Truusentruus.nl recensie van het spel: Casa Grande
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (5.0)  
   
Auteur : Gunter Burkhardt Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Ravensburger Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands en Engels
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 40 Euro
 
1) Introductie:
Welkom in de bouwwereld! Steen voor steen en platform na platform laat je hoge gebouwen ontstaan. Wie dat bovendien slim aanpakt, kan daarmee veel geld verdienen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 1 speelbord
• 96 plastic bouwstenen, 24 stuks in 4 spelerskleuren (grijs, oranje, rood en geel)
• 68 kartonnen platformen, 17 stuks in 4 spelerskleuren
• 4 speelstenen in 4 spelerskleuren
• 4 markeerstenen in 4 spelerskleuren
• 1 dobbelsteen
• 72 geldbiljetten, 12 stuks elk met waarde 3, 4, 5, 6, 9 of 25.
• 1 spelregelboekje met Nederlandse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse spelregels
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Casa Grande ziet er prachtig uit. Het spel heeft een kleurrijke vormgeving. De gebruikte afbeeldingen op de doos zijn een genot om te zien. Het spelmateriaal voldoet prima. Het zit opgesloten in verschillende doosjes. Echt netjes opruimen kan je het niet, omdat alle platformen door elkaar komen als je de doos weg zet.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels van Casa Grande zijn vrij simpel. Je hebt ongeveer 10 minuten nodig om ze te lezen en te begrijpen. Het vergt weinig moeite ze aan anderen uit te leggen.

Voorbereiding:
Een speler neemt alla bouwstenen, speelstenen en platformen in 1 kleur. 1 markeersteen gaat op veld 5 van de bonusschaal. De andere speelsteen komt op de dichtstbijzijnde hoek van het speelbord. Op elke hoek mag maar 1 speelsteen staan.
5) Spelverloop:
Doel van het spel is het om zo groot en hoog mogelijke gebouwen te bouwen. Elke bouwlaag levert geld op.

De spelers zijn om beurten aan de beurt. De jongste speler begint. Tijdens een beurt moet de speler altijd de 3 volgende stappen in oplopende volgorde doorlopen:

1) Moet dobbelsteen gooien en speelsteen verplaatsen
2) Moet een bouwsteen plaatsen
3) Kan een platform leggen, een bouwlaag voltooien en geld krijgen

1) Moet dobbelsteen gooien en speelsteen verplaatsen
a. Tegen inleveren van een punt op de bonusschaal mag de speler 1 veld verder zetten.

2) Moet een bouwsteen plaatsen
a. In de rij of kolom waar de speelsteen staat.

3) Kan een platform leggen, een bouwlaag voltooien en geld krijgen
Elke speler heeft verschillende vormen platformen voor zich liggen. Past een platform exact over 2 of meerdere bouwstenen, dan mag deze geplaatst worden. De aangegeven markeringen op het platform moeten gehanteerd blijven. Onder deze markeringen dienen bouwstenen van de speler te staan. De speler krijgt bij het plaatsen van een juist platform: het aantal vierkanten van het platform x de bouwlaag in geld uitgekeerd.

Spelers mogen bouwstenen op bouwstenen van hun eigen kleur of bouwlagen met hun eigen kleur plaatsen. Een speler mag ook een bouwsteen op een platform met een kleur van een andere speler plaatsen. De bezitter van dit platform krijgt een bonus. Hij mag zijn steen op de bonusschaal net zoveel velden vooruit plaatsen als het aantal bouwlagen waarop de bouwsteen geplaatst is.

Wanneer een speler zijn speelsteen op een hoekveld plaatst, gaat hij 3 plaatsen vooruit op de bonusschaal. Wie op veld 9 terecht komt, krijgt 9 geld en moet op veld 0 van de bonusschaal beginnen.

Einde van het spel
Als een speler zijn laatste bouwsteen plaatst wordt de ronde nog uitgespeeld, zodat elke speler nog 1 keer aan de beurt is geweest. De speler met het meeste geld wint het spel.
6) Pluspunten:
• Prachtige kleurrijke vormgeving
• Prima spelmateriaal
• Simpele korte spelregels
• Makkelijk uit te leggen
7) Minpunten:
• Enorme hoge prijs
• Spel kan niet netjes opgeruimd worden in de doos
• Saai en futloos
8) Samenvattend:
Persoonlijk vind ik Casa Grande maar een mengeling van bestaande spellen uitgekauwd als een nieuw concept. Het lopen van Pueblo, het opbouwen van Arkadia en Torres zijn een greep van de spelmechanismen die Casa Grande hebben gemaakt.

In Casa Grande werp je de dobbelsteen, plaats je een bouwsteen en als je mazzel hebt kun je nog een platform ook plaatsen, mits de andere spelers jou dit toelaten zonder dat ze een bouwsteen tussen jouw creatie hebben neergezet. Hoe hoger je bouwt, hoe meer punten je krijgt. Je kunt ook op de platformen van een andere speler bouwen wat iets meer mogelijkheden schept. Klim je niet mee naar boven dan blijf je helaas beneden hangen en is het spel al snel saai. Klim je mee naar boven dan heb je de kans om het spel te winnen.

Casa Grande is saai en futloos. Er zit te weinig in om een goed spel te zijn. Origineel is het ook al niet. Spannend? Ook dit niet. Vaak beslissen de spelers die op het hoogste niveau bouwen. Ook het nut van de bonusschaal is verre te zoeken. Als je op grootte hoogte een groot platform bezit en anderen bouwen hierop wordt je nog gesteund ook en levert je dit uiteindelijk nog geld op ook.

Genoeg… Casa Grande blijft in de kast… een niets vernieuwend zinloos spel dat een familie een rip uit hun lijf kost en weinig plezier zal opleveren.

Waardering 49 punten = 5.

9) Tips:

• Probeer grote platformen als eerste te bouwen.
• Plaats bouwstenen zo dat ze soms voor andere spelers in de weg liggen

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279