hoe het spel gespeeld wordt.

De speelkaarten zijn van een prima kwaliteit. Het kleurgebruik is prima en de afbeeldingen zijn apart.

De 90 prestatiekaarten zijn verdeelt in 5 kleuren met waarden van 1 t/m 9. De 9 sportkaarten hebben telkens een andere actie omschreven staan. De 27 medaillekaarten zijn verdeelt in 9 gouden kaarten met waarde 4, 9 zilveren kaarten met waarde 2 en 9 bronzenkaarten met waarde 1.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van dit spel zijn simpel. Ze zijn duidelijk geschreven en te begrijpen. Je hebt de regels binnen 5 minuten doorgelezen en begrepen. De regels zijn voorzien van afbeeldingen en voorbeelden om ze te verduidelijken. Het vergt weinig moeite de regels aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Alle prestatiekaarten worden geschud. Elke speler krijgt verdekt 6 kaarten. De resterende kaarten worden als trekstapel verdekt in het midden van de tafel gelegd. De sportkaarten worden geschud en als verdekte stapel naast de trekstapel van de prestatiekaarten neergelegd. De medaillekaarten worden apart gesorteerd en op waarde open naast de 2 stapels neergelegd. De jongste speler is startspeler en neemt de startspelerkaart.
5) Spelverloop:
Tijdens het spel worden 9 sportkaarten gespeeld. Bij elke sportkaart worden de volgende acties na elkaar uitgevoerd:

a) Nieuwe sportkaart omdraaien;
b) Prestatiekaart(en) spelen of jezelf terugtrekken;
c) Prestatiekaarten en medailles vergeven.

a) Nieuwe sportkaart omdraaien
De startspeler draait de bovensten sportkaart om. Hij beslist of hij deze kaart wil spelen of dat hij deze later wilt spelen. Als hij de sportkaart later wilt spelen, dan legt hij deze open onder de stapel sportkaarten. Hij moet dan wel de volgende omgedraaide sportkaart spelen. Is de bovenste kaart een open sportkaart, dan moet deze gespeeld worden.

b) Prestatiekaart(en) spelen of jezelf terugtrekken
De spelers zijn om beurten aan de beurt. Beginnend met de startspeler moet de speler 1 of meerdere kaarten spelen zoals deze op de sportkaart aangegeven staan. De uitgespeelde kaarten worden open voor hem op tafel gelegd.

Als hij echter geen prestatiekaarten meer kan uitspelen, moet een speler zich terugtrekken. Hij mag dan niet verder kaarten spelen.

Einde van een ronde
De spelers die zich niet hebben teruggetrokken mogen nog kaarten spelen, totdat alle spelers op 1 na zich hebben teruggetrokken.

c) Prestatiekaarten en medailles vergeven
Volgens een bepaalde tabel krijgen de spelers eventueel medailles, prestatiekaarten of de startspelerkaart. De speler die over blijft krijgt altijd de gouden medaille. De speler voor hem de zilveren medaille en de speler voor deze speler de bronzen medaille. Hoe eerder je terugtrekt hoe meer prestatiekaarten je krijgt. De eerste speler die zich terugtrekt krijgt maximaal 3 prestatiekaarten. De tweede speler krijgt ook prestatiekaar(en) en de startspelerskaart.

Een nieuwe ronde begint. De gespeelde kaarten gaan van tafel, samen met de gespeelde sportkaart. Een nieuwe ronde volgt.

Einde van het spel
Het spel eindigt na het spelen van de 9e sportkaart. De spelers tellen hun medailles bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meest overgebleven prestatiekaarten.
6) Pluspunten:
• Speelse en kleurrijke vormgeving
• Prima kwaliteit spelmateriaal
• Simpele spelregels
• Makkelijk te leren en uit te leggen
• Familiespel
• Lage instap
• Korte speelduur
7) Minpunten:
• Geluksfactor bij kaarten trekken
• Het spel gaat bij 2 of 3 spelers gelijk op. Bij 4 of meer spelers is het spel spannender en afwisselender. De geluksfactor verkleind bij meer spelers
• Thema past niet bij het soort kaartspel
• Ontbreekt aan spanning
8) Samenvattend:
2012, het jaar voor de nieuwe Olympische spelen. Hier hoort een spel bij. In dit geval een simpel kaartspel voor de hele familie. In Olympi Cards moet de speler kaarten spelen volgens een bepaalde voorwaarde. Elke ronde is er weer een nieuwe voorwaarde. Wie het langst volhoud om kaarten te spelen, krijgt de hoogste waardering, een gouden medaille. Stop je eerder met kaarten spelen, dan krijg je nieuwe kaarten. Eindig je in het midden dan krijg je minder kaarten, maar ook eventueel een bronzen of gouden medaille.

Na 9 ronden eindigt het spel en bekijken de spelers hun medailles. De totale waarde bepaald de winnaar.

De speler beginnen met 6 kaarten. Deze kaarten slinken natuurlijk in als je ze speelt. Het is het spelen van de juiste combinaties en het op het goede moment uitstappen van een ronde. Geluksfactor is wel bepalend bij het verkrijgen van nieuwe kaarten. De startspeler heeft een voordeel, omdat hij bepaalt of een sportkaart met een voorwaarde wordt gespeeld, of dat er een volgende wordt omgedraaid en gespeeld.

Zoals ik aangeef bij tips is makkelijk te berekenen wie er eventueel wint. Er zijn 9 gouden medaille kaarten met waard 4. Als je met 3 spelers speelt, zou elke speler bij gelijke stand 3 gouden medaille kaarten krijgen. Een speler met 4 gouden mediallekaarten zou dus zeker de winst opstrijken.

Olympia Cards is een simpel kaartspelletje voor de hele familie. De lage instap, korte spelregels en korte speelduur maken het spel leuk als tussendoortje. De geluksfactor is bij dit spel zeker bepalend. Het ontbreekt echter aan spanning. Je kunt de andere spelers niet lekker pesten tijdens dit spel. Ook interactie ontbreekt. Past Het spel bij het thema? Nee… dan liever Olympia 2000, wat meer bij de Olympische spelen past en zeker een spannender kaartspel is.

Note: spel is prima speelbaar met jonge kinderen!

Waardering: 53 punten = 5.5

9) Tips:

• Soms is het verstandiger om je terug te trekken om nieuwe prestatiekaarten ter krijgen
• Let op met de combinaties van kaarten spelen.
• Omdat er 9 ronden gespeeld worden, worden er ook 9 gouden medailles vergeven. Tel het aantal wat een speler aan gouden medailles heeft. Bij 3 spelers heeft een speler met 4 gouden medailles de meeste kans op de winst.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279