Truusentruus.nl recensie van het spel: Indigo
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (6.5)  
   
Auteur : Reiner Knizia Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Ravensburger Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands, Duits en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 30 Euro
 
1) Introductie:
Bij indigo probeert iedere speler de meest waardevolle stenen te verzamelen. Maar alleen wie af en toe met de andere spelers samenspant, kan scoren! Dat er aan het einde maar eentje kan winnen, is weer iets heel anders…
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 24 glazen edelstenen
• 24 fiches
• 54 wegkaartjes
• 7 schatkaartjes
• 4 spelerszichtschermen
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Indigo heeft een prachtige kleurrijke uitstraling. De voorzijde van de doos heeft een mooie tekst en op de achtergrond kun je de contouren van het spel zien. De achterzijde van de doos laat op een duidelijke foto zien waar het spel over gaat. Het spelmateriaal is prima verzorgd en voldoet voor het spel. Kwalitatief is het spelmateriaal hoog.

Het speelbord bestaat uit een cirkel met zeshoekige velden. In het midden van het speelbord ligt 1 van de 7 schatvelden. De andere 6 schatvelden bevinden zich aan de rand van de cirkel. De cirkel van het bord heeft 12 zijden. Om de 2 zijden is plaats voor een schatveld. Om de 2 zijden is er ook plaats voor het plaatsen van 2 fiches.

De 24 glazen edelstenen zijn verdeelt in 12 gele (waarde 1), 10 groene (waarde 2) en 2 blauwe (waarde 3) edelstenen.

Voor elke speler zijn er 6 fiches die de kleur van de spelers aangeven (paars, wit, rood en blauw).

De 54 wegkaartjes zijn afgebeeld als zeshoeken. Er lopen op elk kaartje 3 wegen. De kaartjes verschillen in uitvoering. Sommige hebben alleen rechte wegen, andere hebben rondingen en/of een combinatie van deze 2.

De 7 schatkaartjes zijn verdeelt in 6 kaartjes met 1 uitgang en 1 weg, deze worden aan de rand van het speelbord geplaatst. Ook is er een schatkaartje met een blauwe edelsteen en 6 uitgangen voor de edelstenen.

Op de spelerszichtschermen staat aan de voorzijde de kleur van de spelers. Aan de achterzijde staat met afbeeldingen het spelverloop duidelijk aangegeven.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn vrij simpel. Soms zijn ze iets in onduidelijk Nederlands omschreven, maar na 2 keer een zin lezen begrijp je wat er bedoeld wordt. De spelregels heb je binnen 10 minuten gelezen en begrepen. Het vergt dan ook erg weinig moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Het speelbord wordt in het midden van de tafel geplaatst. Leg op de schatvelden schatkaartjes. Het donkerblauwe schatkaartje komt in het midden te liggen. Je moet de schatkaartjes zo plaatsen dat de pijl naar het midden wijst. Op het middelste kaartje wordt de blauwe edelsteen gelegd, met daaromheen 5 groene edelstenen. Op de schatkaartjes aan de rand van de cirkel worden gele edelstenen gelegd. De overige edelstenen komen naast het bord. De wegkaartjes worden verdekt geschud en als 3 verdekte stapels naast het speelbord geplaatst. Elke speler kiest een kleur en neemt zijn fiches en zichtscherm. Ook neemt hij 1 wegkaartje en plaatst deze achter zijn scherm. De fiches worden volgens een tabel over de plaatsen langs de rand van het speelbord geplaatst.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is om zo veel mogelijk aan waardevolle edelstenen over de wegen naar jouw uitgangen te leiden. Hiermee verdien je dus edelstenen. Als alle edelstenen van het bord zijn wordt er gekeken naar de speler die de meest waardevolle edelstenen heeft verzameld, deze speler wint het spel.

Tijdens een speelbeurt worden per speler de volgende acties uitgevoerd:

1) Wegkaartje leggen vanachter je zichtscherm
a) Edelsteen eventueel bewegen
b) Edelstenen eventueel krijgen
2) Wegkaartje pakken van de gesloten stapel

1) Wegkaartje leggen vanachter je zichtscherm
De speler legt zijn wegkaartje op een vrij veld op het speelbord. Verboden is het om twee uitgangen te blokkeren
a) Edelsteen eventueel bewegen
Als een kaartje aan een kaartje wordt gelegd waar een edelsteen op ligt, dan wordt deze verplaatst tot aan het einde van de aangelegde weg. Bij meerdere edelstenen worden ze allen verplaatst. In het midden van het bord worden eerst alle groene edelstenen verplaatst. De blauwe edelsteen gaat over de laatste uitweg. Botsen 2 edelstenen tegen elkaar, dan worden ze uit het spel gehaald.
b) Edelstenen eventueel krijgen
Wordt een edelsteen verschoven tot over de rand van het speelbord, dan krijgen de spelers met een fiche aan de uitgangkant deze edelsteen. De ene speler krijgt de verschoven steen, de ander krijgt dezelfde kleur edelsteen uit de voorraad. De edelstenen worden verdekt achter de schermen van de spelers geplaatst.
2) Wegkaartje pakken van de gesloten stapel
Aan het einde van zijn beurt trekt een speler een nieuw wegkaartje en plaatst deze achter zijn scherm.

Einde van het spel
Zodra er geen edelstenen meer op het speelbord liggen is het spel afgelopen. De spelers tellen hun edelstenen: geel = 1, groen = 2 en blauw = 3 punten. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
• Kleurrijke uitstraling
• Prima spelmateriaal
• Hoog kwalitatief spelmateriaal
• Simpele spelregels
• Makkelijk uit te leggen
• Korte speelduur
• Spannend
• Spelers moeten tijdens het spel samenspelen
• Hoog herspeelbaarheidsfactor
• Tactisch
7) Minpunten:
• Bij 4 spelers is speler rood in het nadeel, deze heeft een nadeel, omdat hij de enige speler is die geen 2 kanten met zijn fiches naast elkaar heeft.
• Middelste schatkaartje heeft plaats voor 6 groene edelstenen, terwijl je er maar 5 op mag plaatsen.
• Thema
• Geluksfactor
8) Samenvattend:
In indigo moeten de spelers edelstenen verschuiven langs wegen en deze bij een uitgang laten uitkomen waar zij een fiche hebben liggen. Bij elke uitgang liggen 2 fiches, zodat beide spelers dezelfde edelsteen krijgen. De edelstenen aan de rand van het speelbord zijn 1 punt waard. De edelstenen in het middel zijn 2 punten waard en de blauwe edelsteen op de middenstip is zelfs 3 punten waard. Door het leggen van wegkaartjes worden de edelstenen over het speelbord verschoven. Als een kaartje zo wordt aangelegd dat het een kaartje met een edelsteen raakt, dan wordt de edelsteen over de vrijgekomen weg verplaatst. Aan het einde van de weg stopt hij.

De spelers proberen dus zo te spelen dat de wegen de waardevolle edelstenen naar hun uitgangen leiden. Waar je goed naar moet kijken zijn de spelers die direct naast je zitten. Ik zal je uitleggen waarom.

Het spel bouwt zich op vanuit het midden en vanuit de randen naar buiten. Als er nog 2 velden leeg zijn tussen de middenrand en de buitenrand dan kan met 2 kaartjes een edelsteen uit het spel worden gespeeld. Leg je dus aan je voorganger uit dat als hij een kaartje legt, jij dit kan afmaken en dat je samen een edelsteen scoort. Dit kun je natuurlijk ook doen met de speler die na je komt. Je zegt tegen hem: ik leg hier een kaartje dan kun jij het afmaken. Samenspelen met je directe buurmannen is dus een must. Omdat je snel kunt scoren. Blijft het natuurlijk wel zo dat jij als speler waardevollere edelstenen moet bemachtigen als je buurmannen.

Ook is het leuk om 2 edelstenen voordat ze worden veroverd door andere spelers te laten botsen. Ze worden dan uit het spel verwijderd.

Geluksfactor bij kaartjes pakken blijft soms irritant, zeker als je telkens op een bocht wacht terwijl je alleen maar recht wegen trekt.

Indigo is een spannend spel waarbij samenwerking een must is. Het spel is geen hoogvlieger, maar meer een leuk kort tussendoortje met een hoog herspeelbaarheidsfactor. Simpele regels en korte speelduur gegarandeerd. Een vrij tactisch, maar leuk simpel spel met veel diepgang.

Waardering: 67 punten = 6.5

9) Tips:


• Probeer samen te spelen met andere spelers om zo edelstenen te delen
• Bekijk goed je opties met je wegkaartje
• Gele edelstenen zijn op zich niet zo belangrijk
• Concentreer je op de groene en blauwe edelstenen
• Als je in 2 aangrenzende hoeken 2 fiches hebt liggen is het natuurlijk altijd handig om de edelstenen naar deze hoek te leiden

Terug naar beginpagina