Truusentruus.nl recensie van het spel: Stenen Tijdperk - Talisman
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Michael Tummelhofer Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 90 minuten Prijs : ca. 20 Euro
 
1) Introductie:
Overdag wordt er rond de nederzetting gejaagd en verzameld. Voedsel, hout, leem, steen en goud: alles heeft zijn waarde in de oertijd. Bij de kampvuren worden de belevenissen van die dag uitgebeeld. Een van de jagers heeft als teken van macht de slagtanden van een reusachtige holenbeer om zijn nek hangen, wat tot enige beroering leidt. De anderen willen dat ook wel, en kort daarop beginnen de stamleden versierselen te dragen, die ook al gauw voor andere schaarse zaken geruild worden. Er komen handelaren uit andere nederzettingen en er wordt een handelspost gebouwd.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:


1 speelbord
1 spelerstableau
10 houten stamleden in de kleur zwart
1 grote houten markeersteen
2 kleine houten markeerstenen
9 beschavingskaarten
4 houten blokjes in 4 spelerskleuren
10 witte houten talismannen
5 houten armbanden
15 huttentegels
5 100/200 puntentegels
1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Stenen tijdperk Talisman heeft net als het basisspel een prachtige uitstraling. Er is totaal niets op het spel en zijn materiaal aan te merken. Het spel is voorzien van prachtige afbeeldingen. Het spelmateriaal voldoet prima en er is veel zorg aan besteed. De kleuren groen en blauw van het houten materiaal kunnen verwarrend zijn. Enige echte minpuntje is het extra speelbord, deze schuift over het bestaande bord. Ik had er zelf voor gekozen om een totaal aangepast bord te maken.

Op het extra speelbord dat op het bestaande bord wordt gelegd staat een handelspost, een vijfde plek voor een beschavingskaart en een handelsspoor.

Al het ander materiaal is gelijk aan het basisspel. Op sommige beschavingskaarten en huttentegels zijn nu de afbeeldingen van de talismannen afgebeeld.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van dit spel zijn goed en duidelijk uitgelegd. Je hebt ruim 20 minuten nodig om de regels te lezen. Met verschillende voorbeelden en afbeeldingen worden de regels verduidelijkt. Het spel vergt weinig moeite om aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Het basisspel wordt opgezet. De volgende uitzonderingen moet rekening mee worden gehouden:

Leg het nieuwe speelbord op het bestaande speelbord
Leg 10 tanden en 5 armbanden als voorraad bij de voedselfiches op de jachtvlakte
De 9 nieuwe beschavingskaarten worden door de bestaande beschavingskaarten heen geschud. Er worden nu 5 kaarten open gedraaid. De 9 nieuwe huttentegels worden door de bestaande tegels heen geschud.
Zet 1 klein blokje op het handelsspoor.
Elke speler krijgt naast zijn voedsel ook 1 talisman (tand)
5) Spelverloop:
Alle spelregels van het basisspel zijn van toepassing. Echter is het spel nu te spelen met maximaal 5 spelers en zijn de volgende wijzigingen van toepassing:

Er wordt nu ook gespeeld met talismannen. Je hebt slagtanden (1 talisman) en armbanden (3 talismannen). Talismannen zijn geen grondstoffen en ook geen voedsel. Je kunt ze echter inwisselen als je op het handelsspoor vooruit bent gegaan.

De spelers kunnen nu ook stamleden op de handelspost plaatsen. Ook hier dient met 2 stamleden van dezelfde kleur geplaatst te worden. Als een speler hier 2 stamleden plaatst, mag hij tijdens zijn beurt zowel 2 velden vooruit op het handelsspoor en krijgt hij ook nog eens 2 talismannen uit de voorraad. Bij iedere verschuiving op het handelsspoor krijgt de speler 2 talismannen. Op het handelsspoor zijn 10 velden. Bij veld 1 t/m 3 mag een speler 2 talismannen inwisselen voor een grondstof naar keuze. Dit inwisselen mag alleen als een speler een kaart of een gebouwentegel wil bemachtigen en niet om zijn eigen voorraad te wisselen. Bij veld 4 t/m 8 mag een speler 1 talisman inwisselen voor 1 grondstof naar keuze. Bij veld 9 en 10 mag een speler zelfs 1 talisman inwisselen voor 2 grondstoffen naar keuze. Je mag in een beurt maar 1 keer ruilen!

Ook kunnen tijdens de jacht op het jachtveld naast voedsel ook talismannen genomen worden. Voor elke 2 ogen op een dobbelsteen mag een talisman genomen worden. Er mag een combinatie gemaakt worden tussen voedsel en talismannen nemen.

Bij het nieuwe veld voor beschavingskaarten moet een speler 3 talismannen inleveren om de kaart te pakken. Legt hij nogmaals 3 talismannen neer, dan mag hij ook de bovenste beschavingskaart van de gedekte stapel nemen.

In een spel met 4 spelers mogen slechts 3 van de 4 locaties gereedschapmaker, akker, hut en handelspost bezet worden. Bij 2 of 3 spelers mogen dit maar 2 locaties zijn.

Er is een extra groene beschavingskaart in het spel, zodat in totaal 81 punten behaalt kunnen worden.

Er zijn nu ook beschavingskaarten met het handelsspoor afgebeeld. De plaats van het spoor maal het aantal personen zijn de punten.

Op de huttentegels is er 1 bijzondere uitzondering. Er zijn een aantal huttentegels die ook plaats hebben voor het volk. Je kunt tijdens het inzetten van stamleden ook stamleden op deze huttentegels inzetten. Je hoeft dan lager te werpen voor bepaalde grondstoffen.

Het spel eindigt direct als er in een ronde geen 54 beschavingskaarten meer ter beschikking zijn. Het spel eindigt ook direct als een stapel met hutten is verbruikt.
6) Pluspunten:
Prachtige uitstraling
Prachtige afbeeldingen
Goed verzorgd spelmateriaal
Simpele spelregels
Prachtig spelsysteem
Oneindige opties om te spelen en te winnen
Voor weinig en veelspelers zeer toegankelijk
Hoog herspeelbaarheidsgehalte
Goed speelbaar met alle spelersaantallen, zelfs met 2 spelers!
Strategisch
Prima aanvulling op het basisspel
7) Minpunten:
Kleuren groen en blauw lijken te veel op elkaar en schept verwarring.
Speelduur soms te lang voor bepaalde spelers
Geluksfactor met dobbelen meer bepalend als bij basisspel
Extra speelbord had beter als vervangend speelbord kunnen worden gemaakt.
Basisspel is gebalanceerder
8) Samenvattend:
Stenen Tijdperk Talisman is een uitbreiding op het basisspel. Het spel is hiermee toegankelijk voor een vijfde spelers. In deze uitbreiding worden talismannen toegevoerd. Deze tellen echter niet als voedsel en als grondstoffen, maar staan apart. Door het extra speelbord is het nu mogelijk om 2 stamleden op de handelspost te plaatsen. Hiermee ga je een 2 velden vooruit op het nieuwe handelsspoor en krijg je bovendien 2 talismannen. Als je eenmaal vooruit bent op het handelsspoor bezit je de macht om talismannen te wisselen tegen grondstoffen. Dit mag je 1 keer in je beurt doen en alleen voor het aanschaffen van hutten of kaarten. De verhouding van ruilen wordt naarmate je verder op het spoor vooruit gaat steeds voordeliger. Eerst is de verhouding 2:1, dan 1:1 en dan 1:2. Dus uiteindelijk kun je 1 talisman omzetten in 2 grondstoffen. Ook is er een vijfde plaats voor de beschavingskaarten. Op deze plaats kun je als speler 3 talismannen inleveren voor de beschikbare kaart, maar ook een extra kaart kopen als je nog eens 3 talismannen inlevert. De talismannen kunnen ook bij de jacht op voedsel worden gekregen. Op de nieuwe beschavingskaarten en huttentegels zijn soms talismannen nodig om de bijbehorende actie uit te voeren. Ook zijn er beschavingskaarten die punten opleveren voor de voortgang op het handelsspoor.

Zoals je kunt lezen is de toevoeging van de talismannen een belangrijk onderdeel. Het hele spelprincipe verschuift zich naar het verzamelen van talismannen. Daarom de volgende ontdekkingen bij deze uitbreiding:

Geluksfactor met dobbelen is bepalender dan bij het basisspel
Voedsel is veel belangrijker en moet elke beurt op gelet worden
Het spel vormt een prima afwisseling op het basisspel
Spel is compleet anders door de verschuiving naar het belang van de talismannen
Tactischer dan het basisspel
Grondstoffen zijn minder belangrijk dan in het basisspel

Talisman is een leuke afwisseling voor het basisspel. Het spel is kompleet anders. Het richt zich voornamelijk op het verzamelen van talismannen, omdat de handel hiermee verder open ligt. Echter is het basisspel geblanceerder dan deze uitbreiding. De druk in het basisspel ligt verspreider. Het belang van de talismannen is in de uitbreiding zo groot, dat je als speler wel moet meedoen aan het verzamelen van de talismannen. Daarom vind ik het basisspel toch net iets leuker.

Waardering: 86 punten = 8.5

9) Tips:

De talismannen zijn nu zo belangrijk dat je wel mee moet doen.
Let extra op je voedsel, want je gaat zeker 10 punten op het scorespoor achteruit als je niet goed oplet.

Commentaar van anderen :

Naam:
Maaike
Commentaar:
Vraagje. Mag je in een beurt meerdere talismannen ruilen voor grondstoffen? Bijvoorbeeld als je 1 op 1 mag ruilen, en je kan een hut kopen voor 7 goud, kan dat dat met 7 talismannen?
8
Naam:
Wolter
Commentaar:
je mag maar 1x gebruik maken van het ruilen
9
Naam:
Conan
Commentaar:
Aan de ene kant van de ruil heb je dan 7 talismannen, aan de andere kant 7 goud. Dus ik zou zeggen ruilen die hap! Er staat nergens dat je maar 1 ding mag ruilen, de voorbeelden spreken dat ook tegen.
9
Naam:
Conan
Commentaar:
Oeps ...
Wolter heeft gelijk. Ikke, Conan, zit ernaast. Na uitpluizen bij "http://www.hans-im-glueck.de/stone-age-mit-stil-zum-ziel/" is het Conan nu ook duidelijk. Sorry...
9

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279