Truusentruus.nl recensie van het spel: Agricola 2 spelers
Recensie door : guido  
Beoordelingscijfer : (8.0)  
   
Auteur : Uwe Rosenberg Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : 999 Games Maximum aantal spelers : 2
Jaar van uitgave : 2012 Talen : Nederlands
Leeftijd vanaf : 10 jaar Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 30 minuten Prijs : ca. 25 Euro
 
1) Introductie:
De spelers zijn boeren die schapen, varkens, runderen en paarden houden. Drie knechten helpen hen om de dieren op hun erf onder te brengen. Ze bouwen stallen, omheinen weiden en breiden hun erf uit. Ze maken van stallen stalgebouwen en van eenvoudige woningen stevige vakwerkhuizen.
2) Spelmateriaal:
Het spel bestaat uit:

1 speelbord
2 erftableaus
4 erfuitbreidingen
4 tegels stal (achterzijde stalgebouw)
4 speciale gebouwen (vakwerkhuis, opslagplaats, schuilhok en laag stalgebouw)
9 goederenfiches
1 startspelersfiches
6 houten knechten (3 per speler in de kleuren rood en blauw)
26 gele houten hekken
22 witte houten schapen
16 zwarte houten varkens
13 donkerbruine houten runderen
14 lichtbruine houten paarden
17 bruine houten schijven (hout)
15 zwarte houten schijven (steen)
5 witte houten schijven (riet)
10 gele houten huisjes (voederbakken)
1 scoreblok
1 spelregelboekje
3) Vormgeving en uitleg van het materiaal:
Agricola voor 2 spelers heeft dezelfde prachtige uitstraling als zijn grote broer Agricola. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving en aan het materiaal. Alles voldoet en is perfect samengesteld.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
De spelregels zijn een beetje rommelig door elkaar heen geschreven. Na een minuut of 20 heb je de regels gelezen en deze vergeet je niet snel. Blijkt dus dat de regels duidelijk zijn en dat je ze niet snel vergeet. Het spel vergt weinig moeite om uit te leggen aan anderen.

Voorbereiding:
Het speelbord wordt op tafel gelegd. Beide spelers nemen 1 erftableau en leggen deze voor zich neer. De 4 speciale gebouwen worden naast elkaar gelegd. De spelers krijgen 9 hekken. De overige hekken en al het ander materiaal wordt gesorteerd en naast het speelbord geplaatst.
5) Spelverloop:
Doel van het spel: Je erf zo uitbreiden dat het de meeste punten oplevert.

Het spel verloopt over 8 ronden. Elke ronde bestaat uit 4 fasen:

1) Aanvulfase
2) Werkfase
3) Huiswaartsfase
4) Voortplantingsfase

1) Aanvulfase
In deze fase worden alle actievelden op het speelbord gevuld. Dit zijn de velden met een verzamelpijl.

2) Werkfase
De spelers plaatsen om beurten een knecht op 1 van de actievelden en voeren daarna de actie gelijk uit. De volgende acties zijn beschikbaar:
a) Startspeler zijn in de volgende ronde + 1 hout nemen
b) 3 hout nemen
c) 1 steen nemen
d) 2 steen nemen
e) Leg onbeperkt hekken op je erf en maak een afscheiding. Per beschikbaar hek uit je voorraad betaal je 1 hout. Per afgescheiden erfveld mag je namelijk 2 dieren van dezelfde soort houden.
f) Leg onbeperkt hekken op je erf en maak een afscheiding. Voor de eerste 2 hekken uit je voorraad betaal je niets, voor elke volgend hek betaal je 2 steen.
g) Neem 1 hout, 1 steen en 1 riet
h) Neem een erfuitbreiding en leg deze aan je erf. Je bezit nu een groter stuk grond. Tevens mag je de hekken die op dit actieveld liggen in je voorraad plaatsen.
i) Bouw een stal op je erf. Betaal hiervoor 3 steen en 1 riet. In de stal kun je maximaal 3 dieren van dezelfde soort houden. Ook ligt om deze stal 4 hekken die je dan niet meer hoeft te bouwen.
j) Bouw kosteloos 1 voederbak. Elke volgende voederbak bouwen kost je 3 hout. Als je een voederbak op een veld plaatst verdubbeld deze het aantal dieren wat op dit veld mag staan.
k) Bouw voor 5 hout of 5 stenen onbeperkt eerder gebouwde stallen om voor stalgebouwen. Je kunt nu 5 dieren van dezelfde soort op het stalgebouw plaatsen.
l) Bouw een speciaal gebouw wat nog beschikbaar is; Voor 3 hout, 2 steen en 1 riet bouw je een jouw woning om naar een vakwerkhuis. Je kunt nu 2 dieren van 1 soort op dit huis plaatsen, tevens levert dit huis je 2 punten op. Ook kun je voor 2 hout en 1 riet een opslagplaats bouwen. De grondstoffen (hout, steen en riet) die je in je voorraad hebt zijn een half punt per grondstof waard aan het einde van het spel. Je kunt ook een schuilhok aanschaffen voor 2 hout en 1 steen. Je kunt in dit schuilhok 1 dier houden. Tevens krijg je direct een dier naar keuze. Als laatste kun je een laag stalgebouw bouwen voor 3 hout of 3 steen. Voor het bouwen van dit gebouw moet je wel een stal inleveren. Je kunt in dit gebouw 5 dieren van 1 soort houden, het levert je 2 punten op aan het einde van het spel en je krijgt direct een rund of een paard. Tevens heeft elk gebouw 4 hekken om zich heen!
m) In het dorpsven neem je 1 riet en de beschikbare schapen die er liggen. Het schaap of schapen zet je op een beschikbaar plekje op je erf.
n) Neem 1 varken en alle beschikbare schapen en plaats deze op je erf.
o) Neem 1 rund en alle beschikbare varkens en plaats deze op je erf.
p) Neem 1 paard en alle beschikbare schapen en plaats deze op je erf.

3) Huiswaartsfase
De spelers nemen hun knechten van het bord.

4) Voortplantingsfase
De dieren planten zich voort. Voor elk soort waar een speler minimaal 2 dieren van heeft krijgt hij 1 dier van dit soort extra.

Einde van het spel
Het spel eindigt na 8 ronden. Hierna schrijft elke speler zijn punten op:
a) Elk dier is 1 punt waard.
b) Volgens een tabel krijgt de speler voor elke diersoort een aantal minpunten of bonuspunten. Dit ligt natuurlijk aan het aantal dieren per soort. Hoe meer dieren van een soort, hoe meer bonuspunten
c) Elk vol gebouwde erfuitbreiding levert een speler 4 bonuspunten op.
d) Punten voor zijn gebouwen en speciale gebouwen.
De speler met de meeste punten wint het spel.
6) Pluspunten:
Prachtige uitstraling
Prima spelmateriaal
Duidelijke spelregels
Makkelijk uit te leggen
Korte speelduur
Spannend en afwisselend
Perfect werkend spelmechanisme
Minder tijd nodig om op te zetten dan zijn grote broer
Makkelijk mee te nemen
7) Minpunten:
Spelregels staan wat door elkaar, kan onduidelijk zijn
Heb telkens het gevoel dat het spel 1 ronde te kort duurt.
8) Samenvattend:
Ik ben een redelijke fan van het gewone bordspel Agricola. Ik vond het dus een verassing om te zien dat er ook een versie zou uitkomen die alleen voor 2 spelers speelbaar is. Ik vind Agricola een leuk spel, alleen de voorbereiding, het lezen van alle kaarten en het spel zelf duurt te lang. Ik zie dus vaak af van het spelen. Ik las van dit spel dat de nadruk op de gebouwen en op de dieren ligt. Een simpele variant met een korte speelduur voor 2 spelers sprak me dus wel aan.

In Agricola voor 2 spelers ligt de nadruk dus op het verzamelen van gebouwen en dieren. De spelers hebben telkens 3 acties die ze mogen uitvoeren. Dit doen ze door houten stenen (knechten) op de actievelden van het speelbord te plaatsen. Je moet er dus rekening mee houden dat je in het hele spel maar 8 ronden maal 3 acties is 24 actie in totaal hebt. Hier moet je het dus mee doen.

Als eerste zijn er de grondstoffen die je nodig hebt om dingen te kunnen bouwen. Je moet zorgen dat je gebouwen bouwt en je erf met hekken af sluit om er dieren in te houden. Uitbreiden hierbij is een must. Je moet telkens de juiste verhouding van acties kiezen om voldoende vooruitgang te maken en je dieren onder te brengen in de omheinde velden. Speciale gebouwen en voederbakken zijn een optie om meer dieren te houden. Omdat er op een gebouw of een afgebakend erf maar 1 soort dier geplaatst kan worden is het telkens bekijken wat de beste optie is. Aan het einde van een ronde gaan de dieren waar er 2 of meer stuks van zijn zich voortplanten en je wilt deze extra dieren natuurlijk wel kunnen onderbrengen.

Aan het einde van het spel leveren alle dieren je 1 punt per dier op. Er is hierbij een bonus per diersoort. Hoe meer dieren je bezit van een soort hoe meer bonuspunten je krijgt. Ook kun je als je minder dan 3 dieren per soort hebt 3 minpunten krijgen. Na een aantal keer spelen blijkt dat het uitblinken in 1 diersoort geen overwinning oplevert. Je kunt er beter voor zorgen dat je in ieder geval van alle soorten minimaal 4 dieren hebt en dat je in 1 of 2 soorten wat meer dieren hebt. Je moet hierbij telkens de tabel in ogenschouw nemen om te kijken hoeveel punten je op het moment bezit voor een diersoort. Verder is het gewoon goed opletten en uitproberen met het bouwen van hekken en gebouwen. Voordeel is dat een gebouw al 4 hekken om zich heen heeft. Persoonlijk vind het stalgebouw een goede start.

Je moet tijdens dit spel goed opletten wanneer je een erfuitbreiding neemt. Beste optie hierin is te wachten tot er een aantal hekken bij liggen. Wacht niet te lang hiermee. Soms is een tweede erfuitbreiding ook handig. Let wel op dat je in ieder geval 1 erfuitbreiding vol bouwt om de 4 bonuspunten te kunnen verdienen.

De spelers bekijken elke ronde hun opties voor hun acties. Als je een optie laat liggen zal je medespeler deze optie snel aangrijpen. Het is dus soms noodzakelijk om startspeler te zijn. Dit omdat na elke ronde het speelbord wordt aangevuld en er dus nieuwe opties beschikbaar zijn. Soms ligt er 6 hout of 6 steen en dan is deze optie natuurlijk zeer winstgevend.

Ik speel dit spel met veel plezier. Het spel is makkelijk mee te nemen en uit te leggen. Het spelmechanisme klopt en beide spelers hebben even veel kans op winst. Agricola voor 2 spelers onderscheid zich in de vele actiemogelijkheden, die je bij een ander 2 persoonsspel nog wel eens mist.

Waardering: 82 punten = 8

9) Tips:

Zie samenvattend.

Terug naar beginpagina