Truusentruus.nl recensie van het spel: Ninjato
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.5)  
   
Auteur : Dan Schnake
/ Adam West
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : White Goblin Games Maximum aantal spelers : 4
Jaar van uitgave : 2011 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 12 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 60 minuten Prijs : ca. 35 Euro
 
1) Introductie:
Aan het eind van de twaalfde eeuw is aan het Heianrijdperk in Japan een einde gekomen. De stammen Minamoto, Taira en Go-Shirakawa vechten om de macht. Te midden van deze chaos vechten een aantal ninja’s een shaduwgevecht uit, waarbij ze het politieke tumult in hun voordeel krijgen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:


• 1 speelbord
• 15 stammenfiches
• 19 vaardighedentegels
• 90 schatfiches
• 30 geruchtenkaarten
• 1 zak
• 1 witte houten rondeteller
• 12 houten werpsterren in 4 spelerskleuren (rood, blauw, zwart en zilver)
• 12 houten stenen in 4 spelerskleuren
• 52 dojokaarten
• 21 gezantenkaarten
• 40 wachterkaarten
• 20 elitewachterkaarten
• 1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Ninjato zit verpakt in een enorme stevige doos van een prima zware kwaliteit. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit spel. Het speelbord en de verschillende kaarten hebben prachtige kleurrijke afbeeldingen. Het materiaal geeft echt een Japanse sfeer.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn duidelijk omschreven. Je moet het spel echt een keer op proef spelen om het daadwerkelijk goed te begrijpen. Er zijn nogal wat regels met betrekking tot het vechten. Op zich is het spel niet zwaar en kun je de regels vrij makkelijk aan anderen uitleggen.
5) Spelverloop:
De spelers hebben de beschikking om 3 werpsterren na elkaar in te zetten. Hebben alle spelers deze werpsterren ingezet dan is een ronde voorbij. Het spel verloopt over 7 ronden. Na ronde 3, 5 en 7 is er een waardering en na de waardering van ronde 7 is er nog een eindwaardering. De strijd verloopt over overwinningspunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tijdens Ninjato heb je de keuze om jouw werpster op 1 van alle beschikbare plaatsen met een werpster op het bord te plaatsen. Er zijn daarbij 5 verschillende huizen met verschillende acties:

1) Dojo: hier krijg je nieuwe dojokaarten. Dojokaarten heb je nodig bij een gevecht in 1 van de stamhuizen en bij aankoop van vaardigheden.
2) Sensei: Pak 1 van de aanwezige vaardigheden en betaal met de betreffende kaart die afgebeeld staat. Op de vaardigheden staat ook een symbool. Heb je dit symbool al dan is de volgende vaardigheid met hetzelfde symbool gratis. De vaardigheden kun je tijdens het spel inzetten. Per ronde 1 maal. Je kunt bijvoorbeeld de waarde van een gespeelde kaart veranderen, een schat ruilen of wisselen tijdens een gevecht. Ook zijn er vaardigheden die een extra stem opleveren aan het einde van het spel.
3) Stamhuizen: Er zijn 5 stamhuizen. Elk huis heeft een wachter. De wachter bewaakt de aanwezige schatten in het huis. Er zijn 2 plaatsen voor werpsterren. Bij de linker plek moet je dojokaarten spelen die hoger zijn dan het nummer dat staat aangegeven op de wachterkaart. Bij de rechter plek moet je lagere dojokaarten spelen om van de wachter te winnen. Bij winst op een wachter krijg je een schat. Je kunt vervolgens kiezen om ook de andere schatten te bemachtigen. Hierdoor komen er nieuwe wachters. Ook deze dien je te verslaan met dojokaarten. Er zijn ook speciale wachters (Elitewachters). Deze leveren extra punten op aan het einde van het spel. Heb je alle schatten veroverd, dan is het huis leeg. Bij elk huis ligt tevens een stammenfiche met een waarde. Als een huis leeg is mag de speler die de wachters heeft verslagen het fiche omruilen voor een fiche van een andere kleur.
4) Paleis: Hier kun je een gezant kopen. De kosten staan als schatten aangegeven op de gezantkaart. Je krijgt de waarde van de ingeleverde schatten als overwinningspunten. Elke gezant heeft 1 van de 3 stammenkleuren. Dit wil zeggen dat je bij aankoop van een gezant 1 stem hebt in de betreffende familiekleur. Deze zijn van belang bij de tussen- en eindtelling.
5) Paviljoen: Hier liggen geruchtenkaarten. Ook deze kaarten hebben kosten die als schatten staan aangegeven. Je levert de overeenkomende schatten in en krijgt de waarde van de schatten aan overwinningspunten. De geruchtenkaarten leveren extra punten op aan het einde van het spel. Er zijn 5 soorten kaarten. De eerste 4 soorten hebben de volgende eindtelling: Aantal kaarten = waarde x de voorwaarde. Als je 1 kaart hebt geeft deze kaart 1x de voorwaarde. Als je 2 van deze kaarten hebt geven de 2 kaarten 2x de voorwaarde. Bij 3 kaarten geven deze kaarten 4x de voorwaarde. Er zijn 4 verschillende voorwaarden: aantal verslagen elitewachterskaarten in bezit, aantal geruchtenkaarten in bezit, aantal gezantkaarten in bezit en aantal vaardigheidstegels in bezit. Als je de enige bent met een kaart of kaarten van de vijfde soort, is elke kaart 6 punten waard. Ben je met 2 spelers die deze kaart hebben, dan is elke kaart 4 punten waard en hebben 3 of 4 spelers deze kaart, dan is elke kaart 2 punten waard.

Na de 3e, 5e en 7e ronde is er een tussentelling. Er wordt gekeken naar de gezantkaarten van de spelers. De stamkleur staat bij de waardering aangegeven. De speler met de meeste kaarten van een stam, en dus de meeste stemmen, mag als eerste kiezen uit 1 van de 2 volgende mogelijkheden: Hij telt alle stamfiches van deze kleur op het bord bij elkaar op en neemt deze als overwinningspunten of hij neemt een geruchtenkaart. De speler met de op 1 na meeste stemmen krijgt hetgeen de eerste speler niet kiest. Bij gelijke stand wint de speler met de oudste gezant.

Na de tussentelling van de 7e ronde is er een eindtelling. Bij de eindtelling worden de overwinningspunten voor de geruchtenkaarten geteld. Tevens levert elke overgebleven schat 1 punt op en elke verslagen elitewachter 1 of 2 punten.

De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:

• Prima kwaliteit spelmateriaal
• Prachtige vormgeving
• Sfeer
• Duidelijke spelregels
• Regels zijn goed uit te leggen anderen
• Thema
• Prima “workerplacement” –spel
• Zowel geluk, tactiek en strategie spelen een rol in dit spel
7) Minpunten:
• Regels over vechten kunnen onduidelijk zijn
• De gezantkaarten zijn belangrijker dan de geruchtenkaarten. Hier is een verschil in balans
8) Samenvattend:
Ninjato is een prachtig spel om te zien. Het spel heeft een prachtige duistere Japanse uitstraling met prachtige afbeeldingen, mooi spelmateriaal, waaronder werpsterren en een prachtig speelbord. Je wordt al warm als je het spel op tafel zet en alle onderdelen uitstalt.

Ninjato gaat over Japanse stammen die de macht proberen te veroveren. Jij speelt als ninja een rol in de politieke ontwikkelingen. Dit doe je door vaardigheden te leren en te vechten. Het spelsysteem is “worker-placement” waarbij elke speler om beurten 1 van zijn 3 werpsterren op een plaatst op het bord kan leggen en daarbij een actie uitvoert. Het verschil is dat meerdere speler 1 plaats kunnen bezetten en dus dezelfde actie kunnen uitvoeren. Ook uniek aan Ninjato is dat je met het plaatsen van een werpster kan vechten met kaarten. Dit kennen we al bij Aquilea maar nu kun je er ook voor kiezen om verder te vechten en dus meer schatten in bezit kunt nemen. Dit is afhankelijk van de kaarten in je hand en de kaart op het speelbord.

Ninjato gaat over verzamelen van schatten, stemmen en kaarten waarmee je aan het einde van het spel overwinningspunten kan bemachtigen. De beste speler is de speler die het meeste inzicht heeft in het in bezit komen van overwinningspunten. Het maken van de juiste keuzen bij aankoop, het aangaan en op tijd stoppen of doorgaan van gevechten is hierbij essentieel.

Ninjato is uniek omdat je via meerdere wegen de overwinning kan behalen, maar telkens in ogenschouw moet nemen wat jouw opties en de opties van de andere spelers zijn. Een prachtig spel dat je een paar keer moet spelen om daadwerkelijk een sterk spelletje te kunnen spelen. Maar dan opent het spel zich volledig en heb je goed overzicht over jouw keuzes. Een absolute topper!

9) Tips:

• Schat telkens jouw beste optie in
• Probeer genoeg dojokaarten te spelen om een huis leeg te roven van schatten
• Probeer zo veel mogelijk “oude” gezanten te kopen
• Vaardigheden zijn super belangrijk, er zijn er een aantal die meesterlijk zijn.

Commentaar van anderen :

Terug naar beginpagina

Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /var/www/vhosts/truusentruus.nl/httpdocs/recensie/recensie405.php on line 279