Truusentruus.nl recensie van het spel: Dominion
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Donald X Vaccarino Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2008 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 8 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 38 Euro
 
1) Introductie:
Je bent tot koning gekroond van een prachtig klein land met glooiende heuvels,
kronkelende rivieren en vruchtbare landerijen. Het leven zou zo mooi kunnen zijn,
maar helaas zijn er geschillen met omliggende staten. Verschillende vorsten proberen ten koste van elkaar hun koninkrijk uit te breiden! Er zal er maar één winnen…

Het gaat er hard aan toe: om te overwinnen en de rust te doen terugkeren, moet je uit het juiste Koninklijke hout gesneden zijn. Daartoe zal je de beschikbare middelen op het juiste moment moeten aanwenden. Je zet op tijd je meest talentvolle onderdanen in om een klus te klaren! Je investeert in gebouwen, breidt je kasteel uit en zorgt dat je schatkist niet leeg raakt. Wie het beste met zijn beschikbare middelen omgaat, zal alle strijdende partijen verenigen en de vrede doen terugkeren. En dan: lang leve de koning!
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

• 500 speelkaarten:
 130 Geldkaarten
 48 Overwinningskaarten
 252 Koninkrijkkaarten
 30 Vloekkaarten
 33 Locatiekaarten
 7 Blanco kaarten
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Dominion zit verpakt in een enorme doos. De doos heeft een prachtige uitstraling. Het spel zit vol met verschillende prachtige tekeningen. Deze tekeningen geven het spel zijn uitstraling. De inhoud van de doos is netjes. Je kunt alle kaarten netjes geordend terugplaatsen en pakken.

De 130 geldkaarten zijn verdeelt in 60 koperkaarten met waarde 1, 40 zilverkaarten met waarde 2 en 30 goudkaarten met waarde 3.

De 48 overwinningskaarten zijn verdeelt in 24 landgoederen met waarde 1, 12 hertogdommen met waarde 2 en 12 provincies met waarde 3.

De 252 koninkrijkkaarten zijn verdeelt in 10x avonturier, 10 x bureaucraat, 10 x kelder, 10 x raadsheer, 10 x kapel, 10 x raadszaal, 10 x feest, 10 x festival, 10 x laboratorium, 10 x bibliotheek, 10 x markt, 10 x militie, 10 x mijn, 10 x slotgracht, 10 x geldschieter, 10 x verbouwing, 10 x smidse, 10 x spion, 10 x dief, 10 x troonzaal, 10 x dorp, 10 x heks, 10 x houthakker, 10 x werkplaats en 12 x tuinen.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn Dominion zijn simpel. Je hebt ze in 20 minuten gelezen en begrepen. Het spel vergt dan ook weinig moeite ze aan anderen uit te leggen. De regels zijn verduidelijkt met voorbeelden en afbeeldingen. Voor elke kaart staat er tevens een duidelijke uitleg aan het einde van de spelregels.

Voorbereiding:
Bepaal een startspeler. Start nu een deck samen met 10 van de 25 soorten kaarten. De 10 kaarten worden open op tafel gelegd. Van elke soort zijn er dus 10 kaarten, waardoor er nu 100 kaarten op tafel liggen in 10 stapels. De geldkaarten, overwinningskaarten, de locatiekaart en vloekkaarten worden tevens op tafel gelegd. Elke speler krijgt 7 koperkaarten met waarde 1 en 3 landgoederen met waarde 1.
5) Spelverloop:
Aan het begin van het spel bezit je dus 10 kaarten. Deze kaarten schud je en leg je als verdekte stapel neer. Je pakt telkens tijdens je beurt de bovenste 5 kaarten. Het ligt eraan welke kaarten je in je handen hebt. Maar met de kaarten kun je acties uitvoeren en kaarten kopen. De uitgespeelde kaarten leg je open voor je neer. Je mag normaal gesproken 1 actie uitvoeren en 1 kaart kopen. Soms heb je dus kaarten over die je op je aflegstapel neerlegt. Ook de gekochte kaarten en gespeelde kaarten worden aan het eind van je beurt afgelegd. Je hebt dus telkens 2 stapels. 1 stapel zijn kaarten die je moet trekken (trekstapel) en 1 stapel waar je gespeelde kaarten op moet afleggen (aflegstapel). Telkens moet je dus aan het begin van je beurt 5 kaarten van de trekstapel trekken. Zijn deze op… dan schud je de aflegstapel en creeer je met deze kaarten een nieuwe trekstapel.

Als je aan de beurt bent voer je de volgende 3 fasen uit:

1) Actiefase
2) Aanschaffase
3) Opschoonfase

1) Actiefase
Tijdens deze fase mag een speler 1 actiekaart vanuit zijn hand spelen. Hij volgt hierbij de aangegeven actie op de kaart op. De actie kan zijn dat hij een extra actiekaart mag spelen, een extra kaart mag trekken, extra vermogen heeft om iets aan te schaffen, 1 kaart extra mag kopen of kaarten mag afleggen.

2) Aanschaffase
Bij deze fase mag een speler 1 kaart kopen van 1 van de 10 open stapels die in het midden van de tafel liggen. Als een speler 1 of meerdere actiekaarten heeft gespeeld heeft hij kans dat hij meerdere kaarten mag aanschaffen. De kaarten worden betaald met geldkaarten. Ook deze kaarten komen op de persoonlijke aflegstapel, net zoals de gekochte kaarten

3) Opschoonfase
De speler pakt al zijn gespeelde kaarten en legt deze op de aflegstapel. Vervolgens trekt hij 5 kaarten van zijn trekstapel.

Tijdens het spel kun je naast verschillende actiekaarten, mits je voldoende geld hebt ook overwinningspunten kopen. Ook deze kaarten gaan weer op je aflegstapel. Op een gegeven moment zijn de stapel met overwinningspuntkaarten met waarde 6 op of zijn 3 van de 10 open stapels uitgeput. Het spel eindigt na de beurt waarin dit gebeurt.

De spelers tellen nu hun kaarten met overwinningspunten. De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:

• Prachtige uitstraling
• Prima spelmateriaal
• Simpele spelregels
• Makkelijk uit te leggen
• Je kunt het spel zelf samenstellen
• Spel is iedere keer anders
• Met alle spelersaantallen goed speelbaar
• Weinig spelregels
7) Minpunten:
• Spel is relatief duur in aanschaf in vergelijking met het verkregen spelmateriaal
• Soms wat lastig in te schatten als een speler veel actiekaarten uitspeelt.
• Soms weinig interactie
8) Samenvattend:
Ik heb me afwachtend opgesteld met betrekking tot Dominion. Persoonlijk ben ik niet zo’n liefhebber van “deck-building” spellen. Eindelijk kwam dan de dag dat ik kennis maakte met Dominion en werden mijn verwachtingen tegengesproken. Ik moet van tevoren aangeven dat Dominion weliswaar een spel is waarmee je jouw deck samenstelt, maar het spel is anders als de doorsnee “deck-building” spellen.

Dominion wordt alleen met kaarten gespeeld. Je hebt 3 soorten kaarten: kaarten met geld om actiekaarten en overwinningskaarten te kopen, actiekaarten om acties mee uit te voeren en voordelen te krijgen en overwinningskaarten die punten bevatten.

Doel van het spel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te scoren, voordat de stapel met “6” overwinningspunten op zijn. Je begint het spel met 10 kaarten, waarvan je al 3 kaarten met “1” overwinningspunt krijgt. Je moet proberen actiekaarten en geldkaarten te kopen om zo halverwege het spel aan de aankoop van kaarten met overwinningspunten te gaan beginnen.

Tijdens je beurt pak je de bovenste 5 kaarten van je gesloten stapel met kaarten en speel je jouw beurt. Je mag als eerste 1 actiekaart spelen en daarna 1 kaart kopen. De actiekaart kan inhouden dat je nog een actiekaart mag spelen, extra kaarten van je stapel mag trekken, meer kaarten mag aankopen of als extra geld ingezet kan worden.

Ieder spel is anders. Je kunt zelf bepalen welke actiekaarten meedoen en het is iedere keer reuze spannend om te kijken hoe de spelers het er vanaf brengen.

Je moet dit spel gewoon een keer gespeeld hebben en gevoelt hebben hoe het zich ontwikkeld. Dominion is een prachtig spannend en snel spel met de vrije keuze aan de spelers. Enige geluksfactor is het trekken van de kaarten. Het spel is spannend, zit goed in elkaar, duurt niet lang en is schitterend ontwikkeld. Een absolute topper!

9) Tips:

• Begin niet te vroeg met overwinningspunten kopen
• Hou het eind van het spel in de gaten
• Kijk goed wat de kaarten voor een actie hebben
• Probeer in iedere geval voor elkaar te krijgen dat je elke keer een actiekaart in je hand met 5 kaarten hebt
• Actiekaarten met +1 kopen zijn handig

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279